Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je vytrvalá léčivá bylina dorůstající výšky až 150cm. Listy kopřivy obsahují proteiny, flavonoidy, karoteny, třísloviny, chlorofyl, minerály (železo, hořčík, vápník, křemík, draslík, fosfor), zdroj organických kyselin (kyselinu křemičitou, šťavelovou, mravenčí, octovou a panthoitenovou), aminů (histamin, acetylcholin, serotonin), sacharidy, aminokyseliny, vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, B9), E, beta-karoten, K a C. V přírodě najdeme i příruznou kopřivy menšího vzrůstu - kopřivu žahavku. Pro léčebné účely se používá oddenek, stonek, listy a květy. Kopřiva je zdrojem proteinů, na 100 gramů kopřiv nabídne totéž množství jako stejná porce fazolí.
Pokud chcete využít kopřivy pro léčebné účely, je třeba je sbírat maximálně do 15. až 20. května, kdy rostlina obsahuje nejvyšší množství minerálů a vitaminů. Špičky rostliny můžete sbírat prakticky po celé vegetační období.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Sušení: na větraném stinném místě do teploty 45°C (zachová si po sušení svoji původní tmavozelenou barvu, pokud ztmavne, tak je znehodnocená)
Použití: do salátů, na přípravu smoothie, použití podobně jako špenát, pro přípravu čaje, na výrobu tinktury
Použití v kuchyni: mladé kořivy do výšky, kopřivy, které již dosáhly zralosti a květu, takové byste jíst neměli
Skladování: v suchu, temnu, v papírovém nebo plátěném pytlíku
Sběr: sbíráme mladé listy na jaře (do začátku května), kdy má nejnižší obsah dusíku, kořen
Listy: řapíkaté, široce vejčité až kopinaté, špičaté a pilově zubaté
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Stanoviště: na celém území republiky, na rumištích, podél cest v příkopech, okolo plotů
Čeleď: kopřivovité (Urticaceae)
Záměna:
Lidové názvy:
Signatura: žahavé listy a stonek
Permakultura: kopřivy se používají na přípravu jíchy (zdroj dusíku), která je vhodná pro posílení rostlin v době růstu (ovocných dřevin, zeleniny, aromatických rostlin, květin - růže ), urychluje zrání kompostu, podporuje tvorbu humusu, jako rostlinné hnojivo, k ozdravění rostlin a jako postřik proti mšicím (ne na fazole, hrách, cibuli a česnek). Vhodná je kombinace s kostivalem lékařským
Připravte si svou největší misku a naplňte ji studenou vodou. Mezitím přiveďte vodu ve velkém hrnci k varu a hoďte kopřivy přímo dovnitř. Všechny ponořte pomocí kleští nebo lžíce. Nechte asi jednu minutu, dokud se voda nevrátí k varu a poté ihned vyjměte z horké vody do chladu. Důkladně vymačkejte. Horkou vodu můžete použít jako čaj.
1 -2 lžičky kopřiv zalijeme 250ml vřelé vody, necháme louhovat 10 min. a scedíme, popíjíme 1 - 3 x denně po dobu 3 týdnů, kopřivový čaj není vhodný pro děti
Nálev z čerstvých kopřiv připravíme tak, že svazek mladých kopřiv zalijeme 1 litrem vařící vody, nechá se vyluhovat cca 10-15min. v přikryté nádobě a scedíme. Kopřivový nálev můžeme popíjet během celého dne.
čerstvě nasbírané mladé výhonky umyjte a nakrájejte vložte to sklenice a smíchejte s 40% čistým alkoholem a světlém místě nechte cca 21 dní louhovat. Potom uvedenou směs scedíme a výhonky důkladně vyždímáme a přelijeme do tmavé uzavíratelné sklenice. Užívá se jedna lžička 1-0-1 kařdý den po dobu 14 potom je vhodné tinkturu vysadit, dlouhodobé užívání se nedoporučuje. Láhev se skladuje v chladnu a temnu.
čerstvou jarní kopřivu opláchneme v převařené vodě a odšťavníme v odšťavňovači, na 150ml šťávy přidáme 150g třtinového cukru, vaříme na mírném ohni, až se cukr rozpustí a směs má konzistenci sirupu. Potom směs necháme vychladnout a přelijeme do uzavíratelných sklenic. Užíváme lžíci 2 x denně.
šťáva se lisuje z mladých vrchoků kopřiv působí proti jarní únavě, detoxikuje, má močopudný účinek, podporuje obranyschopnost organismu (zdroj chlorofylu, železa atd.) . Čestvou šťávu ředíme s vodou, pijeme 3 x denně 50ml šťávy, kterou ředíme ve vodě. Aplikujeme po dobu 2-3 týdnů.
jednu až dvě polévkové lžíce nasekaných kopřiv zalijte asi 250ml vody (můžeme přidat i mátu) a nechejte louhovat 1- 3 hodiny, popíjí se nalačno po dobu 14 dní
do 400ml rozehřátého kokosového oleje přidáme 4 hrsti na drobno nakrájených čerstvých kopřiv, lehce vaříme po dobu 3 hodin, následně odstavíme na 12 hodin, potom ohřejeme na 35°C a přejíleme přes jemné plátno do uzavíratelných dóz..
24.2.2024 kořen kopřivy vázaný na tuk brání plešatosti a rozvoji prostatických potíží. https://www.youtube.com/watch?v=N6qQrog19SY
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |