Cukrovka, deprese, migréna, chronická únava či bolesti kloubů mají společný jmenovatel a tím je zánět. Pokud zánět přetrvává delší dobu, je hlavním spouštěčem mnoha zdravotních komplikací. Záněty jsou doprovázené kornatěním tepen, cukrovkou, obezitou, artrózou, různými alergiemi, rakovinou a dalších chorobami. Neléčené záněty se stávají chronickými a způsobují nemoci v těle.
- podle Mudr. Davida Freje je v principu akutní zánět (imunitní reakce nastavená na uzdravení) ten, který léčí a chronický zánět je ten, co nás poškozuje
- 7 z 10 lidí předčasně zemře, podle větové zdravotnické organizace (WHO), na globální epidemii nepřenosných chronických onemocnění (NCD, každoročně zabíjí 41 milionů lidí, což odpovídá 71% všech úmrtí na celém světě), ultrazpracované potraviny (Ultraprocessed“) jsou jedním z řady rizikových faktorů řady chronických onemocnění, včetně kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny, diabetu a dalších stavů spojených s obezitou
- zánět může vyvolat nedostatek rozmanitých (dobrých) bakterií, to vede k bakteriálnímu růstu nežádoucích bakterií (špatné bakterie vytvářejí zánětlivé toxiny)
- pokud střevní bariéra prosakuje, může způsobit celou řadu mozkových poruch, jako je těžká deprese, demence a schizofrenie
- zánět produkuje nejrůznější bílkoviny a cytokiny, které zrychlují náš metabolismus a zvyšují i teplotu (Dr. Julie Parsonnetová, profesorka medicíny na Stanfordské univerzitě v USA)
Zánět hraje roli v předčasném stárnutí, paradentóze, obezitě, stárnutí kůže, cukrovce, roztroušené skleróze, rakovině, syndromu dráždivého tračníku a zánětlivých střevních onemocněních, jako je Crohnova choroba a ulcerózní kolitida, a v mnoha dalších chronických zdravotních problémech. Vědci prokázali, že rostlinná strava může pomoci předcházet, léčit nebo zvrátit některé z těchto hlavních příčin úmrtí.
Endokonabinoidní systém (ECS), řídí ty nejdůležitější procesy v těle - trávení, spánek, apetit, metabolismus, rozmnožování, bolest, přenos nervových vzruchů, imunitu, určité zánětlivé reakce a dokonce také kognitivní funkce a současně endokanabinoidní systém je přírodní způsob regulace homeostáze: schopnosti udržet vnitřní rovnováhu upravováním fyziologických procesů.
Jak se projevuje chronický zánět?
Aktivovaný imunitní systém, který nikdy nedostane šanci na uzdravení, může vytvořit chronický zánět, druh zánětu, který je způsoben například neustálým stresem. Tento zánět může přispět k poruchám mozku, jako je deprese a Alzheimerova choroba.
- ztrátou energie a únavou
- zadržování vody v těle a otoky
- bolesti celého těla včetně svalů a kloubů
- podprážděností a vyšší hladinou emočního stresu
- kožními vyrážkami, ekzémy, alergiemi
- zvýšeným krevním tlakem a zvýšenou hladinou cukru v krvi
- zažívací potíže (průjem, zácpa, nadýmání, bolest žalůdku) - narušená střevní flóra (mikrobiota)
- růstem váhy, obezitou projevující se nejvíce v oblasti břicha
- překyselení organismu
Protizánětlivé potraviny a koření:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek či rostlin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- středomořská a paleo strava
- bobuloviny - jahody, maliny, borůvky, brusinky, ostružiny a další. Bobuloviny jsou bohaté na vitamíny (zejména vitamín C), minerály, vlákninu a antioxidanty. Díky vysokému obsahu antioxidantů, jako jsou flavonoidy a antokyany, mají bobuloviny protizánětlivé účinky a přispívají k ochraně srdce a cév, podporují zdraví mozku a mohou pomáhat při prevenci některých typů rakoviny.
- zelená zelenina je klíčovou součástí vyvážené stravy, známou pro své bohatství na vitamíny, minerály, vlákninu a fytonutrienty. Mezi zelenou zeleninu patří například brokolice, cuketa, papriky (zelené), salát, kapusta (tu nikdo moc nejí). Ale třeba i fazolky nebo hrách.
- čerstvá strava, ovoce, zelenina, ryby, ořechy
- vitamíny skupiny B zejména B6 a kyselina listová
- vitamín D (zejména ze slunce v letním období)
- zinek
- omega 3 kyselin, DHA, EPA (např. zázvor, quinoa, chia semínka, losos, makrela, sleď, ořechy, semínka a listová zelenina), zvýšený přísun omega-3 nenasycených mastných kyselin, které jsou známé svými vynikajícími antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi snižují pravděpodobnost vzniku zánětů zejména v zimě
- pre a probiotika na podporu mikrobioty ve střevech
- antioxidanty, bylinky a koření
- červené víno
- třešně jsou protizánětlivou potravinou. Lze je úspěšně používat k léčbě bolestivého typu artritidy zvaného dna. Artritida, často spojená s bolestí a zánětem kloubů, je stav, který postihuje mnoho lidí. Třešně mohou snížit úroveň zánětu i u zdravých lidí (měřeno poklesem hladiny C-reaktivního proteinu).
- kurkuma - působí proti volným radikálům v těle, podporuje dlouhověkost a má protizánětlivé účinky, Omezuje dlouho přetrvávající zánět. Možeme ji použít při depresích, migréně, často se opakující viróze, bolesti kloubů, infekci, cukrovce a chronické únavě.
- kurkuma, černý pepř, skořice, zázvor - silné antioxidanty, působící proti volným radikálům v těle
- zázvor - pomáhá při chřipce a nachlazení, bojuje proti zánětlivým procesům, přispívá k detoxikaci organismu a dokonale prohřeje organismus
- chilli - působí proti zánětům a bolestem, má prohřívací účinek
- skořice - podporuje imunitní systém, má zklidňující účinek, působí proti zánětlivým procesům v těle
- hřebíček - blokuje enzymy odpovědné za vznik zánětlivých procesů (erugenol), prospívá při problémech se zuby a dásněmi
- černý pepř - působí v synergii s kurkumou, aktivně působí proti akutním zánětům v těle díky obsahu piperinu
- na jakékoliv záněty (i chronické, např. močový měchýř, zánět v krku) v těle doporučuje bylinkářka Mudr. Eva Moučková užívat jednu kapku tee tree oleje ve vodě každou hodinu (za den cca 8-12 kapek)
Čaje z bylinek, které působí proti zánětům:
- čaj z máty peprné (Menta piperita)
- eukalyptový čaj
- čaj z indického šafránu (Curcuma longa)
- pampeliškový čaj (podporuje i vyplavování toxínů)
- měsíček lékařský (Calendula officinalis)
- heřmánkový čaj (Matricaria chamomilla)
- třezalka tečkovaná
- zázvorový čaj doslazený medem se skořicí
- eukalyptus, k léčbě zánětů v dutině ústní (antiseptické kloktadlo), dezinfikuje ústní dutinu a lehce znecitlivuje
- třapatka nachová (echinacea), vhodná při zánětech dutin, dásní a středního ucha, podporuje tlumení bolesti
- kozinec blanitý, antimikrobiálními, antivirovými a protizánětlivými účinky (polysacharidy, saponiny)
- dobromysl obecný - oregáno
- popenec břečťanolistý, podporuje funkci jater a ledvin, působí protizánětlivě.
Bylinky při zánětech dásní:
- řebříček obecný má antiseptické účinky ve formě nálevů, obkladů či koupelí, ale také jako kloktadlo při zánětech dásní
- česnek rozkousat v ústech a cucat jako bonbón
- hřebíček
Potraviny, které podporují vznik zánětů:
- sacharidy s vysokým glykemickým indexem (způsobují tzv ztučnělá játra)
- fast foodová strava
- tuky ve formě omega 6, (omega 3 má naopak protizánětlivé účinky)
- polotovary, a potraviny s obsahem glutamátu sodného
- kolové a slazené nápoje
- nadměrná konzumace cukru a soli
- nadměrná konzumace masité stravy s nízkým podílem masa (uzeniny, smažená jídla) a rafinovaných a přepálených tuků
- potraviny a voda kontainovaná antibiotiky, toxickými látkami
1.11.2023 Zdravé jsou především ovoce a zelenina, lesní plody a ořechy. Mají mnoho vitaminů a užitečných fytochemikálií. Na vrcholu seznamu protizánětlivých látek stojí pak brokolice, špenát, kurkuma, zázvor a chilli. Omega-3-mastné kyseliny z rostlinných olejů a některých druhů ryb také působí protizánětlivě – zejména při revmatických onemocněních (1).
Ale stejně jako lze tělo pozitivně ovlivnit jídlem, existují i potraviny, které působí negativně a podporují nebo dokonce spouštějí záněty. Patří sem alkohol, který může způsobit dlouhodobé poškození mozku a orgánů. Škodí i cukr, náhražky cukru a sladké potraviny. Například průmyslově zpracované potraviny cukru obsahují více než je naše denní potřeba, stejně jako množství rafinovaných solí a barviv, které také tělu škodí (2).
Zdrojem zánětů jsou ale i jiné, údajně zdravé potraviny.
Maso a uzeniny
Když jíme maso, v našem těle se produkuje kyselina arachidonová, která zapaluje a zesiluje existující oblasti zánětu. Každý, kdo bojuje s revmatickými obtížemi, by se proto měl masu a uzenářským výrobkům zcela vyhýbat. Je důležité vědět, že po vytvoření kyseliny arachidonové trvá měsíce, než se z těla uvolní. Kdo se vyhýbá masu, musí chybějící příjem vitaminu B12 rozhodně nahradit adekvátními potravinami nebo doplňky výživy. Jinak hrozí příznaky nedostatek, které se projeví únavou, špatnou koncentrací a problémy s pamětí.
Mléko a mléčné výrobky
Mléko je hlavní příčinou chronických zánětů i ve formě sýrů nebo jogurtů. Mléko a mléčné výrobky jsou pro mnoho lidí obtížně stravitelné kvůli nedostatku enzymu laktázy, a proto se tělo může projevit obrannou reakcí v podobě zánětu.
Omega-6 mastné kyseliny
Téměř všechny kuchyňské oleje, jako je kukuřičný, slunečnicový a hroznový olej, stejně jako sójové produkty a majonéza obsahují omega-6 mastné kyseliny. Narušují tělesný poměr mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami. Aby se tomu zabránilo, jsou vhodné produkty s velkým množstvím omega-3 mastných kyselin z potravin, jako je losos, olivový olej, ořechy, lněná a dýňová semínka.
Bílá rýže
Pokud jste si mysleli, že rýže je vždy zdravá, mýlili jste se. Místo bílé verze byste se měli rozhodnout pro hnědou rýži nebo náhradní produkty, jako je quinoa, ječmen, kuskus nebo proso. Špalda a zelená špalda jsou také dobrou alternativou bílé rýže. Pozor ale na pšeničné kroupy nebo bulgur, protože i ty mohou podporovat zánět.
Pšeničné výrobky
Pšenice a vše, co se z ní vyrábí, jako mouka typu 405 nebo rohlíky, obsahují lepek. To zase může vyvolat zánět kdekoli v těle, ale je známý především tím, že způsobuje astma, revmatismus a Crohnovu chorobu. Výrobky z žitné nebo špaldové celozrnné mouky jsou v mnoha ohledech zdravější než výrobky z pšenice, také déle zasytí a příznivě působí na trávicí systém.
https://www.prostreno.cz/zdravi-a-diety/clanky/44258/Udajne-zdrave-potraviny-zpusobujici-zanety-v-tele?
Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564314/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10058108/