Kyselina močová

Kyselina močová je látka špatně rozpustná ve vodě, při zvýšené koncentraci vytváří krystalky, které se usazují v kloubech (malé klouby na dolních i horních končetinách - dna, artritida). Trávení živočišných bílkovin (nadměrná konzumace vepřového masa) vede k tvorbě nadměrného množství kyseliny močové a současně se zvýšuje překyselení těla. Při neléčení dny hrozí poškození kloubů či poškození ledvin.

  • Kyselina močová se z těla vylučuje prostřednictvím ledvin a pocením kůží při řízené hydrotermii
  • Dna (pakostnice) se projevuje právě zvýšením hladiny kyseliny močové v krvi a ukládáním krystalů její soli do kloubů (vybočené palce u noh), šlach a ledvin. Uložené krystaly vyvolávají silně bolestivé zarudnutí až akutní záchvaty, nejzávažnějším projevem choroby je ukládání kyseliny močové do ledvin, kde může tvořit kameny, nebo vyvolat záněty a v nejtěžších případech i selhání ledvin.
  • U 20 % pacientů je primární příčinou dny rodinná dědičnost, u 80 % pacientů je dna vyvolána nesprávnou životosprávou, přejídáním (vysokým příjmem bílkovin, tuků a cukrů) na jedné straně a nízkým energetickým výdejem na straně druhé.
  • Metabolickou poruchou katabolismu purinů je onemocnění zvané dna. Při ní dochází k nadprodukci kyseliny močové a její hladina v séru pak dosahuje vysokých hodnot. Pak se její krystaly ukládají v měkkých tkáních a kloubech, což vede ke vzniku zánětu a bolestivého otoku, který je pro dnu typický.
  • Kyselina močová pomáhá zvyšovat odolnost vůči parazitům, podílí se na reakci na alergeny, chrání před neurologickými a autoimunitními nemocemi. Ke zvýšení hladiny kyseliny močové většinou dochází při nadváze a obezitě, při pití velkého množství alkoholu, konzumaci červeného masa a uzenin, při onemocnění ledvin.

Bylinky podporující vylučování kyseliny močové z těla:

  • zelenina – celer, cuketa, baklažán, cibule, brambory, zelené fazolky, kapusta, květák, rajčata, zelí, pórek, ředkvička, salát, mrkev, sója, paprika, chřest, kedlubny, okurky, avokádo
  • pupečník asijský, pomáhá při odplavení kyseliny močové z těla
  • kopřiva dvoudomá, podporuje vylučování kyseliny močové ledvinami, prospívá při zvýšené tvorbě kyseliny močové a při tvorbě močových kamenů
  • kopřivový čaj společně se šťávou z čerstvého citronu, podporuje podporuje vyplavování kyseliny močové
  • černý rybíz, pomáhá normalizovat hladinu kyseliny močové
  • bršlice kozí noha, zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a chloridů, což pomáhá hlavně lidem trpícím revmatismem a dnou.
  • tužebník jilmový, podporuje vylučování kyseliny močové, zdroj kyseliny salicylové
  • sedmikráska chudobka, vhodná pro odstranění nadměrného množství kyseliny močové z těla (při dně)
  • vrbová kůra (salix alba) podporuje vylučování kyseliny močové, má protizánětlivé účinky
  • celík zlatobýl, vhodný při revmatismu, kloubních potížích, artróze a dně (pomáhá vylučovat kyselinu močovou)
  • gemmoterapeutika z břízy, jasanu či buku, které očišťují pohybový aparát od kyseliny močové a jejích usazenin
  • tinktura z břízy bělokoré působí podobně jako kopřiva dvoudomá na látkovou přeměnu purinů, a podporuje tak vylučování kyseliny močové
  • třešně, višně, jahody a borůvky snižují hladinu kyseliny močové v krvi
  • benedikt lékařský, prospívá při dně a revmatismu a podporuje vylučování kyseliny močové z těla
  • jehlice trnitá
  • tinktura z jasanu nebo buku (doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná)
  • achiote, peruánská bylinka, je vhodná na snížení hladiny kyseliny močové (její zvýšené vylučování) 
  • petržel - nálev,  tři hrsti nasekané petrželky zalijte litrem vody, nechte projít varem, asi 15 - 20 minut louhujte, sceďte a během dne popíjejte
  • vřes obecný, podporuje vylučování kyseliny močové z těla
  • řepík lékařský má močopudný a protizánětlivý účinek
  • přeslička rolní (odvar), močopudné účinky, při potížích s močovým měchýřem
  • brusinky, listy i plody mají protizánětlivý a svíravý účinek, používáme jako doplněk při cukrovce a zánětech močových cest a při průjmu
  • bobkový list pomáhá při revmatických bolestech, artritidě, bolestech kostí, kloubů, zad, krční páteře, kříže i sedacího nervu. Používá se k čištění kloubů i detoxikaci těla od škodlivých usazenin a solí kyseliny močové

Pokud trpíte dnou nebo artritidou je důležité omezit potraviny s vysokým obsahem purinů:

  • červené maso (smažená a grilovaná, vepřové i hovězí tučné maso)
  • mořské plody a ryby (kaviár, jikry, halibut, pstruh, losos, kapr, sardinky, očka, ančovičky, šproty, sleď, slanečky)
  • vnitřnosti (játra, ledvinky, mozeček, plíce, slezina, drštky), uzeniny, játrové paštiky, jitrnice, jelita
  • zvěřina, masové extrakty
  • luštěniny (čočka, hrách, fazole), čokoláda a kakao
  • rebarbora, špenát, červená řepa
  • celozrnné výrobky, sladké pečivo a sladkosti 
  • tučné sýry, alkohol, uzeniny
  • omezit chřest, houby, květák, špenát, ředkvičky nebo pórek
  • nealkoholické nápoje a umělé ovocné šťávy obsahují kukuřičný sirup
  • nadměrná konzumace kávy
  • koření – chilli, feferonky pepř, kari, sojová omáčka, magi, dresinky, česnek, křen

Jakou stravu konzumovat a co dělat pro snížení hladiny kyseliny močové?

Prvotním úkolem nemocných dnou by proto měla být úprava jídelníčku (omezením masa a doplněním o ovoce, zeleninu, obiloviny a zakysané mléčné produkty zvyšte konzumaci citrusových plodů), omezení přejídání a zvýšení pohybu.

Puriny se vyskytují v kyselině močové a způsobují její krystalizaci. Zásadní omezení sacharidů je klíčové, protože narušují výměnu kyseliny močové. 

  • Domácí vejce, sýry s nízkým procentem tuku, semena jako len, chia a sezam.
  • Předcházet tvorbě krystalů z kyseliny močové pomáhá draslík. Ten obsahují banány, avokádo, zelená listová zelenina, rozinky, meloun, jahody, meruňky.
  • Pro normalizaci hladiny kyseliny močové je vhodné konzumovat jablka, buď celé plody nebo šťávu z nich vyrobenou.
  • Výborný je olivový olej, protože obsahuje vitamíny E a mononenasycené tuky. 
  • Saunování, koupele v mořské soli (detoxikační koupele).
JAK JE TO S PURINY V CHLORELLE
  • Chlorella obsahuje relativně vysoké množství purinů. Jsou součástí tzv. Chlorella growth factoru.
  • Zde bych ovšem zdůraznila obvyklý omyl - v tabulkách s obsahem purinů v potravinách má chlorella vysoká čísla. Jde ale o množství na 100g (tzn. 400 tablet chlorelly).
  • Příjem purinů ve stravě ovlivňuje hladinu kyseliny močové jen z cca 15%!
  • Puriny z chlorelly jsou metabolizovány jiným způsobem, než puriny např. z masa.
  • "Tabulková" hodnota purinů není tedy ten zásadní faktor. Zásadní je, jaké další látky potravina obsahuje a co se s ní děje v těle.
  • Chlorella, přestože má purinů dost, vede ke snižování hladiny kyseliny močové.
  • Puriny z rostlinné stravy jsou vhodnější, než z živočišné.
  • Na začátku užívání chlorelly se může hladina k.močové rozkolísat. Každopádně posléze se vše uvede do stavu klidu. Může to zabrat nějaký čas.
  • Chlorellu vždy navyšujeme pomalu a je vhodné dodržet další doporučení (omezit alkohol, zvýšit příjem tekutin a pod.) Každý den navyšujeme chlorellu o jedenu více až se dostaneme na dávku 15-0-15.
  • Je důležité si uvědomit, že nejde vždy o přesný obsah purinů, ale o to, jakým způsobem je potravina v těle metabolizována. 
  • U chlorelly i ječmene se kromě snižování hladiny k. močové výrazně projevuje i protizánětlivý efekt obou potravin v oblasti postižených kloubů, proto doporučuji společně s chlorellou užívat vždy i ječmen.
  •  Je velmi důležité věnovat pozornost i ostatním vlivům a to zvýšit příjem čisté vody, rostlinné stravy a naopak výrazně omezit alkohol, maso, limonády a cukrovinky.

 

4.3.2025 Kyselina močová je látka, která vzniká při rozkladu purinů, chemických sloučenin nacházejících se v některých potravinách a nápojích. Za normálních okolností je kyselina močová rozpouštěna v krvi a vylučována ledvinami močí. Avšak při zvýšené produkci kyseliny močové nebo nedostatečné funkci ledvin dochází k jejímu hromadění v těle, což může vést ke zdravotním problémům, jako je například dna, bolestivý stav kloubů způsobený krystalizací kyseliny močové.

  • Zvýšené hladiny kyseliny močové mohou být způsobeny několika faktory. Strava bohatá na puriny, obsažené například v červeném mase, vnitřnostech, mořských plodech či alkoholu, může přispívat k jejímu nadbytku. Nadměrná konzumace fruktózy, obsažené v některých slazených nápojích, je také častým viníkem. K dalším příčinám patří obezita, určité léky, genetické predispozice nebo nemoci, jako je cukrovka či vysoký krevní tlak.

Nápoje vhodné při vysoké hladině kyseliny močové

Níže uvedené nápoje mohou napomoci regulaci množství kyseliny močové v těle.

  • Voda je základním nápojem podporujícím odstranění kyseliny močové z těla. Adekvátní hydratace pomáhá ledvinám efektivněji vylučovat kyselinu močovou močí. Je doporučováno vypít alespoň 1,5 až 2 litry vody denně, což podporuje celkové zdraví organismu.
  • Káva¨. Řada studií naznačuje, že pravidelná konzumace kávy může být spojena se sníženým rizikem zvýšené hladiny kyseliny močové. Kofein a další složky obsažené v kávě mohou příznivě ovlivňovat metabolismus kyseliny močové. Je ale důležité pít kávu s mírou a vyhnout se nadměrné konzumaci, která by mohla mít opačný efekt.
  • Zelený čaj je bohatý na antioxidanty a látky podporující metabolismus. Obsahuje katechiny, které mají protizánětlivé účinky a mohou přispět k udržení normální hladiny kyseliny močové. Zelený čaj nemá kofein nebo má jen jeho minimální množství, což ho činí vhodnou alternativou pro ty, kdo by se měli kofeinu vyhýbat.
  • Citrónová voda. Citróny obsahují kyselinu citrónovou, která pomáhá snižovat tvorbu kyseliny močové v těle. Navíc podporují trávení a detoxikaci organismu. Pravidelné pití vlažné vody s citrónovou šťávou na lačný žaludek může přinést pozitivní výsledky v regulaci hladiny kyseliny močové.
  • Třezalkový čaj. Třezalka má mírné močopudné účinky a je známa pro své uklidňující vlastnosti. Pití třezalkového čaje může pomoci vylučovat nadbytečnou kyselinu močovou prostřednictvím zvýšené produkce moči. Jelikož třezalka může ovlivnit účinnost některých léků, měla by být konzumována po konzultaci s lékařem.
  • Nefiltrovaný jablečný ocet.I když se nejedná o klasický nápoj, malé množství nefiltrovaného jablečného octa rozpuštěného ve vodě může být prospěšné. Obsahuje kyselinu octovou, která pomáhá odbourávat kyselinu močovou a podporuje celkový metabolismus.

Dosažení a udržení zdravé hladiny kyseliny močové je často možné pomocí úprav jídelníčku a životního stylu. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK273/, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3247913/, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/art.23245, https://www.prostreno.cz/zdravi-a-diety/clanky/47043/Napoje-vhodne-pri-vysoke-hladine-kyseliny-mocove?

2.3.2025 Listy vavřínu obsahují vedle bílkovin a vlákniny také silice, hořčiny, glykosidy, třísloviny, dále vitaminy A, B, C, kyselinu listovou a z minerálů vápník, hořčík, draslík, selen, zinek, měď a železo. Užívají se vnitřně i zevně a příznivě působí při léčbě celé řady onemocnění a obtíží.

  • Je dobré jej popíjet pro snižování hladiny krevního cukru a je vhodný i pro osoby s diabetem II. typu. Poslouží výborně pro celkovou detoxikaci organismu. Podporuje vylučování škodlivých látek, posiluje činnost jater a močového měchýře, pročišťuje klouby a zabraňuje usazování solí kyseliny močové, které způsobují zejména u starších osob bolestivou dnu.
  • Blahodárně působí při revmatických bolestech, dně, artritidě, otocích, při bolestec a zánětech kloubů a svalů, včetně krční páteře, kříže nebo sedacího nervu. Zabírají i při úrazech a pohmožděninách. Bolavá či postižená místa stačí několikrát denně potírat a masírovat (olejem, tinkturou), případně na ně přikládat teplé obklady (máčené ve výluhu).
  • Bobkový list je běžné koření, které ale může mít mírné nežádoucí účinky. Pokud se užívá jako lék, je lepší použít rozemletý list než celý, který se nedá strávit a může způsobit zranění. Bobkový list může také vyvolat alergické reakce na pokožce nebo astmatickou reakci. Těhotné a kojící ženy by se měly vyhnout většímu množství bobkového listu, protože není známo, jak ovlivňuje plod nebo mateřské mléko. Existují obavy, že bobkový list může zpomalit centrální nervový systém, takže by se neměl užívat před operací.
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/20931-bobkovy-list-lecive-ucinky?

https://www.webmd.com/diet/bay-leaf-health-benefits

28.1.2025 Cukry, tedy sacharidy, se řadí spolu s tuky a bílkovinami mezi tři hlavní makroživiny. Jejich negativa pramení především z konzumovaného množství. Spolu s průmyslově zpracovanými potravinami, které jsou kromě cukrů také plné nezdravých tuků, solí a dalších přísad, stojí nadbytečná konzumace cukrů za masivním nárůstem obezity, cukrovky a kardiometabolických onemocnění.

 

  • Sacharóza, běžně známá jako stolní cukr, je disacharid složený z glukózy a fruktózy. Obvykle se rafinuje z cukrové řepy nebo z cukrové třtiny.
  • Glukóza je pro náš organismus nezbytná, pohání každou z přibližně 30 miliard buněk v těle. „Glukóza je pro organismus tak nezbytná, že pokud ji nepřijímáme stravou, tělo promění na glukózu jiné věci,“ vysvětluje dětský endokrinolog Robert Lustig.
  • Fruktóza sice v našem těle nehraje žádnou zásadní roli, nicméně ve velkém množství může být návyková, přispívat ke stárnutí buněk a poškození jater.

Bohužel stále více výrobců potravin a nápojů začalo používat levnější a sladší náhražku cukru vyráběnou z kukuřice - takzvaný glukózo-fruktózový sirup. Ten je z pohledu zdraví mnohem horší než klasický bílý cukr. Obsahuje totiž vysoké množství fruktózy. Glukóza může být metabolizována každou buňkou v těle, zatímco fruktóza jen buňkami ve střevech a játrech. Takže když velké množství fruktózy zasáhne trávicí systém, zejména ve formě sladkých či energetických nápojů, dojde k velkému zatížení jater.

  • Krátkodobě fruktóza vyčerpává buněčnou energii a spouští produkci kyseliny močové, odpadního produktu, který v přebytku může poškodit ledviny a srdce. Dlouhodobě ale právě přebytečná fruktóza vede k tomu, že ji játra začnou přeměňovat na tuk.  Jedná se přitom o tzv. viscerální tuk, který obaluje vnitřní orgány a vede nejen k obezitě, ale také ke kardiovaskulárním potížím a řadě dalších metabolických stavů. V okamžiku, kdy tento tuk zůstává v játrech, způsobuje ztučnění jater, které může vést k zánětlivému stavu a následně i k cirhóze či selhání jater.
  • Vědci předpokládají, že více než polovina dospělých na celém světě bude mít do roku 2040 tzv. nealkoholové ztučnění jater, a to z velké části způsobené nadměrnou konzumací fruktózy.
  • Pokud je strava bohatá na cukry, ve střevě se nejvíce daří špatným bakteriím. Velmi ale záleží na tom, odkud konzumovaný cukr pochází. Je totiž velký rozdíl, jestli se jedná o fruktózu obsaženou v glukózo-fruktózovém sirupu, nebo fruktózu z ovoce. U fruktózy z kukuřičného sirupu dochází podle vědců k velkému nárůstu škodlivých bakteriích, zatímco u fruktózy z ovoce tomu je naopak. Je to dáno tím, že ovoce kromě fruktózy obsahuje i vlákninu, která posouvá potravu střevem, signalizuje pocity plnosti a zpomaluje vstřebávání cukrů v těle. Jablka mají například dva druhy vlákniny: rozpustnou a nerozpustnou. Oba typy jsou důležité. Lustig přirovnává nerozpustnou vlákninu k rybářské síti a rozpustnou vlákninu k povlaku na kluzké řase, která ucpává díry. „Společně tvoří bariéru, která brání fruktóze, aby se dotkla střevních stěn a byla transportována do krevního oběhu
  • Mozek tvoří sice jen 2 % tělesné hmotnosti, ale protože si neumí vyrobit energii z jiných zdrojů než z glukózy, spálí sám o sobě 20 % veškeré glukózy, kterou tělo přijme. Nicméně pokud člověk konzumuje příliš mnoho cukru, má to negativní účinek i na mozek, a tedy i na naši náladu. Nadměrná konzumace cukru může vést k systémovému zánětu kdekoli v těle. Uvnitř mozku tento zánět narušuje schopnost neurotransmiterů vyrovnávat náladu. Zvláště důležitá je přitom rovnováha mezi kyselinou glutamovou, aktivujícím neurotransmiterem, a kyselinou gama-aminomáselnou (GABA), tedy uklidňujícím neurotransmiterem. K narušení této rovnováhy často dochází u lidí, u nichž při konzumaci cukru mozek vyvíjí velkou aktivitu, což může být paradoxně známkou úzkosti.
  • Konzumace široké škály potravin v jeden okamžik pomáhá zmírnit dopad celého jídla na hladinu krevního cukru. Podle studie je tedy dobré třeba rýži (s vysokým glykemickým indexem) nakombinovat například s vejci, fazolovými klíčky a olivovým olejem, čímž se sníží glykemický index celého jídla. „Přidáním bílkovin a spousty zeleniny k oblíbeným přílohám, jako je rýže či těstoviny, docílíte nižší hladiny glykémie, než by tomu bylo v okamžiku, kdybyste jedli tyto přílohy samotné.

Donedávna byla také v této souvislosti jako zdravější alternativa doporučována umělá sladidla. Nyní se ale stále více poukazuje na zdravotní rizika těchto sladidel. Například aspartam považuje Světová zdravotnická organizace (WHO) za možný karcinogen. Xylitol zase podle některých studií zvyšuje až o 50 % riziko kardiovaskulární příhody. Podobně pak erythritol stojí za vyšším rizikem krevních sraženin. I k umělým sladidlům je tak dobré přistupovat s rozvahou a nepřehánět to s jejich konzumací.

https://www.novinky.cz/clanek/zdravi-cukr-a-jeho-negativni-dopady-na-jednotlive-organy-v-tele-40506044

 

5 produktů
AWA herbs Tužebník jilmový nať 50g20.11.2017

AWA herbs Tužebník jilmový nať 50g

Detail
Tužebník jilmový je všestranná bylinka, která se doporučuje při chřipce, revmatismu či bolesti hlavy.
Gotu kola nať 50g26.01.2018

Gotu kola nať 50g

Detail
Gotu kola (Pupečník asijský, Fo-ti-tieng, Centella asiatica, gotukola) je jedna z předních bylin čínské medicíny.
AWA superfoods Kopřiva dvoudomá nať 50g08.02.2018

AWA superfoods Kopřiva dvoudomá nať 50g

Detail
Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) patří mezi vytrvalé byliny s jedlými zelenými listy a nenápadnými květy.
AWA herbs Tužebník jilmový nať 100g08.02.2018

AWA herbs Tužebník jilmový nať 100g

Detail
Tužebník jilmový je všestranná bylinka, která se doporučuje při chřipce, revmatismu či bolesti hlavy.
AWA herbs Kopřiva dvoudomá nať 100g08.02.2018

AWA herbs Kopřiva dvoudomá nať 100g

Detail
Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) patří mezi vytrvalé byliny s jedlými zelenými listy a nenápadnými květy.
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo