Protioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidaci v těle nebo v potravinách. Nejlepším zdrojem protioxidantů jsou potraviny rostlinného původu a lze se domnívat, že vysoký příjem ovoce a zeleniny je spojen s nižším rizikem mnoha nemocí. Široká škála ovoce a zeleniny ve vaší stravě je dobrým způsobem, jak zajistit zdravou kvalitní stravu a snížit riziko onemocnění.
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
Mezi účinné protioxidanty, které dodáváme buňkám konzumací stravy patří:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- vitamin C, vitamin E
- enzymy (koenzym Q10) - (sójový olej, řepkový olej, sardinky, makrely, maso…)
- přírodní flavonoidy (vitamin P) - (švestky, jahody, arónie, cibule ...)
- karotenoidy (goji, mrkev, rajčata, meruňky.. )
- flavonoidy, polyfenoly a fenolycké antioxidanty
- selen a zinek
- lykopen (šípky, rajčata..),
- chlorofyly, anthokyany´
- lignany (lněné semínko)
- kurkumin (kurkuma) a piperin, působí v synergii
- resveratrol obsažený ve slupkách a semíncích červených hroznů
- skvalen
- glutathion - nejvýznamnější nitrobuněčný antioxidant
- saponiny (quinoa, slzovka obecná, hrách, špenát, fazole...)
- rozchodnice růžová, prospívá dlouhověkosti, působí proti přečasnému stárnutí buněk, přírodní protioxidant, adaptogen a podporuje osu MTM (objevující se důkazy potvrzují, že Rhodiola rosea (rozchodnice růžová), adaptogenní rostlina bohatá na polyfenoly, má antioxidační, antistresové a neuroprotektivní účinky (13.5.2022). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=adaptogeny
- spemidin
- https://superpotraviny.webnode.cz/pojmy/antioxidanty/
Chebule srdčitá, Guduchi „On-hold seznam tvrzení dle článku 13.1“:
- Imunita - antioxidant.
- Normální stav kloubů - imunita.
- Normální funkce jater & Metabolismus lipidů.
- Duševní a adaptogenní účinek.
- Normální funkce dýchacího systému.
- Normální stav pokožky.
- Normální funkce močových cest a hladina cukru v krvi.
Bazalka posvátná - Tulsi, „On-hold seznam tvrzení dle článku 13.1“:
- Duševní & kognitivní činnost – krevní oběh.
- Normální funkce dýchacího systému.
- Srdce, vitalita a stres.
- Imunitní systém – antioxidant.
Brahmi (Bakopa drobnolistá), „On-hold seznam tvrzení dle článku 13.1“:
- Kognitivní funkce – oběh.
- Koncentrace – paměť.
- Duševní zdraví, kognitivní funkce.
- Antioxidant.
- Normální funkce žlučníku.
- Duševní výkonnost
- Paměť, koncentrace, stres.
Brusinky plody: „On-hold seznam tvrzení dle článku 13.1“:
- Normální stav kostí a kloubů.
- Antioxidant.
- Přirozená obranyschopnost, odolnost.
- Normální funkce močové soustavy.
Borůvky plody:„On-hold seznam tvrzení dle článku 13.1“:
- Tvorba kolagenu v oku.
- Normální činnost kapilárních cév a žil – antioxidant.
- Normální stav žaludeční sliznice a sliznice tenkého střeva.
- Normální stav zraku.
Dělení protioxidantů:
Protioxidanty, které interferují s procesem oxidace lipidů a jiných oxylabilních sloučenin:
- Protioxidanty reagující s volnými radikály
- Protioxidanty vážící do komplexu katalyticky působících kovů
- Protioxidanty eliminující přítomný kyslík
Podle struktury:
- Fenolové - náleží k nim tokoferoly, fenolové antioxidanty, galláty a také celá řada jiných sloučenin obsažených v potravinách, koření nebo jiných přírodních materiálech.
- Endioly - z povolených přídrodních látek k nim náleží askorbová kyselina a erythorbová kyselina, dále jejich soli aj. deriváty
Podle původu:
- Přírodní - mezi povolené přírodní protioxidanty patří pouze tokoferoly
- Syntetické (Velíšek, 1999)
Podle funkce:
- Primární antioxidanty: reagují s lipidovými radikály a převádí je na stabilnější produkty
- Sekundární (preventivní): jsou známé jako preventivní antioxidanty, zpomalují rychlost iniciace řetězové reakce a to tím, že poškozují hydroperoxidy (Shahidi a Naczk, 2004)
Podle způsobu vstupu do organismu:
- Endogenní – tvorba samotným organismem
- Exogenní – přijímané potravou
Podle rozpustnosti:
- Hydrofilní – rozpustné ve vodě
- Lipofilní – rozpustné v tucích
- Amfofilní – mají vlastnosti obou skupin
Podle lokalizace:
- Extracelulární – mimo buňku
- Intracelulární – hrají nejdůležitější roli v ochraně před volnými radikály (glutation, melatonin)
Potraviny a léčivé bylinky s obsahem přírodních protioxidantů:
- ovocné šťávy (např. kustovnice čínská, arónie, rykatnilk, acai, noní, granátové jablko)
- sušené a čerstvé plody (např. Goji -kustovnice čínská, arónie, rakytnilk, borůvky, maliny, ostružiny, jahody, brusinky)
- koření (např. kopr, oregáno, kurkuma , zázvor, černý kmín, hřebíček, skořice)
- houby (např.housenice čínská , čaga sibiřská, reishi)
- obiloviny (celozrnná řýže, quinoa)
- přírodní panenské oleje (nerafinované), kokosový olej, lněná olej, konopný olej, chia olej, amarantový olej, dýňový olej
- nepražené kakaové boby, zelená káva
- obilné klíčky (vojtěška, řeřicha..)
- zelené potraviny (ječmen, chlorella, spirulina, kepl, alfalfa)
- ořechy - mandle, vlašské ořechy , pekanové ořechy- zdroj rostlinných antioxdantů
- lipový květ, posiluje obranyschopnost organismu, antioxidant, neutralizuje volné radikály (quercetin, kamferol), vhodný při chřipce (snižuje horečku - kyselina P-kumarová) a nachlazení
- tymián obecný, silný antioxidant, patří mezi nejsilnější mezi bylinami, působí proti předčasnému stárnutí, přírodní antibiotikum, podporuje imunitní systém (zdroj vitamínu A, C)
- zběhovec plazivý, má silné antioxidační a protizánětlivé účinky
TOP 20 protioxidantů podle Mudr. Freje:
- fazole červené a černé
- zelenina: artyčoky, paprika, květák zelí
- lesní plody: borůvky, ostružiny, maliny, jahody, brusinky
- ovoce: amalaki, švestky, jablka, třešně
- bylinky: mátové listy
- hořká čokoláda
- pekanové ořechy, vlašské ořechy
- hřebíček
Zdroj: protioxidanty v bylinných čajích (diplomová práce)
5.2.2025 Vlašské ořechy, mandle nebo kešu. Čím mohou být různé ořechy zdraví prospěšné, ale také jak je správně skladovat nebo jaká představují rizika při konzumaci? Nejen na to se Seznam Zprávy zeptaly nutriční terapeutky Šárky Knížkové.
-
Vlašské ořechy jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které tedy podporují zdraví srdce, cév a mozku a mohou mít vliv i na snížení krevního tlaku. Vlašské ořechy dále obsahují antioxidanty prospěšné pro udržení kognitivních funkcí nebo vitamin C důležitý pro imunitní systém. Prospěšné jsou i pro zdraví střev a najdete v nich dokonce melatonin, tedy spánkový hormon.
-
Z mandlí se vyrábí například i marcipán či nugát. Jejich plody disponují vysokým podílem vlákniny, která má obecně dobrý vliv na trávení a střevní mikrobiom. Obsahují také vitamin E, který má zase antioxidační účinky, a kyselinu listovou, jež příznivě působí třeba na udržení mozkových funkcí. U neloupaných mandlí je ve slupce více vlákniny a kyseliny fytové. Ta sice snižuje využití některých stopových prvků v těle. Ale zároveň je antioxidantem, reguluje hladinu glukózy v krvi, snižuje hladinu cholesterolu a působí jako prevence tvorby ledvinových kamenů, vzniku infarktu či rakoviny prsu a střev.
- Lískové ořechy mají ze všech ořechů nejvyšší obsah mononenasycených mastných kyselin, které pomáhají v těle snižovat hladinu nežádoucího LDL cholesterolu a naopak zvyšovat hladinu toho prospěšného – HDL. Tím lískové ořechy prospívají srdeční činnosti.
- Kešu obsahují prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Jsou také bohaté na bílkoviny a obsahují antioxidanty lutein, zeaxantin a beta-karoten, které pomáhají udržovat zdraví očí. Obsahují také hořčík a vápník, čímž mohou zase přispívat ke zdraví kostí.
- Para (brazilské ořechy) vynikají zejména obsahem stopového prvku selenu, který má antioxidačními účinky. Podporuje také imunitní systém, zdraví štítné žlázy a chrání buňky před oxidativním stresem, čímž působí jako prevence chronických nemocí. Tento prvek se promítá i do zdraví nehtů a vlasů.
- Piniové ořechy kromě nenasycených mastných kyselin disponují také kyselinou listovou, železem a hořčíkem. Nebo také zinkem, který přispívá třeba ke zdraví kostí, pokožky, nehtů a vlasů, ale také hraje roli při vývoji imunitních buněk, plodnosti a reprodukci.
- Makadamové ořechy jsou ceněné pro obsah nenasycených mastných kyselin. Obsahují i měď, jež udržuje imunitu, a podobně působí také zastoupený mangan, který se navíc podílí i na tvorbě chrupavek a regeneraci kostí. Makadamové ořechy mohou také působit protizánětlivě a mají antioxidační vlastnosti.
- Pekanové ořechy kromě omega–3 jsou bohaté na vlákninu, důležitou pro trávicí soustavu a střevní mikrobiom, i železo, zinek, selen a měď.
- Pistácie přispívají také ke zdravé kardiovaskulární soustavě. Jednak zdravými tuky, ale i díky draslíku, elektrolytu prospěšnému pro správnou svalovou funkci, a tedy i pro srdce. Pistácie dokonce obsahují již zmíněný lutein důležitý pro zdraví očí. Lutein se konkrétně nachází v oční sítnici a chrání před modrým světlem.
- https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magazin-jidlo-orechy-zdravi-269402
23.12.2024 Batáty, špenát a česnek patří mezi přírodní hvězdy posilující imunitní systém.
-
Batáty jsou bohaté na vitamin A, především díky beta-karotenu. Jeden batát může obsahovat až 156 procent doporučené denní dávky vitaminu A. Vitamin A je důležitý pro zdraví imunitního systému. Chrání pokožku, která slouží jako první bariéra proti infekci. Fungování imunitních buněk také závisí na vitaminu A. Studie zjistily, že nedostatek vitaminu A může narušit správné fungování imunitního systému a destabilizovat střevní mikrobiotu, která je klíčová pro imunitní funkce. Batáty jsou bohaté na vlákninu, která podporuje růst střevních probiotik. Při fermentaci probiotiky vláknina produkuje krátké řetězce mastných kyselin, které jsou obzvláště důležité pro zdraví a pomáhají bojovat se záněty v mozku i těle. Mírná konzumace batátů může zlepšit imunitu, podpořit trávení a předcházet zácpě.
-
Špenát obsahuje různé antioxidanty, například flavonoidy. Výzkumy ukazují, že aktivní látky ve špenátu mohou:
- Odstraňovat reaktivní kyslíkové sloučeniny, které mohou způsobit poškození buněk
- Předcházet oxidačnímu poškození biologických makromolekul, jako jsou bílkoviny a ribóza
- Regulovat expresi genů s antioxidačními a protizánětlivými účinky
- Podporovat sekreci hormonů spojených s pocitem sytosti
- Pomáhat při hubnutí
Špenát má také protirakovinné účinky, snižuje hladinu krevních tuků a cukru. Špenát je bohatý na železo, důležitý stopový prvek pro imunitní funkce. Studie zjistily, že nedostatek železa může oslabit imunitní odpověď. Aktivované T-lymfocyty potřebují velké množství železa. Bez dostatečného množství železa se snižuje energie produkovaná mitochondriemi v T-lymfocytech, což znemožňuje těmto buňkám plnit svou roli v boji proti infekci.
- Česnek se po staletí používá jako přírodní lék na posílení imunity a prevenci nemocí. Obsahuje látku zvanou alicin, která má silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky. Česnek je multifunkční; pomáhá předcházet a léčit nemoci, jako jsou nádory, kardiovaskulární choroby a Alzheimerova choroba. Také dokáže odstranit těžké kovy z těla.
- https://www.epochtimes.cz/2024/12/23/3-zimni-superpotraviny-na-posileni-imunity/
9.7.2023 Lepší než antidepresiva? Léčebné účinky byliny ašvagandy již potvrzují i vědci. Ašvaganda (adaptogen) je v sanskrtu název pro tradiční bylinu používanou v ajurvédské medicíně, která se latinsky jmenuje Withania somnifera, česky pak Withanie snodárná. Několik desetiletí je již známá i v západní kultuře a za ta léta byla podrobena řadě studií. Výsledek? Bylina pomáhá zlepšit celou řadu neduhů.
- Při užití pomáhá organismu udržovat rovnovážný stav a napravovat celou škálu nežádoucích zdravotních výkyvů. Používá se k podpoře fyzického a duševního zdraví, k obraně organismu před nemocemi a škodlivými faktory prostředí a ke zpomalení procesu stárnutí.
- Ašvaganda kromě vitamínů a minerálů obsahuje další prospěšné fytochemikálie, jako jsou enzym kataláza, superoxi dismutáza a antioxidant glutathion. Dále obsahuje flavonoidy, antioxidanty, alkaloidy, aminokyseliny (včetně tryptofanu), neurotransmitery, steroly, třísloviny, lignany a triterpeny.
- Jedním ze zásadních benefitů ašvagandy je její vliv na zdraví štítné žlázy. Bylo prokázáno, že pomáhá s její sníženou funkcí a také s autoimunitním onemocněním tohoto orgánu, zvané Hashimotova nemoc. Pokud má člověk klinické příznaky snížené funkce štítné žlázy jako přibírání na váze a únavu, a přesto má výsledky v normě, ašvaganda i tak může pomoci. Vzhledem k tomu, že ašvaganda zvyšuje funkci štítné žlázy, nemusí být vhodná pro osoby s hyperaktivní štítnou žlázou, jako jsou například pacienti s Gravesovou chorobou.
- Adaptogeny, jako je ašvaganda, mají tu výbornou schopnost, že působí tam, kde je třeba. Ašvaganda je také obzvlášť účinná při poruchách nálady.
- Ašvaganda chrání také mozek před degenerací buněk, která může vést k onemocněním, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Jedním z hlavních důvodů pro její účinnost při léčení mozku je to, že obsahuje silné antioxidanty, které ničí volné radikály způsobující stárnutí. Zjistilo se, že obsažené steroidy pomáhají podporovat růst buněk, zvrátit problémy s chováním a hromadění plaku amyloid beta, který je hlavním patologickým symptomem rozvoje Alzheimerovy choroby.
- https://www.newstream.cz/enjoy/biohacking-lepsi-nez-antidepresiva-lecebne-ucinky-byliny-asvagandy-jiz-potvrzuji-i-vedci?