Existuje cca 20 základních vitaminů a cca 200 jejich odvozenin. Vitamíny jsou nízkomolekulární organické sloučeniny různých vlastností, které i v nepatrném množství jsou nenahraditelné pro mnoho fyziologických a biochemických funkcí liského těla. Tělo si řadu znich nedokáže vyrobit, proto je musíme přijímat z potravy. Mezi nejvyznamější vitamíny s antioxidačními schopnostmi patří: vitamin C, E, vitamíny skupiny B a betakaroten (karotenoidy, vitamin A)
Vitaminy lidé v historii získávali výhradně z přírodních zdrojů – bylinek a plodů, případně naklíčených semínek. Pak se začaly vitaminy z těchto přírodních zdrojů uměle izolovat a na počátku minulého století synektetizovat chemickými procesy, v současnosti je často produkují geneticky modifikované mikroorganismy (tzv. GMO). Takto se vyrábějí izolované látky, které se před dalším užitím oddělí od použitých chemikálií či GMO a dále se přečišťují. Stále častěji ovšem zaznívají hlasy, že uměle vyráběné vitaminy nefungují tak, jak by správně měly. Přestože z hlediska chemické struktury jsou identické s přírodními, bývá jejich působení mnohdy odlišné. V přirozených zdrojích se totiž vitaminy vždy vyskytují společně s dalšími látkami, které zlepšují vstřebatelnost, využitelnost a umocňují jejich účinnost.
Vitamin B12 například prospívá metabolismu a optimálnímu fungování buněk, podporuje syntézu aminokyselin
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |