Červená řepa (Beta vulgaris) se pěstuje jako klasická podzimní kořenová zelenina v různých tvarech. Konzumní částí je bulva, která má červenofialové zbarvení. Červená řepa obsahuje z 87 % vodu a další výživné látky. Je zdrojem antioxidantu betalainu. Tato zelenina v sobě skrývá vitamíny A, B1, B2, B6, , B9, E, K, minerály, jako je fosfor, sodík, draslík, vápník, hořčík, železo, zinek, antioxidanty antokyany, betanin a betacyanin a stopové prvky cesia a rubidia. Díky obsahu až 8 % přírodního cukru se řepa řadí mezi nejsladší druhy zeleniny.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: čerstvá šťáva, do salátů, smoothie, polévek, snídaňových směsí
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Čeleď: laskavcovité (Amaranthaceae)
Sběr: bulva, listy
Lidové názvy:
Výsev: od poloviny dubna až po konec května, klíčení lze urychlit tím, že semena před zasetím ponoříme na 24 hodin do vody, v půdě, která má teplotu nejméně 10 °C, probíhá klíčení (to trvá 5 až 8 dní, avšak je-li půda chladnější, může se klíčení prodloužit i na 2 až 3 týdny)
Hnojení: zvolte hnojivo s nízkým obsahem dusíku, protože ten může způsobit bujný růst zelených listů řepy na úkor kořenové části řepy
Signatura:
Chlodnik je základ: k létu pak neodmyslitelně patří "chlodnik", tedy studená polévka z červené řepy, salátové okurky a ředkviček zjemněná smetanou s typickou fialovou barvou, často podávaná s vařeným vejcem – zdravý oběd, který nasytí i ochladí.
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |