Protioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidaci v těle nebo v potravinách. Nejlepším zdrojem protioxidantů jsou potraviny rostlinného původu a lze se domnívat, že vysoký příjem ovoce a zeleniny je spojen s nižším rizikem mnoha nemocí. Široká škála ovoce a zeleniny ve vaší stravě je dobrým způsobem, jak zajistit zdravou kvalitní stravu a snížit riziko onemocnění.
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
Mezi účinné protioxidanty, které dodáváme buňkám konzumací stravy patří:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- vitamin C, vitamin E
- enzymy (koenzym Q10) - (sójový olej, řepkový olej, sardinky, makrely, maso…)
- přírodní flavonoidy (vitamin P) - (švestky, jahody, arónie, cibule ...)
- karotenoidy (goji, mrkev, rajčata, meruňky.. )
- flavonoidy, polyfenoly a fenolycké antioxidanty
- selen a zinek
- lykopen (šípky, rajčata..),
- chlorofyly, anthokyany´
- lignany (lněné semínko)
- kurkumin (kurkuma) a piperin, působí v synergii
- resveratrol obsažený ve slupkách a semíncích červených hroznů
- skvalen
- glutathion - nejvýznamnější nitrobuněčný antioxidant
- saponiny (quinoa, slzovka obecná, hrách, špenát, fazole...)
- rozchodnice růžová, prospívá dlouhověkosti, působí proti přečasnému stárnutí buněk, přírodní protioxidant, adaptogen a podporuje osu MTM
- spemidin
- https://superpotraviny.webnode.cz/pojmy/antioxidanty/
Dělení protioxidantů:
Protioxidanty, které interferují s procesem oxidace lipidů a jiných oxylabilních sloučenin:
- Protioxidanty reagující s volnými radikály
- Protioxidanty vážící do komplexu katalyticky působících kovů
- Protioxidanty eliminující přítomný kyslík
Podle struktury:
- Fenolové - náleží k nim tokoferoly, fenolové antioxidanty, galláty a také celá řada jiných sloučenin obsažených v potravinách, koření nebo jiných přírodních materiálech.
- Endioly - z povolených přídrodních látek k nim náleží askorbová kyselina a erythorbová kyselina, dále jejich soli aj. deriváty
Podle původu:
- Přírodní - mezi povolené přírodní protioxidanty patří pouze tokoferoly
- Syntetické (Velíšek, 1999)
Podle funkce:
- Primární antioxidanty: reagují s lipidovými radikály a převádí je na stabilnější produkty
- Sekundární (preventivní): jsou známé jako preventivní antioxidanty, zpomalují rychlost iniciace řetězové reakce a to tím, že poškozují hydroperoxidy (Shahidi a Naczk, 2004)
Podle způsobu vstupu do organismu:
- Endogenní – tvorba samotným organismem
- Exogenní – přijímané potravou
Podle rozpustnosti:
- Hydrofilní – rozpustné ve vodě
- Lipofilní – rozpustné v tucích
- Amfofilní – mají vlastnosti obou skupin
Podle lokalizace:
- Extracelulární – mimo buňku
- Intracelulární – hrají nejdůležitější roli v ochraně před volnými radikály (glutation, melatonin)
Potraviny a léčivé bylinky s obsahem přírodních protioxidantů:
- ovocné šťávy (např. kustovnice čínská, arónie, rykatnilk, acai, noní, granátové jablko)
- sušené a čerstvé plody (např. Goji -kustovnice čínská, arónie, rakytnilk, borůvky, maliny, ostružiny, jahody, brusinky)
- koření (např. kopr, oregáno, kurkuma , zázvor, černý kmín, hřebíček, skořice)
- houby (např.housenice čínská , čaga sibiřská, reishi)
- obiloviny (celozrnná řýže, quinoa)
- přírodní panenské oleje (nerafinované), kokosový olej, lněná olej, konopný olej, chia olej, amarantový olej, dýňový olej
- nepražené kakaové boby, zelená káva
- obilné klíčky (vojtěška, řeřicha..)
- zelené potraviny (ječmen, chlorella, spirulina, kepl, alfalfa)
- ořechy - mandle, vlašské ořechy , pekanové ořechy- zdroj rostlinných antioxdantů
- lipový květ, posiluje obranyschopnost organismu, antioxidant, neutralizuje volné radikály (quercetin, kamferol), vhodný při chřipce (snižuje horečku - kyselina P-kumarová) a nachlazení
- tymián obecný, silný antioxidant, patří mezi nejsilnější mezi bylinami, působí proti předčasnému stárnutí, přírodní antibiotikum, podporuje imunitní systém (zdroj vitamínu A, C)
- zběhovec plazivý, má silné antioxidační a protizánětlivé účinky
TOP 20 protioxidantů podle Mudr. Freje:
- fazole červené a černé
- zelenina: artyčoky, paprika, květák zelí
- lesní plody: borůvky, ostružiny, maliny, jahody, brusinky
- ovoce: amalaki, švestky, jablka, třešně
- bylinky: mátové listy
- hořká čokoláda
- pekanové ořechy, vlašské ořechy
- hřebíček
Zdroj: protioxidanty v bylinných čajích (diplomová práce)