Přípravky na očistu a regeneraci jater a ledvin. Játra jsou skutečnou továrnou, kde podle vědců probíhá každý okamžik asi 500 chemických reakcí. Mezi skvělé podpůrné a léčivé bylinky při onemocnění jater jsou: zeměžluč, kořen pampelišky, ostropestřec mariánský, vlaštovičník, měsíček lékařský, kořen hořce žlutého. Tyto bylinky užíváme buď jako odvar nebo si můžeme koupit homeopaticky zpracované tinktury.
- pod vlivem ledvin se nacházejí především tyto orgány: močový měchýř, močová trubice, klouby, kosti, zuby, děloha, mícha, prostata, štítná žláza a vaječníky (spolu se slezinovým okruhem), vlasy, chlupy
- energii ledvin oslabují či odebírají energii: konzumací většího množství alkoholu a nedostatkem spánku, častá konzumace černé kávy, nedostatek pohybu, spěch a hltání při jídle, stresující prostředí
Ledviny (důležitý párový orgán, tvarem podobný fazoli a slouží jako filtr)
plní v našem organismu velmi důležité funkce, zejména odstraňují z těla některé zplodiny látkové přeměny. Vhodné byliny jako prevence je například zlatobýl, petržel, jalovec a stračka révolistá. Nedostatečná funkce a činnost ledvin se projevuje vysokým krevním tlakem, aterosklerózou, zvýšenou hladinou cholesterolu, diabetem, infekcemi močového traktu.
- mezi padesátníky a staršími lidmi v Česku je nemocný některým onemocněním ledvin každý desátý Čech
- regulaci hladiny draslíku v organismu zajišťují ledviny, které rozhodují o tom, kolik draslíku si tělo ponechá a kolik bude vyloučeno
- ledviny za minutu pročistí cca 1 - 2 litry krve (tj. cca 40% z celkového množství) a denně tak přefiltrují téměř 1500 litrů
- odvádí odpadní látky močí z těla (např. močovina a draslík)
- reguluje elektrolyty (koncentraci sodíku a draslíku), obsah vody a regulují krevní tlak
- ledviny produkují hormony, které regulují krevní tlak, ovlivňují metabolismus kostí, oběhovou soustavu (složení krve, krevní tlak, vznik anemie apod.) a vytváří červené krvinky
- pokud mají ledviny nadměrný příjem tekutin, mohou se oslabit (nadměrným příjmem vody je ochlazujeme), ledviny potřebují prohřívat
- podle barvy moči, můžeme upravovat pitný režim, pokud je moč žlutá máme nedostatek tekutin a naopak
- ve stručnosti ledviny potřebují teplo, dostatek tekutin (pitný režim) a klid (spánek, příroda, eliminace stresu)
- ledviny jsou základním kamenem našeho zdraví, dokonce ovlivňují vzhled pokožky a kvalita vlasů
- jatra spotřebují na svojí činnost 50 % nadechnutého kyslíku (zpěv podporuje hluboký nádech a proto je vhodné na podporu zdraví jater zpívat - doporučuje bylinkářka Dr. Eva Moučková)
Ledvinové kameny jsou civilizačním onemocněním. Na vině je málo vody (nerovnoměrnost příjmu) a moc bílkovin, říká urolog MUDr. Pavel Drlík nar. 1969 (26.2.2020)
Pod vlivem ledvin jako mateřského orgánu se nacházejí především tyto orgány: kromě ledvin je to močový měchýř, močová trubice, klouby, kosti, zuby, děloha, mícha, prostata, štítná žláza a vaječníky (spolu se slezinovým okruhem), vlasy, chlupy.
- mají-li ženy chlupy ve tváři nebo silně ochlupené ruce a nohy, tak to ukazuje na poruchy ledvin. Napadená místa se potírají šťávou z vlaštovičníku, kterou získáme odstředivkou
Jak se projevují oslabené ledviny?
- časté močení (zejména v noci)
- tlak a bolest v kříži a bederní oblasti
- studené nohy, ztráta vitality, špatný spánek, zhoršení sluchu (hluchota a šumění v uších)
- neplodnost, oteklá horní víčka nebo i špatná kvalita vlasů
- bolestmi kolen, otoky nohou a problémy s klouby
- tmavé kruhy pod očima jsou důsledkem špatného vylučování kyseliny močové a její nadměrné tvorby
Bylinky podporující vylučování kyseliny močové
Potraviny a bylinky podporující činnost ledvin:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Konzumace luštěnin, polévek (nejlépe vývarů), případně masité stravy, kompotů a vařených obilovin, důležité je vyhnout se nadměrnému solení, cukru, výrazně ochlazujícím potravinám, pití kávy a alkoholu.
- svízel, čistí ledviny, játra, slinivku břišní, slezinu, při zánětech ledvin
- pýr plazivý, z těla vyplavuje tzv. močovinu - rozpouští urátové krystalky a odvádí je z těla ven, preventivně působí na ledviny, játra, žlučník, slezinu a zlepšuje látkovou výměnu, čistí krev a posiluje organismus
- fazole adzuki, bílé a červené fazole, čočka, sojové boby, pohanka, oves, jáhly (podporují ledviny)
- kurkuma, kari a chilli (podporují ledviny)
- cibule, česnek, zázvor, fenykl, celer, růžičková kapusta, pórek a červená řepa
- černý rybíz, podporuje funkci ledvin a močového měchýře, vhodný pro odvodnění organismu a pročištění ledvin (čaj), prospívá při zánětech močových cest a měchýře
- divizna velkokvětá, podporuje činnost močového měchýře a ledvin
- máta peprná, podporuje činnost ledvin a slinivky břišní
- jetel luční červený, čistí krev a snižuje hladinu LDL cholesterolu, čistí ledviny, detoxikuje tělo i střeva a střevní systém (čaj)
- třapatka nachová (echinacea), prospívá ledvinám, játrů a močové soustavě
- přeslička rolní, pomáhala při onemocnění ledvin a močového ústrojí (šťáva z přesličky rolní)
- kmín, podporuje činnost ledvin a čistí trávící ústrojí
- kakost smrdutý, močopudný (diureticky) účinek, při močových kaméncích (pomáhá rozpouštět) a při některých nemocech ledvin
- kontryhel obecný, používá se při onemocnění ledvin, při otocích ledvinného a jaterního původu, ledvinových kamenech, poruchách močového měchýře a obtížích s močením
- angrešt, detoxikuje ledviny a trávicí trakt včetně střev
- medová voda prospívá ledvinám
- lichořeřišnice větší (na zánětlivá onemocnění močových cest a ledvin) a vojtěška
- pelyněk estragon, čistí ledviny, podporuje tvorbu žluči, působí mírně močopudně, zvyšuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení
- bršlice kozí noha, obsahuje velké množství látek, které pomáhají rozpouštět a vylučovat soli z ledvin
- lnice květel, podporuje funkci ledvin, při zánětu ledvin, prostaty a při obtížích s močením
- jehlice trnitá
- ryby (platýz, treska, úhoř)
- zlatobýl celík je vhodný na močové kameny (což dělá i lopuch plstnatý)
- bříza
- kopřiva
- dvouzubec trojdílný, působí močopudně
- čerstvá mrkvová nať přispívá k detoxikaci organismu, dokáže velmi rychle eliminovat toxiny v těle a přispívá k pročištění ledvin
- popenec břečťanolistý, podporuje funkci jater a ledvin, působí protizánětlivě.
Recept našich babiček: ledvinový čaj z devatera bylinek obsahuje vřesovou nať, květ černého bezu, listy brusinky, průtržník, truskavec, list břízy, přesličku a libečkový kořen.
Odstranění ledvinových kamenů: matečná tinktura vyrobená z 50g sušené bylinky lomikámen a 500 ml grappy, další možností je směs sušených bylinek, vřes, truskavec ptačí (rdesno) a rozrazil vše po jedné polévkové lžící, nálev ve 1000ml vody, necháme louhovat 20 min. popíjíme po celý den
- zlatobýl celík je vhodný na močové kameny (což dělá i lopuch plstnatý)
Příznaky onemocnění ledvin:
Častými příznaky nemoci ledvin je krev v moči, otoky nohou, únava, vyšší krevní tlak nebo časté noční močení.
- dochází k častějšímu pocitu k močení v noci
- moč má zakalenou zpěněnou formu, jelikož se v ní nachází zvýšené množství bílkovin
- zvýšená hladiny močoviny se projevuje na páchnoucím dechu a potu
- suchá svědící kůže, ospalost, problémy se spánkem, otoky na končetinách nebo vysoký krevní tlak
Signatura: fazole tvarem připomínají ledviny a také proto je vhodná jejich konzumace pro činnost ledvin
Játra (největší detoxikační stanice, probíhá zde více jak 500 metabolických reakcí)
Játra patří mezi největší orgány těla (váží cca 1,5 kg), pokud jsou nucena játra pracovat víc, než by měla, stanou se příliš toxická a to přináší zdravotní komplikace, dochází k přibírání na váze, snížení sexuálního apetitu, špatné náladě, únavě, problémům s pletí, pomatenosti, zažívacím problémům atd. Játra metabolizují glycidy, tuky, bílkoviny a tvoří se v nich žluč. Játry proteče za minutu cca 2 litry krve, májí určitou schopnost obnovy a regenerace.
- ke správné funkci jater jsou nezbytné vitaminy A,C, E, B a K, zejména vitaminy B6 a B12
- funkci jater a žlučníku stimulují kyselé chuti a mírně slané, naopak potraviny hořké a ostré funkci jater blokují
- játra jsou trávící žlázou, která produkuje žluč, podporuje trávení a vytváří některé hormony
- pokud jsou přetížená a znečištěná játra vznikají alergie
- pro správnou funkci jater je důležitý pohyb (okysličování)
- játra jsou hlavní detoxikační orgán těla a zajišťují metabolismus (látkovou výměnu a vstřebávání) cukrů, tuků, bílkovin, proteinů a aminokyselin
- hlavní funkcí jater je přeměna toxinů na odpad, který vylučujeme prostřednictvím moči nebo výkalů
- zloba a hněv ničí jaterní systém podle bylinkářky Evy Moučkové, doporučuje pravidelně zpívat (to uvolňuje hněv a zlobu)
- játra na svoji činnost spotřebují až 50% kyslíku, který získáme dýcháním, vhodná je také pravidelná očista a výživa jater
- játra jsou zásobárnou vitamínu A, který ne nezbytný pro dobrý zrak. Pokud je činnost jater nějak ohrožena promítá se to do jejich dalších funkcí (produkce, žluči, zrak, pokožka aakumulace vitamínu D) a to může být hlavní příčinou zejména krátkozrakosti. Podmínkou dobrého zraku je především dostatek vitamínu A, který se ale z jater uvolňuje pouze při dostatku zinku. Pokud máme málo zinku znamená to v tomto případě šeroslepost a další slábnutí zraku. (jiří Janča)
- závažná onemocnění jater mají významný negativní vliv na kvalitu života i délku života nemocného,“ varuje MUDr. Petr Podroužek, CSc.
- Kromě toxinů (např. alkohol, přepálené tuky, zpracovaní potraviny) a dalších nebezpečných látek může naše játra také ohrožovat příliš velké množství zkonzumované potravy. Tento nadměrný příjem v současnosti nejvíce souvisí s nepřiměřenou konzumací příliš tučných potravin a pokrmů, například uzenin, slaných i sladkých pochutin a dále sladkých nápojů a pokrmů. Nejméně vhodné je zejména smažení a grilování (příliš kořeněná jídla), kdy se za vysokých teplot vytváří karcinogenní látky, které mohou při dlouhodobé a pravidelné konzumaci ohrozit nejen játra, ale také další orgány trávicího traktu
Nefunkčnost jater způsobuje nedostatečnou tvorbu bílkovin, které jsou nutné ke srážení krve. Nejčastější příčinou je cirhóza, tj. tvrdnutí jater. K poruše funkce nemusí dojít jen nemocí, ale také to může způsobit užívání některých antibiotik, u kterých je nutné absolvovat pravidelné jaterní testy.
Potraviny a bylinky podporující činnost jater:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací a také upozorňuje že popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba se obrátit na svého lékaře.
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- rostlinné tuky jsou hlavním zdrojem energie pro jaterní buňky
- mletá lněná semínka a olej
- tmavé hrozny, ostružiny, borůvky, arónie, avokádo
- vlašské ořechy, luštěniny
- houby (např. shiitake)
- pýr plazivý, přispívá k detoxikaci jater a k obnovení jaterního parenchymu, podporuje detoxikaci organismu a jarní očistu (dokáže rozpouštět a odplavovat i odolnější usazeniny)
- ostropestřec mariánský, semena a olej
- bergénie tučnolistá, zlepšuje funkci jater, chrání jaterné buňky (díky obsahu arbutin a bergenin), neutralizuje jedy a toxíny, pravděpodobně je účinnější nez silymarin z Ostropestřce mariánského
- kurkuma, chrání játra před toxíny a podporuje jejich regeneraci, podporuje normální činnost jater, pomáhá při hubnutí, působí protizánětlivě
- šišák bajkalský, chrání a čistí játra, větší účinek na játra než ostropestřec mariánský
- šťáva z červené řepy a mrkve (podporují činnost jater a jejich detoxikaci)
- svízel, čistí ledviny, játra, slinivku břišní, slezinu, při zánětech ledvin
- rozmarýn lékařský, podporuje činnost jater a vylučování žluči - prři kořenění tučných, masitých pokrmů
- rakytnik řešetlákový, společně s kurkumou posílí detoxikační schopnost jater, smyslové orgány, duševní činnost i samouzdravovací schopnost našeho těla, podporuje činnost zažívání, činnost jater, slinivky a plic
- pampeliška lékařská, elixír a čistič pro játra (kořen), pomáhá při problémech s játry a žlučníkem, při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, případně při zánětech ledvin a ledvinových kaméncích
- čekanka
- černý jeřáb, posiluje játra, stimuluje tvorbu a vypouštění žluči
- medvědí česnek, detoxikační a regenerační účinek (podobně jako kopřiva), čistí a regeneruje játra (čestvé listy), prospívá při detoxikaci těla od těžkých kovů v kombinaci s chlorellou a koriandrem
- lopuch větší, má dezinfekční, antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, pomáhá při chorobách jater a žlučníku
- fenykl obecný, močopudný účinek (flavonoidy), podporuje funkci jater, a díky tomu nepřímo i zdraví srdce, snižuje hladinu LDL cholesterolu
- třapatka nachová (echinacea), prospívá ledvinám, játrů a močové soustavě
- celík zlatobýl a lopuch plstnatý podporuje likvidaci močových kamenů
- přeslička rolní, pomáhala při onemocnění ledvin a močového ústrojí, podporuje přirozenou funkci jater a podporuje zbavování se toxických látek (šťáva z přesličky rolní)
- šťovík kyselý listy, pomáhá čistit krev a stimuluje činnost jater
- violka vonná, podporuje očištění jater a žlučníku kombinace květů a listů fialek s listy pampelišky (salát)
- zběhovec plazivý, zlepšuje trávení a je vhodný na tzv. ztvrdlá játra, příznivě ovlivňuje činnost jater
- kontryhel obecný, používá se při onemocnění ledvin, při otocích ledvinného a jaterního původu, ledvinových kamenech, poruchách močového měchýře a obtížích s močením
- řepík lékařský, jaterní bylinka, čistí a podporuje játra, Avicenna tuto rostlinu vychvaloval jako čistící prostředek, který pomáhá při onemocnění jater
- tymián, dezinfikuje plíce (inhalace, kloktadlo, ústní voda) a játra - thymol (fytolátka), pomáhá také při infekcích močových cest a močového měchýře (silné diuretikum)
- lékořice lysá, snižuje toxicitu jater a pomáhá stabilizovat jejich normální funkci
- hořec žlutý, při poruchách funkce žlučníku, jater a slinivky
- sadec konopáč, při žaludečních či jaterních zdravotních problémech
- lněnice květel, podporuje funkci jater, působí projímavě a močopudně
- popenec břečťanolistý, podporuje funkci jater a ledvin, působí protizánětlivě
- pro játra jsou vhodněší vařené, dušené a pečené potraviny ve vodní lázni než smažení, grilování, fritování
Chebule srdčitá, Guduchi „On-hold seznam tvrzení dle článku 13.1“:
- Imunita - antioxidant.
- Normální stav kloubů - imunita.
- Normální funkce jater & Metabolismus lipidů.
- Duševní a adaptogenní účinek.
- Normální funkce dýchacího systému.
- Normální stav pokožky.
- Normální funkce močových cest a hladina cukru v krvi.
Nemoci jater:
- ztučnělá játra (v případě, že játra obsahují více jak 5 – 10% z celkové hmotnosti orgánu, výsledkem jsou játra plná tuku)
- hepatitida (žloutenka)
- játra nelze nahradit jiným orgánem, je nutná transplantace nebo dialýza
- atd.
Pořekadla, pověry: zpěvem se protřepávala játra (podle Evy Moučkové)
Játra, signály a příznaky nesprávného fungování:
- žluté zabarvení kůže nebo očního bělma
- šupinatá, svědivá a hnědá kůže (jaterní skvrny)
- modřiny na těle, výrazné žilky, křečové žíly a hemeroidy
- typická nezvykle světlá stolice a krev ve stolici
- tmavý odstín moči, který není způsobený nedostatečným pitným režimem
- chronická únava, malátnost, bolest hlavy, zmatenost, ztráta chuti k jídlu jsou příznaky špatného filtrování krve a tak není ktrevní oběh roznášet kyslík
- bolesti hlavy může způsobit i její nedostatečné zásobování kyslíkem
- problematické trávení, které je narušeno malou produkcí žluči, kterou produkují játra
- játra bolí - tupá bolest, lokalizovaná vpravo, těsně pod žebry nebo rovněž játra bolet v zádech pod lopatkami, případně viditelný otok
- nevysvětlitelný nárůst hmotnosti
- různé alergie, akné, zápach z úst, nadměrné pocení
28.1.2025 Cukry, tedy sacharidy, se řadí spolu s tuky a bílkovinami mezi tři hlavní makroživiny. Jejich negativa pramení především z konzumovaného množství. Spolu s průmyslově zpracovanými potravinami, které jsou kromě cukrů také plné nezdravých tuků, solí a dalších přísad, stojí nadbytečná konzumace cukrů za masivním nárůstem obezity, cukrovky a kardiometabolických onemocnění.
- Sacharóza, běžně známá jako stolní cukr, je disacharid složený z glukózy a fruktózy. Obvykle se rafinuje z cukrové řepy nebo z cukrové třtiny.
- Glukóza je pro náš organismus nezbytná, pohání každou z přibližně 30 miliard buněk v těle. „Glukóza je pro organismus tak nezbytná, že pokud ji nepřijímáme stravou, tělo promění na glukózu jiné věci,“ vysvětluje dětský endokrinolog Robert Lustig.
- Fruktóza sice v našem těle nehraje žádnou zásadní roli, nicméně ve velkém množství může být návyková, přispívat ke stárnutí buněk a poškození jater.
Bohužel stále více výrobců potravin a nápojů začalo používat levnější a sladší náhražku cukru vyráběnou z kukuřice - takzvaný glukózo-fruktózový sirup. Ten je z pohledu zdraví mnohem horší než klasický bílý cukr. Obsahuje totiž vysoké množství fruktózy. Glukóza může být metabolizována každou buňkou v těle, zatímco fruktóza jen buňkami ve střevech a játrech. Takže když velké množství fruktózy zasáhne trávicí systém, zejména ve formě sladkých či energetických nápojů, dojde k velkému zatížení jater.
- Krátkodobě fruktóza vyčerpává buněčnou energii a spouští produkci kyseliny močové, odpadního produktu, který v přebytku může poškodit ledviny a srdce. Dlouhodobě ale právě přebytečná fruktóza vede k tomu, že ji játra začnou přeměňovat na tuk. Jedná se přitom o tzv. viscerální tuk, který obaluje vnitřní orgány a vede nejen k obezitě, ale také ke kardiovaskulárním potížím a řadě dalších metabolických stavů. V okamžiku, kdy tento tuk zůstává v játrech, způsobuje ztučnění jater, které může vést k zánětlivému stavu a následně i k cirhóze či selhání jater.
- Vědci předpokládají, že více než polovina dospělých na celém světě bude mít do roku 2040 tzv. nealkoholové ztučnění jater, a to z velké části způsobené nadměrnou konzumací fruktózy.
- Pokud je strava bohatá na cukry, ve střevě se nejvíce daří špatným bakteriím. Velmi ale záleží na tom, odkud konzumovaný cukr pochází. Je totiž velký rozdíl, jestli se jedná o fruktózu obsaženou v glukózo-fruktózovém sirupu, nebo fruktózu z ovoce. U fruktózy z kukuřičného sirupu dochází podle vědců k velkému nárůstu škodlivých bakteriích, zatímco u fruktózy z ovoce tomu je naopak. Je to dáno tím, že ovoce kromě fruktózy obsahuje i vlákninu, která posouvá potravu střevem, signalizuje pocity plnosti a zpomaluje vstřebávání cukrů v těle. Jablka mají například dva druhy vlákniny: rozpustnou a nerozpustnou. Oba typy jsou důležité. Lustig přirovnává nerozpustnou vlákninu k rybářské síti a rozpustnou vlákninu k povlaku na kluzké řase, která ucpává díry. „Společně tvoří bariéru, která brání fruktóze, aby se dotkla střevních stěn a byla transportována do krevního oběhu
- Mozek tvoří sice jen 2 % tělesné hmotnosti, ale protože si neumí vyrobit energii z jiných zdrojů než z glukózy, spálí sám o sobě 20 % veškeré glukózy, kterou tělo přijme. Nicméně pokud člověk konzumuje příliš mnoho cukru, má to negativní účinek i na mozek, a tedy i na naši náladu. Nadměrná konzumace cukru může vést k systémovému zánětu kdekoli v těle. Uvnitř mozku tento zánět narušuje schopnost neurotransmiterů vyrovnávat náladu. Zvláště důležitá je přitom rovnováha mezi kyselinou glutamovou, aktivujícím neurotransmiterem, a kyselinou gama-aminomáselnou (GABA), tedy uklidňujícím neurotransmiterem. K narušení této rovnováhy často dochází u lidí, u nichž při konzumaci cukru mozek vyvíjí velkou aktivitu, což může být paradoxně známkou úzkosti.
- Konzumace široké škály potravin v jeden okamžik pomáhá zmírnit dopad celého jídla na hladinu krevního cukru. Podle studie je tedy dobré třeba rýži (s vysokým glykemickým indexem) nakombinovat například s vejci, fazolovými klíčky a olivovým olejem, čímž se sníží glykemický index celého jídla. „Přidáním bílkovin a spousty zeleniny k oblíbeným přílohám, jako je rýže či těstoviny, docílíte nižší hladiny glykémie, než by tomu bylo v okamžiku, kdybyste jedli tyto přílohy samotné.
Donedávna byla také v této souvislosti jako zdravější alternativa doporučována umělá sladidla. Nyní se ale stále více poukazuje na zdravotní rizika těchto sladidel. Například aspartam považuje Světová zdravotnická organizace (WHO) za možný karcinogen. Xylitol zase podle některých studií zvyšuje až o 50 % riziko kardiovaskulární příhody. Podobně pak erythritol stojí za vyšším rizikem krevních sraženin. I k umělým sladidlům je tak dobré přistupovat s rozvahou a nepřehánět to s jejich konzumací.
https://www.novinky.cz/clanek/zdravi-cukr-a-jeho-negativni-dopady-na-jednotlive-organy-v-tele-40506044
17.10.2023 Pampeliška (Smetanka Lékařská) Když vám začnou selhávat ledviny, jedním z prvních příznaků může být nedostatek energie, neutišitelná únava i vysoký krevní tlak. Pročištění tohoto životně důležitého orgánu pak může být prvním krokem k jejich uzdravení. Pomoci detoxikovat ledviny vám může pampeliškový kořen, který není těžké najít ani vykopat. Na jeho sběr je nyní správný čas, protože na podzim obsahuje ty nejcennější látky. Káva z něj vás postaví na nohy, a to i bez obsahu kofeinu. Linda Mahelová
Mezi vhodné potraviny pro ledvinovou dietu patří podle webu Ledviny především těchto patnáct potravin:
- červená paprika
- zelí
- květák
- česnek
- cibule
- jablka
- brusinky
- borůvky
- maliny
- jahody
- třešně
- červené hrozny
- vaječné bílky
- ryby
- olivový olej
- https://www.ledviny.cz/clanky/aa5-skvelych-potravin-pro-ledvinovou-dietu
https://www.denik.cz/zdravi/pampeliska-koren-vyuziti.html?