TRávící trakt (Xácpa a průjem, obtížná stolice, konstipace, obstipace, tuhá stolice) , řídká a tuhá stolice jsou 2 strany jedné mince, obě signalizují narušenou rovnováhu v trávícím traktu a tím i mikrobiomu a osy MTM
- projevem disharminie v trávícím traktu je narušená činnost osy MTM (mikrobiomu atd.)
- příčinou poruch trávícího traktu a nadýmání je nejčastěji nezdravá strava bez obsahu rostlinné vlákniny, špatná peristaltika střev ( hlavně po uzívání protibiotik ) a málo pohybu, důsledkem je tzv. tuhá stolice
- pro odstranění poruch trávícího traktu pomáhá např. klystýr, přerušovaný půst s dostatkem tekutin, omezení přejídání
Potraviny a bylinky působí proti poruchám trávícího traktu:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek či rostlin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- marmeláda z listů květů růže (šípkové i pravé) působí proti zácpě (lístky svaříme ve vodě, nasypeme želírovací cukr a přidáme trochu kyseliny citronové), jednu lžíci nalačno - recept Mudr. Evy Moučkové
- luštěniny, obiloviny, semínka
- sušené ovoce (jablka, švestky, meruňky, hrušky, fíky, datle
- banány
- lněný, kokosový, dýňový, sacha inchi a rakytnikový olej
- listová a kořenová zelenina
Poruchy trávícího traktu, co jsou její nejčastější příčiny a čím je způsobena?
- nedostatkem vlákniny ve stravě ( vlaknina podporuje střevní pohyby- peristaltiku, váže na sebe vodu )
- zpracované potraviny, polotovary s obsahem konzervantů atd.
- pravidelná konzumace potravin v nevhodném období a exotických krajin
- přejídáním
- nedostatkem tekutin ( pije ráno na lačno teplou tekutinu, nepijeme během jídla, ale min.15minut před jídlem a 30 min. po jídle)
- nedostatkem pohybu
- stresujícími situacemi a tím narušenou osou MTM
- hormonálními poruchami
- překyselením organismu díky (černému čaji nebo kávě)