Pampeliška lékařská (smetanka lékařská, pupava, husí kap, Taraxacum officinale) je dvouletá nebo trvalá plevelná léčivá bylina s jedním hlavním kořenem, má nápadně žluté květenství (kvete od dubna do června, někdy i opět na podzim), které často vidíme na loukách a zahradách. Pampeliška patří mezi významnou bylinu, sbírá se květ (březen, duben), kořen před rozkvětem (duben až květen) a nať(květen až září). Čerstvé listy jsou lehce nahořklé (jsou bohaté na draselné soli) a jsou bohaté na vitamíny A, C, D, B (B2, B8, B11), E, K, betakarotenů, aminokyselin, hořčínů (taraxacin, taraxasterin, lactopicrin), dále představují významný zdroj křemíku (kyseliny křemičité), inulinu, draslíku, mědi, manganu, vápníku a železa (mají dokonce dvakrát vyšší obsah železa než špenát). Kořen smetanky obsahuje třísloviny, aminokyseliny, minerální látky, steroly, fytoncidy a polysacharid inulin. Celá rostlina je prostoupená mléčnicemi, které při utržení roní bílou hořkou šťávu – latex, zanechávající po zaschnutí na kůži tmavé skvrny.

  • sušený list (čerstvé listy do polévek, nebo místo špenátu)
  • sušený kořen
  • květ (používá se na výrobu sirupu, vína, medu, případně na odvar)

Pampeliška a její účinky na zdraví:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, případně při zánětech ledvin
  • podporuje trávící soustavu a prospívá při žaludečních poruchách
  • žlučopudná bylina, pomáhá při problémech s játry a žlučníkem
  • zmírňuje křeče ve žlučovodech a žlučníku
  • mírní anémii (čaj, zdroj železa) a usnadňuje vstřebávání železa
  • působí proti dně a revmatismu
  • vhodná jako řešení avitaminózy (chorobný stav vyvolaný naprostým nedostatkem určitého vitaminu)
  • povzbuzuje metabolismus (mladé listy) a tím přispívá ke snižování nadváhy
  • detoxikace zažívacího traktu (inulin a hořčiny), dokáže „propláchnout“ ledviny a zároveň zbavuje jaterní tkáň toxinů
  • pročišťuje krev a reguluje vysoký krevní tlak
  • vhodný pro pročištění při zánětech močových cest a ledvin
  • harmonizuje celou trávicí soustavu, zrychluje trávení, protože účinné látky v ní obsažené podporují funkci žlučníku a jater
  • elixír a čistič pro játra (kořen) a poporuje činnost ledvini žlučníku
  • stimuluje tvorbu žluče (kořen)
  • antioxidační účinek
  • prospívá kloubům a chrupavkám
  • podporuje trávení (kořen)
  • působí proti překyselení žaludku i organismu
  • zdroj inulinu (nejpřínosnější je kořen sbíraný na podzim)
  • zdroj chlorofylu (listy)
  • přírodní tonikum a diuretikum (stabilizuje množství draslíku v těle) - listy
  • prospívá zraku (vitamin A, betakaroten)
  • působí preventivně proti vzniku Alzheimerovy choroby a jiným neurotickým onemocněním díky vitamínu K
  • působí jako prevence rakoviny
  • brainfood - podporuje mozkové funkce
  • působí proti zácpě (listy)
  • vhodná při nechutenství a dyspepsii (listy)
  • snižuje hladinu krevního cukru, podpůrný prostředek při léčbě cukrovky (polysacharid inulin, jehož obsah v stoupá na podzim)
  • pro onkologických onemocněních (kořen, list i květ)
  • ulehčuje tok žluči do dvanáctníku i trávení pokrmů, zlepšuje krevní oběh
  • vhodná na revmatismus, kornatění tepen, zánět tenkého střeva, zácpu, a dokonce i žloutenku
  • vhodná při anémii i v případě tmavých skvrn na pokožce vlivem jaterních potíží (nálev kořene)
  • povzbuzuje metabolismus a lymfatický oběh (kořen smetanky)
  • je vhodná i na opary, ekzémy a akné
  • duté stonky pampelišky, ze kterých prýští mléčná šťáva, májí schopnost tišit sluncem podrážděnou pokožku

Pampeliška lékařská (smetanka lékařská) list, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální funkce močové soustavy
  • Normální trávení
  • Antioxidant
  • Prebiotikum
  • Normální činnost žaludku a jater

Smetanka lékařská (pampeliška) kořen, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Působí protizánětlivě
  • Metabolismus sacharidů
  • Normální funkce močové soustavy
  • Normální činnost žaludku a jater
  • Antioxidant

Smetanka lékařská a její použití podle Marie Treben:

  • akné, chřipka (čaj)
  • dna, játra, slezina, metabolismus, revma, žlučník, ekzémy  (cca 10 stvolů, květních stvolů)

Kořen pampelišky obsahuje také hořčiny, aminokyseliny, vitamíny skupiny B, vitamín D, fytosteroly, slizovité i minerální látky, zejména draslík, měd, mangan. Nejčastěji se používá ve formě odvaru. Kořen pampelišky sbíráme před rozkvětem rostliny, tj. v březnu, při chladnějším počasí i v dubnu nebo v srpnu a v září, tj. na konci vegetačního období rostliny. Květy pampelišky sbíráme od dubna do června a listy pampelišky od května do září.

Použití: na přípravu odvaru z kořene nebo listů, do salátů, na přípavu pampeliškového sirupu, nebo pampeliškového medu (z květů), kořen nakrájený na kousky můžeme přímo konzumovat nebo přidat do salátů

Skladování: suché temné místo, do teploty 25°C

Jak připravíme odvar z kořene: jednu lžičku sušeného kořene povaříme ve 250ml cca 2-13 min, necháme louhovat cca 10 min a scedíme, čaj se pije čerstvý 2-4 x denně

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Kvalita: sušený pampeliškový kořen je na lomu bílý,láme se s praskotem, je bez zápachu a má slabě nahořklou chuť (špatně usušený kořen plesnivý a je ohebný)

Sušení: sušíme ve stínu nebo na slunci do teploty 50°C, můžeme ho rovněž rozemlít na prášek

Květ: nápadně žlutý

Sběr: kořen i nať se sbírají v době, kdy rostlina nekvete (duben, říjen a listopad), list (květen září), květ - kvete zpravidla od dubna do června a někdy znovu na podzim

Chuť: mírně nahořklá

Vůně:

Záměna:

Stanoviště: slunná místa, louky, okraje cest

Čeleď: hvězdnicovité (Asteraceae)

Lidové názvy:

Signatura:

Jak vyrobit tzv. pampeliškový med s meduňkou

na výrobu medu potřebujeme třtinový cukr, pampeliškový výluh, citronovou šťávu a vodu.  Vaříme společně roztok třtinového cukru, vody, citronové šťávy a květy z pampelišek (můžeme přidat i mátu, tymián či mateřídoušku), pampelišku též můžeme nahradit černým bezem nebo mladými výhonky jehličnanů - smrků).
Postup:  Paříme společně roztok třtinového cukru, vody, citronové šťávy a výluhu z pampelišek (můžeme přidat i mátu, tymián či mateřídoušku), pampelišku též můžeme nahradit černým bezem nebo mladými výhonky jehličnanů - smrků). Druhý den jemně přecedíme přes plátno, přisypeme cukr a na mírném plameni vaříme tak dlouho, až med získá konzistenci hustého sirupu - trvá to asi hodinu( pokud budeme vařit déle, bude pampeliškový med hutší). A můžeme nalévat do sklenic. Potřebné ingredience:
  • pampeliškové květy 120 g
  • meduňka 3 snítky
  • citron (chemicky neošetřený) 1 ks
  • cukr 1000 g
  • voda 1000 ml 

Jak vyrobit pampeliškový detoxikační ocet?

cca 30 čerstvých listů pampelišky nakrájíme a zalijeme 1000ml jablečného octa, zavřeme a necháme 14 dní na slunném místě, průběžně protřepeme a poté scedíme. Do směsi přidáme 30 nových nakrájených listů a opět postupujeme stejným způsobem. Vzniklou směs (cca 1000ml) přelijeme do tmavé uzavíratelné láhve. Detoxikační ocet používáme do koupele nebo na dochucení jídel podobně jako jablečný ocet.

Jak vyrobit pampeliškový med (sirup) z čerstvých květů?

do hrnce nalijte 2 litry vody, přidáme květy, nakrajené citrony a necháme vzkypět a odstavíme na 24 hodin, vzniklou směs přecedíme přes plátno, nalijeme do hrnce přidáme cukr a vaříme na mírném ohni cca 60 min až má směs sirupovitou konzistenci.

  • 400 plně rozkvetlých květů bez stopek
  • 2000ml vody
  • 2 citrony
  • 2kg třtinového cukru

Jak připravit tinkturu u kořene pampelišky?

nastrouháme kořen pampelišky a zalijte 40 – 50 % alkoholem, necháme 30 dní luhovat za občasného promíchání, následně směs scedíme a dáme do lahvičky, kterou schováme na chladné místo, tinkturu z kořene užíváme 3x denně 30 – 60 kapek.

Mladé pampeliškové listy

mladé pampeliškové listy, společně s mladými listy kopřiv a bršlice zůrodní kompost a urychlí jeho zrání

 

Zobrazit více Zabalit

Pampeliška, list, kořen

Nejprodávanější
AWA herbs Pampeliška lékařská kořen 100g
-23 %
Skladem > 5 ks
Pampeliška lékařská (smetanka lékařská), její kořen se nejčastěji používá ve formě odvaru.
Běžná cena 90,0 Kč69,0 Kč
Pampeliška lékařská kořen mletý 100g
-8 %
Skladem > 5 ks
Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) mletý kořen. Výhodou prášku je velice snadná příprava.
Běžná cena 118 Kč109 Kč
AWA herbs Pampeliška lékařská kořen 50g
-18 %
Skladem > 5 ks
Pampeliška lékařská (smetanka lékařská), její kořen se nejčastěji používá ve formě odvaru.
Běžná cena 60,0 Kč49,0 Kč
Řadit dle:7 produktů
AWA herbs Pampeliška lékařská kořen 100g
-23 %
Skladem > 5 ks
Pampeliška lékařská (smetanka lékařská), její kořen se nejčastěji používá ve formě odvaru.
Běžná cena 90,0 Kč69,0 Kč
AWA herbs Pampeliška lékařská kořen 50g
-18 %
Skladem > 5 ks
Pampeliška lékařská (smetanka lékařská), její kořen se nejčastěji používá ve formě odvaru.
Běžná cena 60,0 Kč49,0 Kč
AWA herbs Pampeliška lékařská list 100g
Skladem > 5 ks
Listy pampelišky lékařské (smetanka lékařská) jsou bohaté na vitamíny a minerály, zejména železo.
49,0 Kč
AWA herbs Pampeliška lékařská list 50g
Skladem > 5 ks
Listy pampelišky lékařské (smetanka lékařská) jsou bohaté na vitamíny a minerály, zejména železo.
29,0 Kč
Pampeliška lékařská kořen mletý 100g
-8 %
Skladem > 5 ks
Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) mletý kořen. Výhodou prášku je velice snadná příprava.
Běžná cena 118 Kč109 Kč
Pampeliška prášek BIO RAW 250g
-12 %
Skladem 1 ks
Pampeliška vyniká obsahem vitamínu K, kterému vděčíme za zdravé kosti a zuby dokonce mnohem více než vápníku.
Běžná cena 513 Kč450 Kč
Salvia paradise Pampeliška lékařská kořen řezaný 100g
-12 %
Skladem 2 ks
Pampeliška lékařská (smetanka lékařská,Taraxacum officinale) je dvouletá nebo trvalá bylina s jedním hlavním kořenem, má nápadně žluté květenství (kvete od dubna do června, někdy i opět na podzim), které často vidíme na loukách a zahradách.
Běžná cena 82,0 Kč72,0 Kč

     Kešu ořechy