Javorový sirup je přírodní tradiční sladidlo z Kanady vyráběné podle speciální receptury z mízy cukrového javoru Největším producentem javorového sirupu je Kanada (cca 80%). Na jeden litr sirupu je proto zapotřebí až 40 litrů mízy, to je množství, které vyprodukuje za sezónu jeden strom.
Použití: Javorový sirup se používá na dochucení uzenin, zmrzliny, čaje a kávy, různých druhů lívanců, pečiva, koláčů, palačinek, ovesných vloček a kaší nebo se může použít jako přírodní sladidlo místo rafinovaného cukru, který dle vědců přispívá k rozvoji Alzeimerovy choroby.
Kvalita javorového sirupu se určuje podle jeho zbarvení a chuti. Čím je sirup světlejší, řidší a chuť jemnější, tím je výsledný produkt cennější. Podle toho se také řadí do kategorií:
Ty všechny dnes už spadají do třídy A (dříve existovala i třída B, C, D). V Kanadě můžete narazit také na číselné stupňování od 1 do 3.
Více o javorovém sirupu naleznete zde.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Javorový sirup a jeho kvalita se posuzuje podle barvy, a tím i chuti. Čím světlejší barva, tím jemnější méně intenzivní vůně a chuť, a tím dražší sirup.
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |