Pampeliška, list, kořen

Pampeliška lékařská (smetanka lékařská, pupava, husí kap, Taraxacum officinale) je dvouletá nebo trvalá plevelná léčivá bylinka (je jí více jak 120 druhů) s jedním hlavním kořenem, má nápadně žluté květenství (kvete od dubna do června, někdy i opět na podzim), které často vidíme na loukách a zahradách. Pampeliška patří mezi významnou bylinu, sbírá se květ (březen, duben), kořen před rozkvětem (duben až květen) a nať(květen až září). Čerstvé listy jsou lehce nahořklé (jsou bohaté na draselné soli) a jsou bohaté na vitamíny A, C, D, B (B2, B8, B11), E, K, betakarotenů, aminokyselin, hořčínů (taraxacin, taraxasterin, lactopicrin), dále představují významný zdroj křemíku (kyseliny křemičité), inulinu, sodíku, draslíku, mědi, manganu, vápníku, fosforu a železa (mají dokonce dvakrát vyšší obsah železa než špenát). Kořen smetanky obsahuje třísloviny, aminokyseliny, steroly, fytoncidy, polysacharid inulin, betakaroten, křemík, draslík, vápník, železo a další vitaminy a minerálních látky. Celá rostlina je prostoupená mléčnicemi, které při utržení roní bílou hořkou šťávu – latex, zanechávající po zaschnutí na kůži tmavé skvrny.

  • sušený list (čerstvé listy do polévek, nebo místo špenátu)
  • sušený kořen
  • květ (používá se na výrobu sirupu, vína, medu, případně na odvar)
  • každý je zcela originální, to co jednomu dělá dobře, druhému škodí., poslouchejte hlas vlastního těla a zkoumejte příčiny a důsledky svých problémů (důležité je také vědět, že obsah mnohých látek v bylinkách je kolísavý v závislosti na ročním období)
  • „taraxum“, je odvozen z řeckých pojmů „taraxos“ a „akos“ – tedy v překladu „nemoc“ a „lék“.

Pampeliška a její neschválené účinky na zdraví:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, případně při zánětech ledvin
  • podporuje trávící soustavu a prospívá při žaludečních poruchách
  • žlučopudná bylina (stimuluje tvorbu žluči), pomáhá při problémech s játry a žlučníkem
  • zmírňuje křeče ve žlučovodech a žlučníku
  • mírní anémii (čaj, zdroj železa) a usnadňuje vstřebávání železa
  • působí proti dně a revmatismu
  • vhodná jako řešení avitaminózy (chorobný stav vyvolaný naprostým nedostatkem určitého vitaminu)
  • povzbuzuje metabolismus (mladé listy) a tím přispívá ke snižování nadváhy
  • detoxikace zažívacího traktu (inulin a hořčiny), dokáže „propláchnout“ ledviny a zároveň zbavuje jaterní tkáň toxinů - tzv. kompletní čistič (kořen a stvoly)
  • pročišťuje krev a reguluje vysoký krevní tlak
  • vhodný pro pročištění při zánětech močových cest a ledvin
  • harmonizuje celou trávicí soustavu, zrychluje trávení, protože účinné látky v ní obsažené podporují funkci žlučníku a jater
  • elixír a čistič pro játra (kořen) a podporuje činnost ledvin i žlučníku
  • stimuluje tvorbu žluče (kořen)
  • antioxidační účinek
  • prospívá kloubům a chrupavkám (mast z kořene)
  • podporuje trávení (kořen)
  • působí proti překyselení žaludku i organismu
  • zdroj inulinu (nejpřínosnější je kořen sbíraný na podzim)
  • zdroj chlorofylu (listy) a elektrolytů
  • přírodní tonikum a diuretikum (stabilizuje množství draslíku v těle) - listy
  • prospívá zraku (vitamin A, betakaroten)
  • působí preventivně proti vzniku Alzheimerovy choroby a jiným neurotickým onemocněním díky vitamínu K
  • působí jako prevence rakoviny
  • brainfood - podporuje mozkové funkce
  • působí proti zácpě (listy)
  • při potížích s pálením žáhy (listy)
  • vhodná při nechutenství a dyspepsii (listy)
  • snižuje hladinu krevního cukru, podpůrný prostředek při léčbě cukrovky (polysacharid inulin, jehož obsah v stoupá na podzim)
  • pro onkologických onemocněních (kořen, list i květ)
  • ulehčuje tok žluči do dvanáctníku i trávení pokrmů, zlepšuje krevní oběh
  • vhodná na revmatismus, kornatění tepen, zánět tenkého střeva, zácpu, a dokonce i žloutenku
  • vhodná při anémii i v případě tmavých skvrn na pokožce vlivem jaterních potíží (nálev kořene)
  • povzbuzuje metabolismus a lymfatický oběh (kořen smetanky)
  • vhodná pro těhotné ženy a ženy v období menopauzy
  • je vhodná i na opary, ekzémy, na zašedlý tón pleti a akné (odvar z kořene a stvolů se aplikuje na obličej)
  • duté stonky pampelišky, ze kterých prýští mléčná šťáva, májí schopnost tišit sluncem podrážděnou pokožku
  • obsahuje taraxacin, u kterého se předpokládá, že stimuluje zažívací orgány, uvolniuje žluč z jater a žlučníku, která podporuje trávení a vstřebávání tuků
  • Avicenna léčil čerstvou šťávou vodnatelnost a překrvení jater

Pampeliška lékařská (smetanka lékařská) list, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální funkce močové soustavy
  • Normální trávení
  • Antioxidant
  • Prebiotikum
  • Normální činnost žaludku a jater

Smetanka lékařská (pampeliška) kořen, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Působí protizánětlivě
  • Metabolismus sacharidů
  • Normální funkce močové soustavy
  • Normální činnost žaludku a jater
  • Antioxidant

Smetanka lékařská a její použití podle Marie Treben:

  • akné, chřipka (čaj)
  • dna, játra, slezina, metabolismus, revma, žlučník, ekzémy  (cca 10 stvolů, květních stvolů)

Kořen pampelišky obsahuje také hořčiny, aminokyseliny, vitamíny skupiny B, vitamín D, fytosteroly, slizovité i minerální látky, zejména draslík, měd, mangan. Nejčastěji se používá ve formě odvaru. Kořen pampelišky sbíráme před rozkvětem rostliny, tj. v březnu, při chladnějším počasí i v dubnu nebo v srpnu a v září, tj. na konci vegetačního období rostliny. Květy pampelišky sbíráme od dubna do června a listy pampelišky od května do září.

Použití: na přípravu odvaru z kořene nebo listů, do salátů, na přípavu pampeliškového sirupu, nebo pampeliškového medu (z květů), kořen nakrájený na kousky můžeme přímo konzumovat nebo přidat do salátů

  • hořkost listů pampelišky odejde pokud je namočíme na 30 - 120 min. do soli

Skladování: suché temné místo, do teploty 25°C

Jak připravíme odvar z kořene: jednu lžičku sušeného kořene povaříme ve 250ml cca 2-13 min, necháme louhovat cca 10 min a scedíme, čaj se pije čerstvý 2-4 x denně

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Kvalita: sušený pampeliškový kořen je na lomu bílý,láme se s praskotem, je bez zápachu a má slabě nahořklou chuť (špatně usušený kořen plesniví a je ohebný)

Sušení: kořen sušíme ve stínu nebo na slunci do teploty 50°C, můžeme ho rovněž rozemlít na prášek, listy sušíme v tenkých vrstvách (po správném usušení si zachovají svěží zelenou barvu, nehnědnou)

Květ: nápadně žlutý

Sběr: kořen i nať se sbírají v době, kdy rostlina nekvete (duben, říjen a listopad), list (květen září), květ - kvete zpravidla od dubna do června a někdy znovu na podzim

  • listy

Chuť: mírně nahořklá

Vůně:

Záměna: podzimka obecná, podběl, máchelka srstnatá

Stanoviště: slunná místa, louky, okraje cest

Čeleď: hvězdnicovité (Asteraceae)

Bylinky s podobnými účinky:

Lidové názvy: mlíč, mlíčí, hadí mlíčí, kačinec, kašinec, lucerny, lupen mlíčný, lupen pampeliškový, lví zub, pampeliška, pampuliška, pamprlík, pleska, plečka obecná, smetánka, svíčičky, kořen pampuliškový, lvoví zub, majíček, mnišská hlava, mlíčák, mlíčňák, pampalíšek, pampališka, pampelík, plečka, pleška, pupava, smetaník, smetánka

Permakultura: mladé pampeliškové listy, společně s mladými listy kopřiv a bršlice zůrodní kompost a urychlí jeho zrání

Signatura: má ráda dusíkaté půdy

  • z celé rostliny vytéká bílý latex
  • hořké listy (bylinky) jsou signaturou žluči a pomáhají při onemocnění jater a žlučníku
  • listy pampelišky jsou zvláště hořké, pokud rostou na velmi slunečných místech

Jak vyrobit tzv. pampeliškový med s meduňkou

na výrobu medu potřebujeme třtinový cukr, pampeliškový výluh, citronovou šťávu a vodu.  Vaříme společně roztok třtinového cukru, vody, citronové šťávy a květy z pampelišek (můžeme přidat i mátu, tymián či mateřídoušku), pampelišku též můžeme nahradit černým bezem nebo mladými výhonky jehličnanů - smrků).
Postup:  Paříme společně roztok třtinového cukru, vody, citronové šťávy a výluhu z pampelišek (můžeme přidat i mátu, tymián či mateřídoušku), pampelišku též můžeme nahradit černým bezem nebo mladými výhonky jehličnanů - smrků). Druhý den jemně přecedíme přes plátno, přisypeme cukr a na mírném plameni vaříme tak dlouho, až med získá konzistenci hustého sirupu - trvá to asi hodinu( pokud budeme vařit déle, bude pampeliškový med hutší). A můžeme nalévat do sklenic. Potřebné ingredience:
  • pampeliškové květy 120 g
  • meduňka 3 snítky
  • citron (chemicky neošetřený) 1 ks
  • cukr 1000 g
  • voda 1000 ml 

Jak vyrobit pampeliškový očistný ocet?

cca 30 čerstvých listů pampelišky nakrájíme a zalijeme 1000ml jablečného octa, zavřeme a necháme 14 dní na slunném místě, průběžně protřepeme a poté scedíme. Do směsi přidáme 30 nových nakrájených listů a opět postupujeme stejným způsobem. Vzniklou směs (cca 1000ml) přelijeme do tmavé uzavíratelné láhve. Detoxikační ocet používáme do koupele nebo na dochucení jídel podobně jako jablečný ocet.

Jak vyrobit pampeliškový med (sirup) z čerstvých květů?

do hrnce nalijte 2 litry vody, přidáme květy, nakrajené citrony a necháme vzkypět a odstavíme na 24 hodin, vzniklou směs přecedíme přes plátno, nalijeme do hrnce přidáme cukr a vaříme na mírném ohni cca 60 min až má směs sirupovitou konzistenci.

  • 400 plně rozkvetlých květů bez stopek
  • 2000ml vody
  • 2 citrony
  • 2kg třtinového cukru nebo karamalizovaného cukru

Jak připravit tinkturu u kořene pampelišky?

nastrouháme čerstvý kořen pampelišky a zalijte 40 – 50 % alkoholem, necháme 30 dní luhovat za občasného promíchání, následně směs scedíme a dáme do lahvičky, kterou schováme na chladné, temné místo, tinkturu z kořene užíváme 3x denně 30 – 60 kapek.

Mladé pampeliškové listy

 

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

Každý je zcela originální, to co jednomu dělá na trávení dobře, druhému škodí. Poslouchejte hlas vlastního těla a zkoumejte příčiny a důsledky svých problémů.

17.10.2023 Pampeliška (Smetanka Lékařská) Když vám začnou selhávat ledviny, jedním z prvních příznaků může být nedostatek energie, neutišitelná únava i vysoký krevní tlak. Pročištění tohoto životně důležitého orgánu pak může být prvním krokem k jejich uzdravení. Pomoci detoxikovat ledviny vám může pampeliškový kořen, který není těžké najít ani vykopat. Na jeho sběr je nyní správný čas, protože na podzim obsahuje ty nejcennější látky. Káva z něj vás postaví na nohy, a to i bez obsahu kofeinu. Linda Mahelová

Mezi vhodné potraviny pro ledvinovou dietu patří podle webu Ledviny především těchto patnáct potravin:

  • červená paprika
  • zelí
  • květák
  • česnek
  • cibule
  • jablka
  • brusinky
  • borůvky
  • maliny
  • jahody
  • třešně
  • červené hrozny
  • vaječné bílky
  • ryby
  • olivový olej
  • https://www.ledviny.cz/clanky/aa5-skvelych-potravin-pro-ledvinovou-dietu

https://www.denik.cz/zdravi/pampeliska-koren-vyuziti.html?

 





 


7 produktů
AWA herbs Pampeliška lékařská kořen 100g08.02.2018

AWA herbs Pampeliška lékařská kořen 100g

Detail
Pampeliška lékařská (smetanka lékařská), její kořen se nejčastěji používá ve formě odvaru.
Pampeliška lékařská kořen mletý 100g26.01.2018

Pampeliška lékařská kořen mletý 100g

Detail
Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) mletý kořen. Výhodou prášku je velice snadná příprava.
AWA herbs Pampeliška lékařská kořen 50g08.02.2018

AWA herbs Pampeliška lékařská kořen 50g

Detail
Pampeliška lékařská (smetanka lékařská), její kořen se nejčastěji používá ve formě odvaru.
AWA herbs Pampeliška lékařská list 100g08.02.2018

AWA herbs Pampeliška lékařská list 100g

Detail
Listy pampelišky lékařské (smetanka lékařská) jsou bohaté na vitamíny a minerály, zejména železo.
Pampeliška lékařská AF tinktura 50 ml27.11.2018

Pampeliška lékařská AF tinktura 50 ml

Detail
V tradiční medicíně je kořen pampelišky velice ceněný a je vhodný zejména pro udržení normálních trávicích funkcí – působí jako prebiotikum. Pampelišk...
Salvia paradise Pampeliška lékařská kořen řezaný 100g29.03.2018

Salvia paradise Pampeliška lékařská kořen řezaný 100g

Detail
Pampeliška lékařská (smetanka lékařská,Taraxacum officinale) je dvouletá nebo trvalá bylina s jedním hlavním kořenem, má nápadně žluté květenství (kve...
AWA herbs Pampeliška lékařská list 50g08.02.2018

AWA herbs Pampeliška lékařská list 50g

Detail
Listy pampelišky lékařské (smetanka lékařská) jsou bohaté na vitamíny a minerály, zejména železo.
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo