Vitamin C (kyselina askorbová, kyselina L–askorbová), doporučená denní dávka vitaminu C je cca 0,3 -3 gramy. Nepřítelem vitaminu C je stres, nadváha, kouření a viry. Lidské tělo si vitamin C samo neumí vyrobit, lze ho získat pouze z potravy. Vitamin C patří do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě. Prospívá při chřipce a nachlazení.
- Pokud jíme více cukru měli bychom přijímat více vitamínu C, něž lidé co cukr nejí (Petr Mára).
- Kurděje, nemoc, která je způsobena nedostatkem vitamínu C.
- Vitamin C se ničí delším vařením, rozklad urychlují stopy kovů, přítomnost vzdušného kyslíku. Vitamin C je extrémně citlivý na teplotu a na oxidaci světlem a kyslíkem, tudíž při zpracování ovoce i zeleniny dochází k jeho velkým ztrátám.
- Zásobu vitaminu C si organismus vytváří na jeden, maximálně dva dny, nelze se jím tedy předzásobit a musí být přijímán denně.
- Vitamin C je rozpustný ve vodě a citlivý na teplo, takže se jeho obsah v jídle snižuje při vaření, sušení, ale třeba i ohřevu v mikrovlnné troubě.
- Více než obsažené množství vitaminu je totiž důležitá jeho vstřebatelnost.Jde o to, že transportní molekuly ve střevní stěně, které mají za úkol přenášet vitamin C do krve, mají jen omezenou kapacitu, která se stoupající podanou dávkou klesá.
- Nejsnadnějším způsobem je zařídit, aby se i vitamin C vstřebával ne jako všechny ostatní látky rozpustné ve vodě skrz střevní stěnu do krve, ale jako látky s vysokým stupněm lipofility, tedy látky rozpustné v tucích, u kterých dochází ke vstřebání skrz lymfatický systém. Jde o liposomální céčko.
- Vitamin C je dobře vstřebatelný, je pomocí nitrožilní infuze, díky níž vysoká koncentrace vitaminu v těle vydrží až 6 hodin.
Vliv kovů na úbytek vitamínu C a jiných vitamínů: panuje zde zbytečná hysterie říká doc. RNDr. Jan Kotek, Ph.d., z katedry anorganické chemie Přírodovědecké fakulty UK, katalytický vliv povrchu nože na ničení vitamínu C je zcela zanedbatelný. Pokud se nůž znatelně nerozpouští (a nenechá na ovoci volné ionty kovů), což obvykle nedělá (kdo by používal nůž, který je rezavý), tak dochází k degradaci vitamínů potenciálně pouze na povrchu řezu a během kontaktu s nožem, a tato degradace nemá šanci postoupit dovnitř materiálu. Vlastní analýza bývá prováděna typicky pomocí chromatografických metod, které umožňují snadnou kvantifikaci řady látek.
Přírodní zdroje vitaminu C:
„Bez dostatečného příjmu vitaminu C, ale i vitaminu D a zinku, je imunita nedostatečná. Vitaminy lze doporučit jak preventivně, tak ve zvýšených dávkách při známkách infekce nebo pocitů ztráty životních sil,“ říká profesor Jan Krejsek, přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie LF UK a FN Hradec Králové.
Příjem vitamínu C (adaptogen a je antagonistou histaminu) je důležité pro zvládání stresu.Čím máte vyšší hladinu vitaminu C v krvi,tím máte nižší hladinu histaminu. Má také ochranný vliv na mozek (Petr Hába 2020).
- Šípek - ideální pro přípravu čaje a prohřátí organismu, jsou zdrojem lykopenu, beta karotenu, vitaminu C, vitaminů skupiny B a K a flavonoidu rutinu, obsahuje i pektin, třísloviny, organické kyseliny a silice, ve 100 g šípků najdete 747 mg vitaminu C.
- Arónie - vysoký obsah antioxidatů (anthokyanů), opomíjené ovoce, rakytnik řešetlákový, černý rybíz, goji kustovnice čínská,
- Acelora
- Dřínky
- Muchovník, tmavo modré malvice mají vyšší obsah vitaminu C než pomeranče, jahody nebo kiwi
- Rakytník řešetlákový obsahuje mnohonásobně více vitaminu C než citrusy a také všechny v tucích rozpustné vitaminy A, D, E a K. Je i zdrojem vitaminů skupiny B a spousty dalších látek, které působí příznivě na naše zdraví. Mezi ně patří hlavně flavonoidy (rutin, kvercetin nebo kemferol), dále karoteny, lykopen, zeaxantin i jiné látky s antioxidačními účinky.
- Černý, červený a bílý rybíz obsahuje vitamin C, flavonoid rutin, vitaminy skupiny B, karoteny a další významné antioxidanty. Najdeme v nich nenasycené mastné kyseliny (v semenech), třísloviny a pektin. Černý rybíz obsahuje ve 100 g166 mg.
- Angrešt
- Mišpule obecná, obsahuje vlákninu, ale také cukry, třísloviny, kyselinu jablečnou, vitamín C anebo železo
- Jahody
- Jablka jsou skvělým zdrojem vitaminů C, E a beta-karotenu, navíc nelze opomenout vysoký obsah antioxidantů
- zázvor obsahuje vitaminy A, B, C, E a tělu prospěšné minerály železo, vápník, fosfor, hořčík, zinek, měď, mangan a chrom
- Citrusové plody, ve 100g citronu obsahuje 49 mg, grep 43 mg a pomeranč 51 mg vitaminu C
- Papája
- Česnek má silné antibakteriální, protiplísňové a antivirotické účinky a je považován za velmi účinný imunitní stimulant, medvědí česnek, jarní cibulka
- Pažitka
- Paprika ve 100 g obsahuje 150 mg
- Brokolice, obsahuje opravdu vysoký podíl vitaminu C, karotenoidy a fytochemikálie, které čistí plíce od škodlivých prvků
- Vnitřnosti, syrové maso obsahuje stopové množství vitamínu C (Eskymáci)
- Kysané zelí nepasterizované, fermentovaná červená řepa
- Hlávkové zelí, je zdrojem vitaminu C a síry
- Amalaki (smuteň lékařská)
- Acerola neboli barbadoská třešeň, obsahuje až 30x více vitaminu C než pomeranč, kromě toho vitaminy A, E, vitaminy skupiny B, flavonoidy rutin a hesperidin i další příznivě působící látky
- Červená řepa
- Mangold je cenným zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu, železa, zinku, selenu, mědi, manganu, vitamínů skupiny B (B1, B2, B5, B9, B12), vitamínu C, A, dále pak rutinu, kvercetinu i vlákniny
- Paprika, rajčata, zelí, petrželka, špenát, šťovík, kapusta, hlávkový salát, fenykl, brambory.
- Libeček
- Bršlice kozí noha, obsahuje 4× více vitamínu C než citrón
- Sedmikráska chudobka, drobná rostlinka obsahuje spoustu účinných látek, ale také řadu minerálů a především vitamin C
- Kopřiva obsahuje dokonce více vitaminu C než citrusové plody
- Popenec, čerstvé listy jsou zdrojem vitamínu C a chlorofylu
- Kořen křenu, obsahuje značné množství vitamínu C, a to až pětkrát více než citrusové ovoce
- Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit - minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E.
- včelí pyl
- Šťovík
- Brukev řepka tuřín, obsahuje opravdu hodně vitaminů – například C, B, E, A nebo K
- čerstvá nať mrkve má opravdu působivý seznam živin včetně vitaminu A, C a K, vápníku, železa. Obsahuje také fenolové sloučeniny, karotenoidy a další stopové množství různých antioxidantů
- Řapíkatý celer obsahuje spoustu vitaminu C (dokonce více než citron), vitaminy K, E a především kyselinu listovou
- Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) má vysoký obsah tříslovin a hořčin, dále kyselinu salicylovou, silice, organické kyseliny, vitamin C, minerální látky a další sloučeniny
- Kedlubna (bulva), mladé zelené listy kedlubnů lze také jíst, obsahují třikrát více vápníku než samotné bulvy, mají také více karotenu a vitamínu C
- Moruše
- Baobab
- Yuzu
- více
Neschválené účinky vitaminu C:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Vitamin C je to silný antioxidant, který je důležitý pro zdravý imunitní systém a prevenci zánětu.
- neutralizuje toxiny a jedy v těle
- je velmi důležitý pro tvorbu kolagenu, jenž je součástí cévní stěny a zabezpečuje její pružnost a pevnost. Při jeho nedostatku se cévy stávají křehčími, snadno praskají a kromě modřin se objevuje i krvácení v okolí očního bělma
- vitamin C je ale významný i při tvorbě kolagenu, který, má vliv na funkci cév, kostí, chrupavek, dásní a zubů. Proto nedostatek vitaminu C se může projevit i například krvácením dásní.
- podporuje imunitní systém
- podporuje metabolismus tuků
- podporuje tvorbu vaziva
- antioxidant - působí proti volným radikálům, posiluje tělo vyčerpané stresem, snižuje únavu
- urychluje hojení ran a popálenin
- zvyšuje pružnost a pevnost cév, snižuje riziko infartu
- oslabuje tvorbu vrásek a stařeckých skvrn
- prevence šedého zákalu společně s vitaminem A a E
- podporuje vstřebávání železa (podobně jako měď)
- zvyšuje odolnost proti stresu, infekcím, nachlazení a chřipce
- vitamin P (rutin) zesiluje účinek vitamínu C (působí proti jeho oxidaci) - mohou tak mohou oba působit v synergii
- dávka až 1000 mg může být jednorázovým vyprošťovákem v případě kocoviny
Vitamin C, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci chrupavek
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci dásní
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kůže
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci zubů
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Přispívá k regeneraci redukované formy vitaminu E
- Zvyšuje vstřebávání železa
Kdy potřebujeme vitamin C a co ovlivňuje negativně jeho hladinu?
- nadváha
- stres
- kouření
- virus, který napadne tělo
- atd.
Doporučená denní dávka vitaminu C pro děti se liší podle věku. U kojenců to je 50 mg, u školáků už 90 mg. Děti i dospělí by měli tuto dávku do sebe dostávat raději postupně, aby tělo lépe vitamin využilo, protože pracuje s momentálním přídělem a neumí si ho uložit do zásoby.
- Zdravý dospělý potřebuje 80–100 mg vitaminu C denně.
- Tělo vitamin C sice dovede vyloučit a předávkování tedy nehrozí, ale při denní dávce nad 2000 mg si můžete podráždit žaludek a zbytečně zatížit ledviny.
2.3.2025 Listy vavřínu obsahují vedle bílkovin a vlákniny také silice, hořčiny, glykosidy, třísloviny, dále vitaminy A, B, C, kyselinu listovou a z minerálů vápník, hořčík, draslík, selen, zinek, měď a železo. Užívají se vnitřně i zevně a příznivě působí při léčbě celé řady onemocnění a obtíží.
- Je dobré jej popíjet pro snižování hladiny krevního cukru a je vhodný i pro osoby s diabetem II. typu. Poslouží výborně pro celkovou detoxikaci organismu. Podporuje vylučování škodlivých látek, posiluje činnost jater a močového měchýře, pročišťuje klouby a zabraňuje usazování solí kyseliny močové, které způsobují zejména u starších osob bolestivou dnu.
- Blahodárně působí při revmatických bolestech, dně, artritidě, otocích, při bolestech a zánětech kloubů a svalů, včetně krční páteře, kříže nebo sedacího nervu. Zabírají i při úrazech a pohmožděninách. Bolavá či postižená místa stačí několikrát denně potírat a masírovat (olejem, tinkturou), případně na ně přikládat teplé obklady (máčené ve výluhu).
- Bobkový list je běžné koření, které ale může mít mírné nežádoucí účinky. Pokud se užívá jako lék, je lepší použít rozemletý list než celý, který se nedá strávit a může způsobit zranění. Bobkový list může také vyvolat alergické reakce na pokožce nebo astmatickou reakci. Těhotné a kojící ženy by se měly vyhnout většímu množství bobkového listu, protože není známo, jak ovlivňuje plod nebo mateřské mléko. Existují obavy, že bobkový list může zpomalit centrální nervový systém, takže by se neměl užívat před operací.
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/20931-bobkovy-list-lecive-ucinky?
https://www.webmd.com/diet/bay-leaf-health-benefits
5.2.2025 Vlašské ořechy, mandle nebo kešu. Čím mohou být různé ořechy zdraví prospěšné, ale také jak je správně skladovat nebo jaká představují rizika při konzumaci? Nejen na to se Seznam Zprávy zeptaly nutriční terapeutky Šárky Knížkové.
-
Vlašské ořechy jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které tedy podporují zdraví srdce, cév a mozku a mohou mít vliv i na snížení krevního tlaku. Vlašské ořechy dále obsahují antioxidanty prospěšné pro udržení kognitivních funkcí nebo vitamin C důležitý pro imunitní systém. Prospěšné jsou i pro zdraví střev a najdete v nich dokonce melatonin, tedy spánkový hormon.
-
Z mandlí se vyrábí například i marcipán či nugát. Jejich plody disponují vysokým podílem vlákniny, která má obecně dobrý vliv na trávení a střevní mikrobiom. Obsahují také vitamin E, který má zase antioxidační účinky, a kyselinu listovou, jež příznivě působí třeba na udržení mozkových funkcí. U neloupaných mandlí je ve slupce více vlákniny a kyseliny fytové. Ta sice snižuje využití některých stopových prvků v těle. Ale zároveň je antioxidantem, reguluje hladinu glukózy v krvi, snižuje hladinu cholesterolu a působí jako prevence tvorby ledvinových kamenů, vzniku infarktu či rakoviny prsu a střev.
- Lískové ořechy mají ze všech ořechů nejvyšší obsah mononenasycených mastných kyselin, které pomáhají v těle snižovat hladinu nežádoucího LDL cholesterolu a naopak zvyšovat hladinu toho prospěšného – HDL. Tím lískové ořechy prospívají srdeční činnosti.
- Kešu obsahují prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Jsou také bohaté na bílkoviny a obsahují antioxidanty lutein, zeaxantin a beta-karoten, které pomáhají udržovat zdraví očí. Obsahují také hořčík a vápník, čímž mohou zase přispívat ke zdraví kostí.
- Para (brazilské ořechy) vynikají zejména obsahem stopového prvku selenu, který má antioxidačními účinky. Podporuje také imunitní systém, zdraví štítné žlázy a chrání buňky před oxidativním stresem, čímž působí jako prevence chronických nemocí. Tento prvek se promítá i do zdraví nehtů a vlasů.
- Piniové ořechy kromě nenasycených mastných kyselin disponují také kyselinou listovou, železem a hořčíkem. Nebo také zinkem, který přispívá třeba ke zdraví kostí, pokožky, nehtů a vlasů, ale také hraje roli při vývoji imunitních buněk, plodnosti a reprodukci.
- Makadamové ořechy jsou ceněné pro obsah nenasycených mastných kyselin. Obsahují i měď, jež udržuje imunitu, a podobně působí také zastoupený mangan, který se navíc podílí i na tvorbě chrupavek a regeneraci kostí. Makadamové ořechy mohou také působit protizánětlivě a mají antioxidační vlastnosti.
- Pekanové ořechy kromě omega–3 jsou bohaté na vlákninu, důležitou pro trávicí soustavu a střevní mikrobiom, i železo, zinek, selen a měď.
- Pistácie přispívají také ke zdravé kardiovaskulární soustavě. Jednak zdravými tuky, ale i díky draslíku, elektrolytu prospěšnému pro správnou svalovou funkci, a tedy i pro srdce. Pistácie dokonce obsahují již zmíněný lutein důležitý pro zdraví očí. Lutein se konkrétně nachází v oční sítnici a chrání před modrým světlem.
- https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magazin-jidlo-orechy-zdravi-269402
13.4.2024 Dopřát tělu vitamíny z přírodních zdrojů, je ideální způsob, jak podpořit imunitu. Snad každý zná citrony nebo pomeranče, ale už jste ochutnali yuzu? Je to méně známý citrus, který chutná podobně jako grep s mandarinkou dohromady a vypadá tak trochu jako pomeranč zkřížený s citronem. Díky svým výjimečným vlastnostem se mu říká také super citrus!
- Yuzu, vitamínový zázrak známý také pod názvem yuja, je citrusový plod s výjimečnými vlastnostmi. Pochází z japonské a korejské kultury, kde si ho lidé oblíbili pro vysoký obsah vitamínu C. Obsahuje ho totiž třikrát více než obyčejný citron. Yuzu je také plné antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály a působí protizánětlivě.
- Vyrábí se z něj i různé vinné octy, marmelády, šťávy, dresinky na saláty nebo sirupy. Zajímavé je i jeho zpracování. Aby asijští farmáři využili celé plody, citrusy nejprve vypeckují a nakrájí. Následně se využije dužina, šťáva i kůra, které se smíchají s medem a cukrem. Touto metodou vznikne tradiční čaj yuja-cha, který je nejen lahodný, ale také slouží jako skvělá podpora imunity.
- Citrusy Yuzu se v čínské medicíně používají také v aromaterapii díky svému pozitivnímu vlivu na stres, úzkosti a celkové zklidnění organismu, a to především díky obsahu terpenoidů limonenu a linaloolu. Antioxidant limonen dokáže zabránit poškození buněk. Významné flavonoidy, hesperidin a naringinen, které se nacházejí ve slupce a v dužině, pomáhají snižovat srážlivost krve, čímž mohou zlepšit průtok krve a snížit tak riziko srdečních onemocnění. Extrakt z yuzu by podle vědců mohl i snižovat i záněty v těle, mozkové dysfunkce a zlepšovat paměť.
- https://www.svetzeny.cz/zdravi/prirodni-medicina/ochutnejte-mene-znamy-citrus-ktery-obsahuje-mnohem-vice-vitaminu-c-nez