Černý rybíz (Ribes nigrum) je ovocný keř, který má černé bobule s vysokým obsahem vitaminu C a též vitamin P, obsahuje také pektin (vláknina), resveratrol a silice. Listy černého rybízu obsahují flavonoidy (hyperin, astragalin), malé množství silice, prodelfininy. Černý rybíz je starý a účinný lék na revmatismus, plicní a ledvinové choroby, posiluje cévy, srdce, upravuje krevní tlak, prospívá játrům a ledvinám, utišuje kašel. Kořeny a listy černého rybízu byly v lidovém léčitelství upravovány na léčiva zmírňující revmatismus, artritidu, dnu a také měly pomáhat s příliš vysokým tlakem. Pro léčebné účely se používají plody, pupeny i list.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Fermentace: natrhané listy rozprostřeme do tenké vrstvy a necháme den zavadnout na stinném místě. Poté je lehce podrtíme, rozprostřeme na navlhčenou utěrku, lněnou nebo bavlněnou, a velmi pevně zavineme. Poté necháme při pokojové teplotě fermentovat. Nakonec lístky, které již získaly tmavou barvu a výraznější vůni, dosušíme.
Černý rybíz list: pro přípravu čaje, z pupenů se připravuje tinktura
Černý rybíz plod: pro přímou konzumaci, do smoothie, snídaňových směsí, jogurtů, na přípravu čaje
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C, v uzavřených nádbách nebo papírových obalech
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Čeleď: meruzalkovité (Grossulariaceae)
Lidové názvy: černá meruzalka, smradlavý rybíz
Sběr: list, černý plod, červenec
Sušení: na stinném a větraném místě do teploty 35°C
Plod: černé bobule
Množení: hřížením, řízkováním, odkopky, vegetativně
Výskyt, stanoviště: na všech druzích půd, slunná místa, případně mírně ve stínu, hnojení statkovými hnojivy
Signatura:
Permakultura:: Průklestem v předjaří nebo po sklizni, udržujeme rybízové keře dostatečně prosvětlené. Díky tomu kosterní větve dobře obrůstají a dávají pěknou úrodu kvalitního ovoce
2 čajové lžičky listu černého rybízu se přelijí šálkem vařící vody, 10 minut louhujeme a scedíme. Pije se 2-3x denně šálek nálevu.
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
1.8.2023 Jedlá soda: Použít ji můžeme na rybíz i angrešt jako postřik. Díky jedlé sodě můžeme zajistit dostatek živin pro tyto rostliny, stimulujeme její růst, a dokonce se můžeme zbavit nemocí a parazitů. Kromě toho může jedlá soda regulovat acidobazické složení půdy a metabolismus v keři. Velmi dobře funguje zejména proti houbovým onemocněním. Pokud rostlina trpí nedostatkem sodíku, stává se jedlá soda jeho zdrojem. Navzdory tomu, že cítíme bezpečí při používání tohoto prostředku, bychom to s jeho množstvím neměli přehánět. Pokud bychom ho použili více, došlo by k vytlačení sloučenin draslíku a vápníku, které jsou pro rostlinu užitečnější, než sodík.
Aplikace jedlé sody
Aby bylo použití jedlé sody v zahradě co nejbezpečnější, měly bychom dodržet tyto tři podmínky:
Ve spojení s kvasnicemi
Jedlá soda a kvasnice mohou vytvořit spojení vhodné pro aplikaci před květem a po sklizni. Připravte si 5 litrů vodu o teplotě cca 30 °C. V ní rozpusťte 100 g instantního droždí a 100 g jedlé sody. Promíchejte a nechte odstát 24 hodin. Další den přidejte 5 litrů vody pokojové teploty a promíchejte. Naneste na keř a půdu pomocí postřikovače.
Proti plevelu
Jedlá soda je účinná proti mladému plevelu. Můžete si připravit postřik, který vyrobíte smícháním 5 litrů vody, 50 g jedlé sody a 25 g tekutého mýdla. Aplikujeme prostřednictvím postřikovače dvakrát až třikrát za sezónu na plevel. Mezi jednotlivými postřiky by měla být asi 10 dní pauza.
Proti plísňovým onemocněním
Přípravek je vhodný jako lék i prevence tohoto typu onemocnění. Je třeba jej aplikovat asi pětkrát za sezónu. Poprvé keř stříkáme ještě před květem, poté každé dva týdny. Postřik může mít více variant:
Proti škůdcům
Jedlou sodu můžete použít proti takovým škůdcům, jako jsou nosatcovití, mšice, klíšťata, slimáci a další. Smíchejte 10 litrů vody, 100 g jedlé sody, 50 g mýdla na praní (nastrouhaného) a 1 lžičku jódu. Aplikujte rozprašovačem na postižené části rostliny. proti slimákům pomáhá vrstva prášku jedlé sody rozptýlená kolem keře.
Zdroje info: https://www.ireceptar.cz/zahrada/jedla-soda-postrik.html
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |