Červená řepa (Beta vulgaris) se pěstuje jako klasická podzimní kořenová zelenina v různých tvarech. Konzumní částí je bulva, která má červenofialové zbarvení. Červená řepa obsahuje z 87 % vodu a další výživné látky. Je zdrojem antioxidantu betalainu. Tato zelenina v sobě skrývá vitamíny A, B1, B2, B6, , B9, E, K, minerály, jako je fosfor, sodík, draslík, vápník, hořčík, železo, zinek, antioxidanty antokyany, betanin a betacyanin a stopové prvky cesia a rubidia. Díky obsahu až 8 % přírodního cukru se řepa řadí mezi nejsladší druhy zeleniny.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: čerstvá šťáva, do salátů, smoothie, polévek, snídaňových směsí
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Čeleď: laskavcovité (Amaranthaceae)
Sběr: bulva, listy
Lidové názvy:
Výsev: od poloviny dubna až po konec května, klíčení lze urychlit tím, že semena před zasetím ponoříme na 24 hodin do vody, v půdě, která má teplotu nejméně 10 °C, probíhá klíčení (to trvá 5 až 8 dní, avšak je-li půda chladnější, může se klíčení prodloužit i na 2 až 3 týdny)
Hnojení: zvolte hnojivo s nízkým obsahem dusíku, protože ten může způsobit bujný růst zelených listů řepy na úkor kořenové části řepy
Signatura:
Chlodnik je základ: k létu pak neodmyslitelně patří "chlodnik", tedy studená polévka z červené řepy, salátové okurky a ředkviček zjemněná smetanou s typickou fialovou barvou, často podávaná s vařeným vejcem – zdravý oběd, který nasytí i ochladí.
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |