Vitamin C (kyselina askorbová, kyselina L–askorbová), doporučená denní dávka vitaminu C je cca 0,3 -3 gramy. Nepřítelem vitaminu C je stres, nadváha, kouření a viry. Lidské tělo si vitamin C samo neumí vyrobit, lze ho získat pouze z potravy. Vitamin C patří do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě. Prospívá při chřipce a nachlazení.
- Pokud jíme více cukru měli bychom přijímat více vitamínu C, něž lidé co cukr nejí (Petr Mára).
- Kurděje, nemoc, která je způsobena nedostatkem vitamínu C.
- Vitamin C se ničí delším vařením, rozklad urychlují stopy kovů, přítomnost vzdušného kyslíku. Vitamin C je extrémně citlivý na teplotu a na oxidaci světlem a kyslíkem, tudíž při zpracování ovoce i zeleniny dochází k jeho velkým ztrátám.
- Zásobu vitaminu C si organismus vytváří na jeden, maximálně dva dny, nelze se jím tedy předzásobit a musí být přijímán denně.
- Vitamin C je rozpustný ve vodě a citlivý na teplo, takže se jeho obsah v jídle snižuje při vaření, sušení, ale třeba i ohřevu v mikrovlnné troubě.
- Více než obsažené množství vitaminu je totiž důležitá jeho vstřebatelnost.Jde o to, že transportní molekuly ve střevní stěně, které mají za úkol přenášet vitamin C do krve, mají jen omezenou kapacitu, která se stoupající podanou dávkou klesá.
- Nejsnadnějším způsobem je zařídit, aby se i vitamin C vstřebával ne jako všechny ostatní látky rozpustné ve vodě skrz střevní stěnu do krve, ale jako látky s vysokým stupněm lipofility, tedy látky rozpustné v tucích, u kterých dochází ke vstřebání skrz lymfatický systém. Jde o liposomální céčko.
- Vitamin C je dobře vstřebatelný, je pomocí nitrožilní infuze, díky níž vysoká koncentrace vitaminu v těle vydrží až 6 hodin.
Vliv kovů na úbytek vitamínu C a jiných vitamínů: panuje zde zbytečná hysterie říká doc. RNDr. Jan Kotek, Ph.d., z katedry anorganické chemie Přírodovědecké fakulty UK, katalytický vliv povrchu nože na ničení vitamínu C je zcela zanedbatelný. Pokud se nůž znatelně nerozpouští (a nenechá na ovoci volné ionty kovů), což obvykle nedělá (kdo by používal nůž, který je rezavý), tak dochází k degradaci vitamínů potenciálně pouze na povrchu řezu a během kontaktu s nožem, a tato degradace nemá šanci postoupit dovnitř materiálu. Vlastní analýza bývá prováděna typicky pomocí chromatografických metod, které umožňují snadnou kvantifikaci řady látek.
Přírodní zdroje vitaminu C:
„Bez dostatečného příjmu vitaminu C, ale i vitaminu D a zinku, je imunita nedostatečná. Vitaminy lze doporučit jak preventivně, tak ve zvýšených dávkách při známkách infekce nebo pocitů ztráty životních sil,“ říká profesor Jan Krejsek, přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie LF UK a FN Hradec Králové.
Příjem vitamínu C (adaptogen a je antagonistou histaminu) je důležité pro zvládání stresu.Čím máte vyšší hladinu vitaminu C v krvi,tím máte nižší hladinu histaminu. Má také ochranný vliv na mozek (Petr Hába 2020).
- Šípek - ideální pro přípravu čaje a prohřátí organismu, jsou zdrojem lykopenu, beta karotenu, vitaminu C, vitaminů skupiny B a K a flavonoidu rutinu, obsahuje i pektin, třísloviny, organické kyseliny a silice, ve 100 g šípků najdete 747 mg vitaminu C.
- Arónie - vysoký obsah antioxidatů (anthokyanů), opomíjené ovoce, rakytnik řešetlákový, černý rybíz, goji kustovnice čínská,
- Dřínky
- Muchovník, tmavo modré malvice mají vyšší obsah vitaminu C než pomeranče, jahody nebo kiwi
- Rakytník řešetlákový obsahuje mnohonásobně více vitaminu C než citrusy a také všechny v tucích rozpustné vitaminy A, D, E a K. Je i zdrojem vitaminů skupiny B a spousty dalších látek, které působí příznivě na naše zdraví. Mezi ně patří hlavně flavonoidy (rutin, kvercetin nebo kemferol), dále karoteny, lykopen, zeaxantin i jiné látky s antioxidačními účinky.
- Černý, červený a bílý rybíz obsahuje vitamin C, flavonoid rutin, vitaminy skupiny B, karoteny a další významné antioxidanty. Najdeme v nich nenasycené mastné kyseliny (v semenech), třísloviny a pektin. Černý rybíz obsahuje ve 100 g166 mg.
- Angrešt
- Mišpule obecná, obsahuje vlákninu, ale také cukry, třísloviny, kyselinu jablečnou, vitamín C anebo železo
- Jahody
- Jablka jsou skvělým zdrojem vitaminů C, E a beta-karotenu, navíc nelze opomenout vysoký obsah antioxidantů
- zázvor obsahuje vitaminy A, B, C, E a tělu prospěšné minerály železo, vápník, fosfor, hořčík, zinek, měď, mangan a chrom
- Citrusové plody, ve 100g citronu obsahuje 49 mg, grep 43 mg a pomeranč 51 mg vitaminu C
- Papája
- Česnek má silné antibakteriální, protiplísňové a antivirotické účinky a je považován za velmi účinný imunitní stimulant, medvědí česnek, jarní cibulka
- Pažitka
- Paprika ve 100 g obsahuje 150 mg
- Brokolice, obsahuje opravdu vysoký podíl vitaminu C, karotenoidy a fytochemikálie, které čistí plíce od škodlivých prvků
- Vnitřnosti, syrové maso obsahuje stopové množství vitamínu C (Eskymáci)
- Kysané zelí nepasterizované, fermentovaná červená řepa
- Hlávkové zelí, je zdrojem vitaminu C a síry
- Amalaki (smuteň lékařská)
- Acerola neboli barbadoská třešeň, obsahuje až 30x více vitaminu C než pomeranč, kromě toho vitaminy A, E, vitaminy skupiny B, flavonoidy rutin a hesperidin i další příznivě působící látky
- Červená řepa
- Mangold je cenným zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu, železa, zinku, selenu, mědi, manganu, vitamínů skupiny B (B1, B2, B5, B9, B12), vitamínu C, A, dále pak rutinu, kvercetinu i vlákniny
- Paprika, rajčata, zelí, petrželka, špenát, šťovík, kapusta, hlávkový salát, fenykl, brambory.
- Libeček
- Bršlice kozí noha, obsahuje 4× více vitamínu C než citrón
- Sedmikráska chudobka, drobná rostlinka obsahuje spoustu účinných látek, ale také řadu minerálů a především vitamin C
- Kopřiva obsahuje dokonce více vitaminu C než citrusové plody
- Popenec, čerstvé listy jsou zdrojem vitamínu C a chlorofylu
- Kořen křenu, obsahuje značné množství vitamínu C, a to až pětkrát více než citrusové ovoce
- Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E.
- včelí pyl
- Šťovík
- Brukev řepka tuřín, obsahuje opravdu hodně vitaminů – například C, B, E, A nebo K
- čerstvá nať mrkve má opravdu působivý seznam živin včetně vitaminu A, C a K, vápníku, železa. Obsahuje také fenolové sloučeniny, karotenoidy a další stopové množství různých antioxidantů
- Řapíkatý celer obsahuje spoustu vitaminu C (dokonce více než citron), vitaminy K, E a především kyselinu listovou
- Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) má vysoký obsah tříslovin a hořčin, dále kyselinu salicylovou, silice, organické kyseliny, vitamin C, minerální látky a další sloučeniny
- Kedlubna (bulva), mladé zelené listy kedlubnů lze také jíst, obsahují třikrát více vápníku než samotné bulvy, mají také více karotenu a vitamínu C
- Moruše
- Baobab
- více
Účinky vitaminu C:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Vitamin C je to silný antioxidant, který je důležitý pro zdravý imunitní systém a prevenci zánětu.
- neutralizuje toxiny a jedy v těle
- je velmi důležitý pro tvorbu kolagenu, jenž je součástí cévní stěny a zabezpečuje její pružnost a pevnost. Při jeho nedostatku se cévy stávají křehčími, snadno praskají a kromě modřin se objevuje i krvácení v okolí očního bělma
- vitamin C je ale významný i při tvorbě kolagenu, který, má vliv na funkci cév, kostí, chrupavek, dásní a zubů. Proto nedostatek vitaminu C se může projevit i například krvácením dásní.
- podporuje imunitní systém
- podporuje metabolismus tuků
- podporuje tvorbu vaziva
- antioxidant - působí proti volným radikálům, posiluje tělo vyčerpané stresem, snižuje únavu
- urychluje hojení ran a popálenin
- zvyšuje pružnost a pevnost cév, snižuje riziko infartu
- oslabuje tvorbu vrásek a stařeckých skvrn
- prevence šedého zákalu společně s vitaminem A a E
- podporuje vstřebávání železa (podobně jako měď)
- zvyšuje odolnost proti stresu, infekcím, nachlazení a chřipce
- vitamin P (rutin) zesiluje účinek vitamínu C (působí proti jeho oxidaci) - mohou tak mohou oba působit v synergii
- dávka až 1000 mg může být jednorázovým vyprošťovákem v případě kocoviny
Vitamin C, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci chrupavek
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci dásní
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kůže
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci zubů
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Přispívá k regeneraci redukované formy vitaminu E
- Zvyšuje vstřebávání železa
Kdy potřebujeme vitamin C a co ovlivňuje negativně jeho hladinu?
- nadváha
- stres
- kouření
- virus, který napadne tělo
- atd.
Doporučená denní dávka vitaminu C pro děti se liší podle věku. U kojenců to je 50 mg, u školáků už 90 mg. Děti i dospělí by měli tuto dávku do sebe dostávat raději postupně, aby tělo lépe vitamin využilo, protože pracuje s momentálním přídělem a neumí si ho uložit do zásoby.
- Zdravý dospělý potřebuje 80–100 mg vitaminu C denně.
- Tělo vitamin C sice dovede vyloučit a předávkování tedy nehrozí, ale při denní dávce nad 2000 mg si můžete podráždit žaludek a zbytečně zatížit ledviny.