Překyselení organismus (acidóza) je stav (nerovnováha, disharmonie), kdy je v nerovnováze pH v těle a to je příčinou zánětů a nemocí v těle. Překyselení organismu se zjišťuje z krve nebo lakmusovým papírkem, ze slin nebo z první ranní moči. Ideální stav je pH 7-7,4 (acidobazická rovnováha, kterou zajišťují vyrovnávacími mechanismy), pokud klesne pH moči na 4,5 začíná růst rakovinná buňka. Jakékoliv větší vychýlení směrem dolů či nahoru je se životem dlouhodobě neslučitelné a nastává stav acidózy (porucha rovnováhy ve prospěch kyselin) či alkalózy (porucha rovnováhy ve prospěch zásad).
- "překyselení" - narušení rovnováhy, která způsobuje oslabení imunitního systému a podporuje zánětlivé prostředí (může být způsobeno nadměrným příjmem bílkovin - jejich štěpením vznikají silné kyseliny, které nabourávají acidobazickou rovnováhu)
- Nespavost, únava, nízký krevní tlak, bolest hlavy, zadržování vody v těle, migréna, kožní onemocnění, zažívací problémy, záněty kloubů, osteoporóza, obtížné polykání, pálivý pocit v ústech. Za to všechno může překyselení organismu!
„Všechny buňky v našem těle potřebují pro svou optimální funkci správně vyvážené pH. Jestliže je tělo příliš kyselé nebo moc zásadité, tento stav tlumí některé chemické reakce včetně aktivity enzymů nebo i obnovu a reprodukci buněk. Je-li naše pH příliš nízké, znamená to, že je náš organismus překyselený, což vede k buněčné degeneraci, která ve svém důsledku přivodí vážné zdravotní problémy!“ podotýká doktor Sircus, autor knihy Jedlá soda.
Souvislost mezi překyselením těla a špatným zdravotním stavem podle alternativní medicíny uniká pacientům i lékařům. Pro tělo je ale udržení přesného pH krve klíčové. Některé kyselé látky v našem těle jsou natolik agresivní, že umí rozleptat kámen i kov. Musí být z těla včas vyloučeny, aby se neukládaly.
Co je příčinou překyselí organismu?
- špatná výživa a pitný režim (dehydratace)
- nesprávné stravovací návyky a nekvalitní potraviny (tepelně zpracované, rafinované a chemicky konzervované potraviny)
- špatný způsob života (přejídání, nekvalitní spánek, alkohol, cigarety, mělké dýchání atd.)
- příliš mnoho bílkovin a málo pohybu
- mnoho cukru a všechny látky, které dlouhodobě negativně ovlivňují činnost ledvin, například těžké kovy
- nasycené mastné kyseliny (smažené potraviny)
- elektrosmog
- zloba, agrese, stres, nahromaděná duševní zátěž
- viry, bakterie, plísně, narušený mikrobiom (např. antibiotiky a nevhodnou stravou) atd
- nedostatek energie v určité části těla atd.
- chemické přípravky (léky)
- záněty v těle
Příznaky překyselení organismu
Překyselení těla je nebezpečné degenerativní onemocnění. Velké množství kyselin způsobuje polypy, cysty, nádory, bradavice, skvrny i kyselé krystaly. Tyto fyziologické choroby jsou výsledkem dlouhodobě překyseleného těla. Při zachování acidobazické rovnováhy nelze podle alternativní medicíny onemocnět.
- neustálá únava
- nedostatek energie
- nespavost a brzké buzení
- neurčité bolesti svalů, zad i hlavy
- ekzémy
- podrážděné oči i nos
- zácpa nebo průjem
Důsledky "překyselení organismu":
„Prakticky všechny degenerativní choroby včetně rakoviny, srdečních nemocí, artritidy, osteoporózy, ledvinových či žlučníkových kamenů i kupříkladu zubního kazu jsou spojeny s přemírou kyselosti organismu,“ říká autor knihy Jedlá soda
- Tělo vyvažuje kyselost odčerpáváním (alkalických minerálů - sodík, draslík, vápník a hořčík) např. vápníku z kostí, chrupavek a zubů. Důsledkem je osteoporóza
- Důsledkem překyselení organismu je zhoubné onemocnění (rakovina, nyní téměř třetina populace).
- Acidobazická rovnováha má významný vliv na procesy stárnutí a vznik civilizačních nemocí
- Je-li tělo překyselené, znamená to, že mu chybí minerály, které je nutné mu dodat (např. elektrolyty -vápník, hořčík a sůl)
- Cukrovka - diabetes
- Kornatění tepen
- Obezita, ztučnění orgánů, narušený mikrobiom
Projevy "překyselení organismu":
- bolesti, svalové křeče
- pálení žáhy
- únava a častá podrážděnost
- častá nachlazení a virózy, senná rýma, ucpaný noc, astma
- deprese
- bílý potah na jazyku a zápach z úst
- zahlenění a zácpa
- stav pleti (velké póry v obličeji, celulitida)
- poškození vlasů a nehtů
- znatelná změna váhy (ztlostnutí nebo zhubnutí)
- degenerativní choroby
- akné a ekzémy, celulitida
- cisty, vředy, otoky
- plísně, kvasinky, infekce močových cest, opary, otoky, plísňové infekce
- výpadky paměti
- pokročilé projevy- revmatoidní artritida, roztroušená skleróza, schizofrenie, rakovina
Jak působit proti zánětlivému prostředí"překyselení organismu"?
- kvalitní strava a voda
- zdravé životní prostředí
- dostatečný spánek, odpočinek a meditace
- pravidelný pohyb v přírodě
- masáže a zásadité fytokoupele
- fytoterapie (přírodní byliny)
- eliminace stresu a stresového prostředí
- podporovat vylučování těžkých kovů a kyselých odpadů z těla
Překyselení organizmu, přírodní cesta:
Půst, detoxikace, klystýry, cvičení, studené až ledové koupele. Doporučují se také dvě každodenní tříminutová cvičení na africkou hudbu s bubny, kdy se budete podle hudby natřásat a pořádně třepat každým kouskem těla. Představujte si, jak kyseliny vyklepáváte z těla a odplavujete toxiny.
Potraviny a bylinky působící proti "překyselení organismu", harmonizují tuto nerovnováhu:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Dostatek vody, bylinky, správné kombinování zásaditých a kyselých potravin. Můžete použít také zásaditou koupel, ta pomáhá k vyplavování přebytečných kyselin.
- čistá pramenitá voda
- fermentovaná zelenina (kyselé okurky, kysané zelí)
- ječmen a chlorella (mají pH 7,5), čistí od chemie, která se do našeho těla dostává z jídla, ovzduší i vody
- čerstvé klíčky
- převařená voda s citrónem
- koření (zázvor, pepř, kurkuma, masala, skořice atd.)
- kardamom, působí proti překyselení organismu a pálení žáhy
- čerstvá zelenina
- umeboshi
- houby
- smetanka lékařská, působí proti překyselení žaludku i organismu
- černucha setá, pomáhá při překyselení žaludku
- tužebník jilmový, působí proti překyselení žaludku a pálení žáhy
- pampeliška lékařská, působí proti překyselení žaludku i organismu, pomáhá při jarní únavě, revmatismu, trávicích potížích
- bršlice kozí noha, působí proti překyselení organismu
- kopřiva dvoudomá působí proti překyselení organismu
- anýz vonný, snižuje překyselení organismu
- arónie, působí proti překyselení organismu
- směs pelyňku a hřebíčku
- chia semínka, vyrovnávají hladinu pH v těle (díky obsahu draslíku)
- zeolit, odstraňuje překyselení žaludku, žaludeční vředy, zkracuje čas rekonvalescence po operacích, zefektivňuje léčbu kloubů
- čaga sibiřská, má příznivý účinek na acidobazickou rovnováhu
- mořské řasy, např dulse, nori, wakame, kombu, arame, agar či kelp), obsahují např. železo, vápník, chlorofyl a proteiny, jsou zásadotvorné a jsou účinnou prevencí proti mnoha civilizačním chorobám
Testování pH v těle:
testy se provádí cca 2 hodiny po jídle
- pomocí slin: pH zdravého člověka se pohybuje v mírně alkalickém pásmu 7,1 až 7,5. Pásmo od 6,5 je mírně kyselé až po hodnotu 4,5, která už označuje silně kyselé prostředí
- test moči: pohybuje-li se pH moči mezi hodnotami 6,5 ráno a 7,5 večer, fungujete ve zdravém pásmu
Alkalická strava
Alkalická strava dokáže ovlivnit a normalizovat vaše pH (strava harmonizuje pH, díky čemuž bude lidské tělo správně fungovat), pomáhají k celkové detoxikaci neboli vyčištění organismu. Důsledkem překyselení organismu je předčasné stárnutí, stejně jako únava, ale i náchylnost k celé řadě nemocí. Lidské pH by proto mělo být normalizováno a ve světě většiny kyselých potravin je to právě alkalická strava, která ho upraví na správné hodnoty.
- mandle, kokosový ořech, olivový olej
- rukola, chřst, bazalka, červená řepa, růžičková kapusta, zelí, mrkev, květák, celer
- avokádo, artyčok
- chia semínka, quinoa, sezamová semínka
- grep, citron, limetky, granátové jablko
- čočka, červené fazole, feferonky
- přírodní bylinné čaje
https://www.aazdravi.cz/prekyseleni-organismu-je-tichy-zabijak-organismu-rozpoznanim-nenapadnych-priznaku-si-prodlouzite-zivot/