Skvalen je přirozená látka živočišného i rostlinného původu, jedná se o nenasycený uhlovodík, který vzniká jako meziprodukt při syntéze cholesterolu a řadí mezi nutraceutika. Skvalen se tvoří v těle v játrech (syntéza de novo) a dále se přijímá stravou (dietetický skvalen).
Přírodní zdroje skvalenu:
- sezamový olej
- rýžový olej
- semínka laskavce (amarant), amarantový olej obsahuje až 8 % skvalenu
- olivový olej
- dýňový olej
Skvalen a jeho účinky na zdraví:
- anti-rakovinová látka
- silný imunostimulant a zdroj vitaminu D
- vhodný pro pokožku (působí proti stárnutí a hydratuje ji)
- látka lidskému organismu vlastní
- snižuje pocit únavy a psychického stresu
- součást buněčných stěn
- zdroj buněčného kyslíku
- účastní se tvorby červených krvinek
- regeneruje játra a ledviny
- snižuje hladinu cholesterolu
- antioxidační účinek
- proti stárnutí pleti
- proti slábnutí zraku
- podpora imunitního a nervového systému