Pampeliška lékařská (smetanka lékařská, pupava, husí kap, Taraxacum officinale) je dvouletá nebo trvalá plevelná léčivá bylinka (je jí více jak 120 druhů) s jedním hlavním kořenem, má nápadně žluté květenství (kvete od dubna do června, někdy i opět na podzim), které často vidíme na loukách a zahradách. Pampeliška patří mezi významnou bylinu, sbírá se květ (březen, duben), kořen před rozkvětem (duben až květen) a nať(květen až září). Čerstvé listy jsou lehce nahořklé (jsou bohaté na draselné soli) a jsou bohaté na vitamíny A, C, D, B (B2, B8, B11), E, K, betakarotenů, aminokyselin, hořčínů (taraxacin, taraxasterin, lactopicrin), dále představují významný zdroj křemíku (kyseliny křemičité), inulinu, sodíku, draslíku, mědi, manganu, vápníku, fosforu a železa (mají dokonce dvakrát vyšší obsah železa než špenát). Kořen smetanky obsahuje třísloviny, aminokyseliny, steroly, fytoncidy, polysacharid inulin, betakaroten, křemík, draslík, vápník, železo a další vitaminy a minerálních látky. Celá rostlina je prostoupená mléčnicemi, které při utržení roní bílou hořkou šťávu – latex, zanechávající po zaschnutí na kůži tmavé skvrny.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Kořen pampelišky obsahuje také hořčiny, aminokyseliny, vitamíny skupiny B, vitamín D, fytosteroly, slizovité i minerální látky, zejména draslík, měd, mangan. Nejčastěji se používá ve formě odvaru. Kořen pampelišky sbíráme před rozkvětem rostliny, tj. v březnu, při chladnějším počasí i v dubnu nebo v srpnu a v září, tj. na konci vegetačního období rostliny. Květy pampelišky sbíráme od dubna do června a listy pampelišky od května do září.
Použití: na přípravu odvaru z kořene nebo listů, do salátů, na přípavu pampeliškového sirupu, nebo pampeliškového medu (z květů), kořen nakrájený na kousky můžeme přímo konzumovat nebo přidat do salátů
Skladování: suché temné místo, do teploty 25°C
Jak připravíme odvar z kořene: jednu lžičku sušeného kořene povaříme ve 250ml cca 2-13 min, necháme louhovat cca 10 min a scedíme, čaj se pije čerstvý 2-4 x denně
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Kvalita: sušený pampeliškový kořen je na lomu bílý,láme se s praskotem, je bez zápachu a má slabě nahořklou chuť (špatně usušený kořen plesniví a je ohebný)
Sušení: kořen sušíme ve stínu nebo na slunci do teploty 50°C, můžeme ho rovněž rozemlít na prášek, listy sušíme v tenkých vrstvách (po správném usušení si zachovají svěží zelenou barvu, nehnědnou)
Květ: nápadně žlutý
Sběr: kořen i nať se sbírají v době, kdy rostlina nekvete (duben, říjen a listopad), list (květen září), květ - kvete zpravidla od dubna do června a někdy znovu na podzim
Chuť: mírně nahořklá
Vůně:
Záměna: podzimka obecná, podběl, máchelka srstnatá
Stanoviště: slunná místa, louky, okraje cest
Čeleď: hvězdnicovité (Asteraceae)
Bylinky s podobnými účinky:
Lidové názvy: mlíč, mlíčí, hadí mlíčí, kačinec, kašinec, lucerny, lupen mlíčný, lupen pampeliškový, lví zub, pampeliška, pampuliška, pamprlík, pleska, plečka obecná, smetánka, svíčičky, kořen pampuliškový, lvoví zub, majíček, mnišská hlava, mlíčák, mlíčňák, pampalíšek, pampališka, pampelík, plečka, pleška, pupava, smetaník, smetánka
Permakultura: mladé pampeliškové listy, společně s mladými listy kopřiv a bršlice zůrodní kompost a urychlí jeho zrání
Signatura: má ráda dusíkaté půdy
cca 30 čerstvých listů pampelišky nakrájíme a zalijeme 1000ml jablečného octa, zavřeme a necháme 14 dní na slunném místě, průběžně protřepeme a poté scedíme. Do směsi přidáme 30 nových nakrájených listů a opět postupujeme stejným způsobem. Vzniklou směs (cca 1000ml) přelijeme do tmavé uzavíratelné láhve. Detoxikační ocet používáme do koupele nebo na dochucení jídel podobně jako jablečný ocet.
do hrnce nalijte 2 litry vody, přidáme květy, nakrajené citrony a necháme vzkypět a odstavíme na 24 hodin, vzniklou směs přecedíme přes plátno, nalijeme do hrnce přidáme cukr a vaříme na mírném ohni cca 60 min až má směs sirupovitou konzistenci.
nastrouháme čerstvý kořen pampelišky a zalijte 40 – 50 % alkoholem, necháme 30 dní luhovat za občasného promíchání, následně směs scedíme a dáme do lahvičky, kterou schováme na chladné, temné místo, tinkturu z kořene užíváme 3x denně 30 – 60 kapek.
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
Každý je zcela originální, to co jednomu dělá na trávení dobře, druhému škodí. Poslouchejte hlas vlastního těla a zkoumejte příčiny a důsledky svých problémů.
17.10.2023 Pampeliška (Smetanka Lékařská) Když vám začnou selhávat ledviny, jedním z prvních příznaků může být nedostatek energie, neutišitelná únava i vysoký krevní tlak. Pročištění tohoto životně důležitého orgánu pak může být prvním krokem k jejich uzdravení. Pomoci detoxikovat ledviny vám může pampeliškový kořen, který není těžké najít ani vykopat. Na jeho sběr je nyní správný čas, protože na podzim obsahuje ty nejcennější látky. Káva z něj vás postaví na nohy, a to i bez obsahu kofeinu. Linda Mahelová
Mezi vhodné potraviny pro ledvinovou dietu patří podle webu Ledviny především těchto patnáct potravin:
https://www.denik.cz/zdravi/pampeliska-koren-vyuziti.html?
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |