Černý rybíz (Ribes nigrum) je ovocný keř, který má černé bobule s vysokým obsahem vitaminu C a též vitamin P, obsahuje také pektin (vláknina), resveratrol a silice. Listy černého rybízu obsahují flavonoidy (hyperin, astragalin), malé množství silice, prodelfininy. Černý rybíz je starý a účinný lék na revmatismus, plicní a ledvinové choroby, posiluje cévy, srdce, upravuje krevní tlak, prospívá játrům a ledvinám, utišuje kašel. Kořeny a listy černého rybízu byly v lidovém léčitelství upravovány na léčiva zmírňující revmatismus, artritidu, dnu a také měly pomáhat s příliš vysokým tlakem. Pro léčebné účely se používají plody, pupeny i list.
Černý rybíz list: pro přípravu čaje, z pupenů se připravuje tinktura
Černý rybíz plod: pro přímou konzumaci, do smoothie, snídaňových směsí, jogurtů, na přípravu čaje
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C, v uzavřených nádbách nebo papírových obalech
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Čeleď: meruzalkovité (Grossulariaceae)
Lidové názvy: černá meruzalka, smradlavý rybíz
Sběr: list, černý plod, červenec
Sušení: na stinném a větraném místě do teploty 35°C
Plod: černé bobule
Množení: hřížením, řízkováním, odkopky, vegetativně
Výskyt, stanoviště: na všech druzích půd, slunná místa, případně mírně ve stínu, hnojení statkovými hnojivy
Signatura:
2 čajové lžičky listu černého rybízu se přelijí šálkem vařící vody, 10 minut louhujeme a scedíme. Pije se 2-3x denně šálek nálevu.
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK