Slzovka obecná (Coix lacryma-jobi nebo Bílá perla východu) je obilovina (semena divoké trávy), původem z tropických oblastí východní a jihovýchodní Asie, je vhodná k detoxikaci organismu. Slzovka byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku.Podporuje funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků. Slzovka obecná (také Jojobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Slzovka obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B, cca 50 % škrobu, 18 % bílkovin a 7 % tuku.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Doporučené množství pro konzumaci: dvě hrsti denně rozhodně stačí. Odvodňuje a při nadměrné konzumaci by mohla způsobovat vysychání pokožky a sliznic, zvlášť pokud k tomu máte sklony. Podáváte-li ji dětem (starším tří let), doporučená porce je poloviční oproti dospělému.
Jednu lžíci sušených zrn slzovky opražíme na suché pánvi, potom vaříme ve vodě 10–15 minut a scedíme.
Slzovku důkladně propláchneme a necháme min. hodinu namočit, poté vaříme doměkka cca 50 min. Podobně jako na rýži můžeme položit mrkev, cibuli nebo celer.
Oblíbená je slzovková voda, tedy odvar ze slzovky: dvě lžíce semen propláchněte, namočte přes noc v litru vody a nazítří v ní pak změklá semena hodinu vařte na mírném plameni a sceďte. Hotovo. Teplý odvar se používá při žaludečních potížích a nechutenství, studený se popíjí pro podporu detoxikačních procesů, lze ho dochutit trochou citronové šťávy.
Čaj z opražené slzovky: lžíci semen nasucho opražte, až se rozvoní, zalijte studenou vodou a na mírném plameni vařte patnáct minut, sceďte a podávejte. Ulevuje například při pálení žáhy.
https://www.prozeny.cz/clanek/slzovka-bila-perla-vychodu-co-to-je-jak-se-pouziva-v-kuchyni-81402#
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |