Vitaminy

Existuje cca 20 základních vitaminů a cca 200 jejich odvozenin. Vitamíny jsou nízkomolekulární organické sloučeniny různých vlastností, které i v nepatrném množství jsou nenahraditelné pro mnoho fyziologických a biochemických funkcí liského těla. Tělo si řadu znich nedokáže vyrobit, proto je musíme přijímat z potravy. Mezi nejvyznamější vitamíny  s antioxidačními schopnostmi patří: vitamin C, E,  vitamíny skupiny B a betakaroten (karotenoidy, vitamin A)

  • zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • neustálá únava, špatný zrak a přírůstek hmotnosti může způsobovat nedostatek jednoho vitamínu
  • každý je zcela originální, to co jednomu dělá dobře, druhému škodí., poslouchejte hlas vlastního těla a zkoumejte příčiny a důsledky svých problémů (důležité je také vědět, že obsah mnohých látek v bylinkách je kolísavý v závislosti na ročním období)

Vitaminy lidé v historii získávali výhradně z přírodních zdrojů – bylinek a plodů, případně naklíčených semínek. Pak se začaly vitaminy z těchto přírodních zdrojů uměle izolovat a na počátku minulého století synektetizovat chemickými procesy, v současnosti je často produkují geneticky modifikované mikroorganismy (tzv. GMO). Takto se vyrábějí izolované látky, které se před dalším užitím oddělí od použitých chemikálií či GMO a dále se přečišťují. Stále častěji ovšem zaznívají hlasy, že uměle vyráběné vitaminy nefungují tak, jak by správně měly. Přestože z hlediska chemické struktury jsou identické s přírodními, bývá jejich působení mnohdy odlišné. V přirozených zdrojích se totiž vitaminy vždy vyskytují společně s dalšími látkami, které zlepšují vstřebatelnost, využitelnost a umocňují jejich účinnost.

Rozdělení vitaminů:

  • hydrofilní - rozpustné ve vodě  (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, H)
  • lipofilní - rozpustné v tucích (vitaminy A, D, E, K)
  • více

Symptomy (projevy) nedostatku vitamínu B12

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

Vitamin B12 například prospívá metabolismu a optimálnímu fungování buněk, podporuje syntézu aminokyselin

  • špatná nálada, depresivní stavy, únava
  • svalová slabost, lenost, letargie
  • brnění a necitlivost končetin (snížená hladina kyslíku diky nedostatečné produkci červených krvinek)
  • zhoršování paměti, zapomětlivost
  • blednutí kůže (rozpadající se červené krvinky zvyšují hladinu bilirubinu v krvi)
  • zhoršení zraku
  • emocionální poruchy způsobené nedostatkem serotoninu
  • více

5.1.2025 Ovoce a zelenina ztrácejí svou výživovou hodnotu, za sedmdesát let poklesla až o 30%. Z mnoha vědeckých studií vyplývá, že mnohé dnes pěstované ovoce, zelenina a obiloviny obsahují méně bílkovin, vápníku, fosforu, železa, riboflavinu a vitaminu C než ty, které se pěstovaly před desítkami let. Přehled vědecké literatury zveřejněný v roce 2024 v časopise Foods označil tento pokles za „alarmující“ a „největší výzvu pro zdraví budoucích generací“. Tento problém je obzvláště aktuální, pokud více lidí přejde na převážně rostlinnou stravu, jak odborníci stále častěji doporučují v zájmu veřejného zdraví a ochrany planety.

  • Úbytek živin „způsobí, že naše těla budou mít méně složek, které potřebují k obraně proti chronickým nemocem - sníží to hodnotu potravin jako preventivní medicíny,“ vysvětluje David R. Montgomery, profesor geomorfologie na Washingtonské univerzitě v Seattlu a spoluautor knihy What Your Food Ate (Co snědlo vaše jídlo) spolu s Anne Biklé .
  • I pro lidi, kteří se vyhýbají zpracovaným potravinám a upřednostňují čerstvé produkty, tento trend znamená, že „to, co jedli naši prarodiče, bylo zdravější než to, co jíme dnes.
  • Vědci tvrdí, že příčina problému spočívá v moderních zemědělských postupech, které zvyšují výnosy plodin, ale narušují zdraví půdy. Patří mezi ně zavlažování, hnojení a metody sklizně, které rovněž narušují základní interakce mezi rostlinami a půdními houbami, což snižuje absorpci živin z půdy. K těmto problémům dochází na pozadí klimatických změn a zvyšující se hladiny oxidu uhličitého, které rovněž snižují obsah živin v ovoci, zelenině a obilovinách.
  • Neobdělávání půdy zachovává její zdraví a vyplatí se. Kalifornská regenerační farma, která pole neobdělává, měla téměř čtyřikrát více organické hmoty v půdě a třikrát vyšší skóre zdraví půdy než obě pole na ekologické farmě obdělávané. Bohatší půda přináší ovoce a zeleninu, které mají více živin.
  • Vědci zkoumali zelí, mrkev, špenát a půdu z farmy Singing Frogs Farm a zjistili, že zelí vypěstované na regenerační farmě má o 46 % více vitaminu K, o 31 % více vitaminu E, o 33 % více vitaminu B1, o 60 % více vitaminu B3 a o 23 % více vitaminu B5 než zelí z pravidelně obdělávaného ekologického pole. Zelí mělo také více vápníku, draslíku, karotenoidů a fytosterolů.
  • Jedna z největších vědeckých studií, která na tento problém upozornila, byla publikována v prosincovém čísle časopisu Journal of the American College of Nutrition z roku 2004. Na základě údajů USDA o živinách publikovaných v letech 1950 a 1999 zaznamenali vědci z Texaské univerzity v Austinu změny ve 13 živinách u 43 různých zahradních plodin – od chřestu a fazolí až po jahody a meloun.
  • Výzkum odhalil, že dnešní syrové ovoce a zelenina obsahují podstatně méně bílkovin, vápníku a fosforu než v minulosti. Právě tyto látky přitom hrají klíčovou roli při budování a obnově kostní tkáně a zubů. Značně se snížila také hladina železa, bez něhož tělo nemůže efektivně přenášet kyslík. Podobně dramaticky pokleslo i množství riboflavinu, minerálu nepostradatelného pro správný metabolismus tuků a účinné zpracování léčiv v organismu. Snížila se také hladina vitaminu C, který je důležitý pro růst a obnovu různých tkání v těle a pro funkci imunitního systému.
  • Míra poklesu se lišila v závislosti na konkrétních živinách a druhu ovoce nebo zeleniny, ale obecně se pohybovala od 6 % u bílkovin do 38 % u riboflavinu. Zvlášť znepokojivý je stav u některých běžně konzumovaných druhů zeleniny. Například brokolice, kapusta a hořčice ztratily významnou část vápníku. Listová řepa, okurky a tuřín zase přišly o podstatné množství železa. Vitamin C, známý svým významem pro imunitu, výrazně ubylo zejména v chřestu, hlávkovém salátu a také v hořčici a tuřínu.
  • Alarmující pokles má dopady i na konzumenty masa. Krávy, prasata, kozy a jehňata se v současnosti krmí méně výživnými pícninami a krmivy, uvádí Montgomery. To se následně promítá do nižší výživové hodnoty masa i dalších živočišných produktů ve srovnání s minulostí.
Co způsobuje úbytek živin v potravinách
  • Moderní zemědělské postupy, jejichž cílem je zvýšit výnosy plodin. Tím, že se rostliny učí pěstovat větší a rychlejší, nejsou schopny držet krok s absorpcí živin z půdy nebo nejsou schopny syntetizovat živiny vnitřně.
  • Vyšší výnosy znamenají, že živiny z půdy musí být rozděleny mezi větší objem plodin, takže ve skutečnosti dochází k ředění živin, které toto ovoce a zelenina produkují. „Bohužel zemědělci dostávají zaplaceno za hmotnost plodin, takže je to motivuje k tomu, aby dělali věci, které nejsou pro obsah živin dobré.
  • Dalším viníkem je poškození půdy, které je důsledkem pěstování plodin s vysokými výnosy. „Hlavní zemědělské plodiny jako pšenice, kukuřice, rýže, sója, brambory, banány, batáty a len prosperují díky symbióze s mykorhizními houbami, které významně podporují jejich schopnost přijímat vodu a živiny z půdy. Houby fungují jako prodloužené kořeny rostlin,“ upřesňuje Montgomery. Zemědělství s vysokými výnosy však půdu vyčerpává, což do jisté míry snižuje schopnost rostlin navazovat partnerství s mykorhizními houbami.
  • Rostoucí hladina oxidu uhličitého v atmosféře také snižuje výživovou hodnotu našich potravin.
  • Když jsou však plodiny včetně pšenice, rýže, ječmene a brambor vystaveny vyššímu množství oxidu uhličitého, vytvářejí více sloučenin na bázi uhlíku, což vede k vyššímu obsahu sacharidů. Kromě toho, když je koncentrace oxidu uhličitého vyšší, tyto plodiny nasávají méně vody, „což znamená, že z půdy přivádějí méně mikroživin. Koncentrace bílkovin, železa, zinku a několika vitaminů skupiny B se u 18 druhů rýže po vystavení vyšší hladině oxidu uhličitého snížila.

Aby bylo jasno: Ovoce, zelenina a celozrnné výrobky stále patří k nejzdravějším potravinám na planetě – ale spotřebitelé možná nedostávají z rostlinných potravin živiny, na které spoléhají. A pokud bude tento úbytek živin pokračovat, mohou být někteří lidé vystaveni zvýšenému riziku nedostatku některých živin nebo budou mít menší schopnost chránit se před chronickými nemocemi prostřednictvím správné výživy,

  • „Pšenice a rýže tvoří více než 30 % kalorií zkonzumovaných na celém světě,“ upozorňuje Ebi. „Každý, jehož strava je na těchto obilovinách ve velké míře závislá, zejména populace s nízkými příjmy, by mohl být postižen poklesem spotřeby bílkovin, vitaminů skupiny B a mikroživin [obsažených v těchto obilovinách]. Tyto změny ve stravování by mohly vést k nedostatku železa, například k anémii z nedostatku železa u žen a dívek.“
  • Až tři miliardy lidí na celé planetě, většinou v zemích s nízkými a středními příjmy, si nemohou pravidelně dovolit zdravou stravu a nejméně dvě miliardy trpí tzv. skrytým hladem, kdy jim ve stravě chybí klíčové mikroživiny.
  • Bez ohledu na to, kdo je jí, mohou potraviny s menším množstvím živin postrádat také další důležitou vlastnost: chuť. Mnoho zdraví prospěšných sloučenin dodává potravinám také chuť, takže některé změny v zemědělských postupech, které jsou zodpovědné za nižší obsah živin, jsou tytéž, které přispívají k jejich meh chuti (mluvíme o vás, rajčata bez chuti a nevýrazná mrkev).
  • Na základě modelů s předpokládanou koncentrací oxidu uhličitého v atmosféře do roku 2050 vědci odhadují, že obsah bílkovin v bramborách, rýži, pšenici a ječmeni se pravděpodobně sníží o dalších 6 až 14 %, uvádí studie zveřejněná v roce 2017 ve vydání časopisu Environmental Health Perspectives. V důsledku toho může 18 zemí, včetně Indie, přijít o více než 5 procent bílkovin ve stravě.
  • Studie ukazuje, že regenerativní zemědělské postupy produkují plodiny s vyšší hladinou organické hmoty v půdě, s vyšším skóre půdního zdraví a s vyšším obsahem některých vitaminů, minerálů a fytochemikálií.
  • Prvním krokem je ponechat půdu co nejvíce v klidu a omezit její obdělávání, což je postup, který vede k vyčerpání minerálních látek. Pomoci může výsadba krycích plodin (které se pěstují k zakrytí půdy za účelem její ochrany), jako je jetel, žitovec nebo vikev, které zabraňují erozi a potlačují růst plevelů. Střídání rostlin pěstovaných na jednotlivých polích může zlepšit obsah živin v následných plodinách.
  • https://www.nationalgeographic.cz/veda/pokles-zivin-v-potravinach-modern-zemedelstvi/?
Zobrazit více Zabalit
Cena a štítky
191 produktů
100% ovocná šťáva borůvka 1000ml
Kód:awa3932

100% ovocná šťáva borůvka 1000ml

125 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno.
Šťáva je vylisována z divoce rostoucích gruzínských borůvek, pocházejících výlučně z ekologicky čist...
100% ovocná šťáva ostružina 1000ml
Kód:awa3933

100% ovocná šťáva ostružina 1000ml

99,0 Kč119 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno.
Šťáva je vylisována z divoce rostoucích gruzínských ostružin, pocházejících výlučně z ekologicky čis...
-17 %
Arónie (černý jeřáb,jeřabina) + Granátové jablko BIO,100% čistá šťáva 0,7 litru
Kód:awa1449

Arónie (černý jeřáb,jeřabina) + Granátové jablko BIO,100% čistá šťáva 0,7 litru

259 Kč
Dostupné do týdne
Arónie (černý jeřáb,jeřabina) + Granátové jablko BIO,100% čistá šťáva, antioxidant, podporuje imunit...
Arónie BIO (černý jeřáb, jeřabina), 100 % přímo lisovaná šťáva, 3 litry
Kód:awa1229

Arónie BIO (černý jeřáb, jeřabina), 100 % přímo lisovaná šťáva, 3 litry

780 Kč
Skladem 1 ks
100 % přímo lisovaná šťáva, 3 litry, antioxidant, podporuje imunitu, dodává energii.
Arónie BIO (černý jeřáb, jeřabina), 100% přímo lisovaná šťáva, 0,7 litru
Kód:awa1224

Arónie BIO (černý jeřáb, jeřabina), 100% přímo lisovaná šťáva, 0,7 litru

212 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno.
Arónie, přírodní pohcovač volných radikálů, podporuje energii, reguluje cholesterol.
Arónie BIO (černý jeřáb, jeřabina), 100% přímo lisovaná šťáva, 6x0,7 litru
Kód:awa1226

Arónie BIO (černý jeřáb, jeřabina), 100% přímo lisovaná šťáva, 6x0,7 litru

1 099 Kč
Dostupné do týdne
Temnoplodec, arónie, černá jeřabina – synonyma pro purpurově černé jedlé plody.
Arónie BIO (černý jeřáb, jeřabina), sušené plody 200 g
Kód:awa1222

Arónie BIO (černý jeřáb, jeřabina), sušené plody 200 g

169 Kč
Skladem > 5 ks
Aronie – černý jeřáb, superpotravina, antioxidant, vysoký obsah vitaminu C, zpomaluje stárnutí, pod...
Arónie BIO (černý jeřáb, jeřabina), sušené plody v hořké čokoládě 200 g
Kód:awa1221

Arónie BIO (černý jeřáb, jeřabina), sušené plody v hořké čokoládě 200 g

209 Kč
Skladem > 5 ks
Arónie BIO (černý jeřáb, jeřabina), sušené plody v hořké čokoládě 200 g, podporuje imunitu, reguluje...
AWA superfood konopné semínko loupané 500g
Kód:awa1642

AWA superfood konopné semínko loupané 500g

199 Kč
Skladem > 5 ks
Konopné semínko obsahuje téměr 50 % zdravých tuků, podporuje růst svalové hmoty.
AWA superfood lněné semínko zlaté 1000g
Kód:awa1492

AWA superfood lněné semínko zlaté 1000 g

79,0 Kč
Skladem > 5 ks
Lněné semínko, součást zdravé výživy, snižuje špatný LDL.
AWA superfoods Ananas kousky 250g
Kód:awa2001

AWA superfoods Ananas kousky 250g

59,0 Kč
Skladem > 5 ks
Ananas je zdrojem vitaminů A, C, E a vitamínů skupiny B, minerálů draslíku, fosforu, vápníku a želez...
AWA superfoods Arašídový krém křupavý 1000g
Kód:awa2037

AWA superfoods Arašídový krém křupavý 1000g

229 Kč234 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno.
Burákové máslo obsahuje například vitaminy E, B1 a B3, koenzym Q10, kyselinu listovou, hořčík a fosf...
-2 %
AWA superfoods Arašídový krém křupavý 180g
Kód:awa2029

AWA superfoods Arašídový krém křupavý 180g

49,0 Kč55,0 Kč
Skladem > 5 ks
Burákové máslo obsahuje například vitaminy E, B1 a B3, koenzym Q10, kyselinu listovou, hořčík a fosf...
-11 %
AWA superfoods Arašídy loupané pražené nesolené 1000g
Kód:awa2482

AWA superfoods Arašídy loupané pražené nesolené 1000g

139 Kč
Skladem > 5 ks
Arašídy obsahují více jak 35 % proteinů a 50 % tuku, ale žádný cholesterol.
AWA superfoods Arónie - Černý jeřáb 100g
Kód:awa1160

AWA superfoods Arónie - Černý jeřáb 100g

59,0 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno.
Černý jeřáb – superpotravina, antioxidant, vysoký obsah vitaminu C, zpomaluje stárnutí, podporuje im...
AWA superfoods BIO kokosový cukr 250g
Kód:awa1828

AWA superfoods BIO kokosový cukr 250g

55,0 Kč
Skladem > 5 ks
BIO Kokosový cukr je přírodní sladidlo získané z nektaru kokosové palmy. Použití jako běžný cukr.
AWA superfoods BIO konopné semínko loupané 500g
Kód:awa1847

AWA superfoods BIO konopné semínko loupané 500g

249 Kč
Skladem > 5 ks
Konopné semínko je zdrojem rostliných proteinů, dodává energii, bez obsahu lepku.
AWA superfoods Černá rýže zlomková natural 500g
Kód:awa2243

AWA superfoods Černá rýže zlomková natural 500g

64,0 Kč
Skladem > 5 ks
Černá rýže je bohatým zdrojem antioxidantů, vlákniny a bílkovin.
AWA Superfoods Červená rýže natural 500g
Kód:awa2242

AWA Superfoods Červená rýže natural 500g

39,0 Kč59,0 Kč
Skladem 1 ks
Červená rýže natural, AWA Superfoods 500g
-34 %
AWA superfoods čirok žlutý zrno 500g
Kód:awa2220

AWA superfoods čirok žlutý zrno 500g

44,0 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno.
Čirok žlutý je přirozeně bezlepková obilnina s vysokým obsahem bílkovin, sacharidů a vlákniny.
AWA superfoods Datle vypeckované 250g
Kód:awa1762

AWA superfoods Datle vypeckované 250g

29,0 Kč
Skladem > 5 ks
Datle vypeckované – příprodní prostředek pro podporu spánku, brainfood, působí proti nachlazení.
AWA superfoods Datle vypeckované 500g
Kód:awa1761

AWA superfoods Datle vypeckované 500g

49,0 Kč
Skladem > 5 ks
Datle vypeckované – vhodné pro přípravu přírodního datlového sirupu, zdrojem vitaminu B5.
AWA superfoods Dýňové semínko loupané 1000g
Kód:awa1873

AWA superfoods Dýňové semínko loupané 1000 g

239 Kč
Skladem > 5 ks
Dýňové semínko loupané – při kožních problémech, pro vegany.
AWA superfoods Dýňové semínko loupané 500g
Kód:awa1649

AWA superfoods Dýňové semínko loupané 500 g

139 Kč
Skladem > 5 ks
Dýňová semínka dodávaní energii, podporují růst vlasů a nehtů.
AWA superfoods fazole adzuki 500g
Kód:awa2235

AWA superfoods fazole adzuki 500g

49,0 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno.
Fazole adzuki jsou malé, červeno-hnědé fazole s krémově barevnými švy a s nasládlou ořechovou příchu...
AWA superfoods fazole mungo 500g
Kód:awa2237

AWA superfoods fazole mungo 500g

40,0 Kč
Skladem > 5 ks
AWA superfoods fazole mungo 500g, brainfood, zdroj bílkovin, minerálů, vitamínů a vlákniny.
AWA superfoods Fíky sušené 500g
Kód:awa1763

AWA superfoods Fíky sušené 500g

89,0 Kč109 Kč
Skladem > 5 ks
Sušené fíky výborně zasytí, rychlý zdroj energie, vhodné při redukční dietě, zlepšují střevní flóru.
-18 %
AWA superfoods Ginko biloba mletý list 120g
Kód:awa2025

AWA superfoods Ginko biloba mletý list 120g

179 Kč
Skladem 3 ks
AWA superfoods Ginkgo biloba (jinan dvoulaločný) je antioxidant, brainfood, podporuje imunitu, stimu...
AWA superfoods Goji Kustovnice čínská sušené plody 1 kg
Kód:awa1517

AWA superfoods Goji Kustovnice čínská sušené plody 1 kg

359 Kč
Skladem > 5 ks
Goji – kustovnice čínská, superpotravina, adaptogen, posiluje resilienci a v současnosti patří mezi ...
AWA superfoods Goji kustovnice čínská sušené plody 500g
Kód:awa1633

AWA superfoods Goji kustovnice čínská sušené plody 500g

185 Kč
Skladem > 5 ks
Goji kustovnice čínská patří mezi nejvyhledávanější přírodní potraviny (2016)
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo