Ořešák

Ořešák královský (Juglans regia) je mohutný rozložitý strom dorůstající výšky až 40m (staří i 200 roků). Zdravý strom v plném růstu dokáže za rok vyplodit až 50 kg jedlých vlašských ořechů. Ořešák je schopný takzvané alelopatie: do půdy kolem sebe vylučuje toxickou látku juglon, která potlačuje růst vegetace. Látka brání u napadených rostlin řádnému fungování fotosyntézy nebo přijímání vody a ty pak velmi rychle umírají.

  • Vlašské ořechy jsou zdrojem proteinů, omega 3 kyselin, draslíku, zinku, vápníku, hořčíku, selenu, manganu, vitamínů skupiny B

Ořešák královský, jeho účinky a použití:

  • dřevo se pro jeho odolnost, lesk a třpyt používá při výrobě podlah, hudebních nástrojů, nábytku a pažby pušek
  • ořechy podle trvrdosti skořápky dělíme na: papíráky, polopapíráky a kameňáky
  • hojí rány, zastavují krvácení (listy)
  • mají antifungální účinky, působí proti parazitům (listy)
  • ulevují od bolesti, posilují imunitu (listy)
  • k léčbě paradontózy a kožních chorob (tinktura)
  • na potlačování a léčení úplavice, otrav a pro lepší trávení (listy)

Ořešák královský (extrakt), schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Antioxidant
  • Hladina lipidů v krvi - metabolismus lipidů
  • Normální činnost ledvin
  • Normální funkce střevního traktu (pravidelnost)
  • Přirozená obranyschopnost - odolnost

Astrologie:

Symbolika:

Použtí listů: na přípravu odvaru, tinktury

Tvrdost dřeva: tvrdé, pevné a přitom rychle rostoucí dřevo

Stanoviště: slunná místa

Barva dřeva: světlá

Kůra: černošedá borka

Barva květu: kvete od dubna do května

Barva ohně:

Čeleď: ořešákovité (Juglandaceae)

Sběr: vlašský ořech obsahuje 60% tuků (zejména omega 3), 20% proteinů, vitamíny skupiny B, betakaroten, zinek, fosfor, hořčík a drasík, listy, oplodí, pupeny

  • zelené (které po dozrání ořechů černá) oplodí vlašského ořechu sbíráme v červenci a srpnu
  • čerstvé listy sbírané v červnu se používají k přípravě odvaru (sekají se na drobno)
  • z jarních pupenů se připravuje tinktura nebo mast
  • nezralé oplodí se také používá na přípravu tinktury, která působí na bakterie a různé toxiny v trávícím traktu
  • mřížky (přepážky) mezi půlkami vlašského ořechu

Plod: vlašský ořech

Škůdci: vrtule ořechová

  • Někdy mají ořechy hnědou slupku, ale nenajdete v nich žádné červy. Pak se nejspíš jedná o houbové onemocnění, tzv. antraknózu ořešáků.

Lidové názvy: vlašáky

Signatura: tvar vylouskaných vlašských ořechů se podobá lidskému mozku

  • ořešák má silný kulovitý kořen
  • ořechy při loupání barví prsty (vyčistíme je citrónem)

Permakultura: listy ořešáku nejsou vhodné do kompostů, protože jejich rozklad trvá déle než u jiných listů (dáváme je do kompostu na oddělené místo)

  • díky listům ořešáku, které mají fungicidní a baktericidní účinky a odpuzují hmyz, bylo dříve doporučováno sázet ořešáky v bezprostřední blízkosti hnojišť, kravínů a zemědělských obydlí
  • plodí po cca 15 letech

Historie:

 

Vlašské ořechy a jejich účinky:

  • působí proti pocení nohou (odvar z listů nebo pupenů se přidává do koupele)
  • prevence proti padání vlasů (odvar z listů nebo pupenů se přidává do koupele)
  • na zmírnění různých ekzémů či lupenky (odvar z listů nebo pupenů se přidává do koupele)
  • listy mají fungicidní a baktericidní účinky a odpuzují hmyz
  • při kožních problémech, podporuje trávení, je prevencí proti zácpě, užívá se při žloutence nebo cukrovce (čaj z listů)
  • při hnisavých vyrážkách, akné a otocích (obklady ze spařených listů)
  • proti vším a omrzlinám (výluh z listů)
  • má antiseptické účinky, dezinfikuje ústa (výluh z listů)
  • posiluje a vyživuje vlasy a dodává jim lesk (ořechový olej i jádra)
  • působí proti depresím a podporuje činnost mozku (jádra vlašských ořechů)
  • jádra jsou vhodné pro vegetariány a diabetiky, protože má nízký obsah cukrů a vysokou výživovou hodnotu
  • snižuje hladinu LDL cholesterolu (jádra)
  • jádra ořechů působí proti předčasnému stárnutí, proti stařecké demenci a podporují zdraví srdce
  • zdroj elektrolytů
  • více

Použití: ze zelených plodů (oplodí) se vyrábí pálenka (likér), na přípravu oleje z vyloupaných ořechů, listy na výrobu tinktury nebo odvaru

  • ořechový olej se používá zejména ve studené kuchyni

Sběr: plod - ořechy, sbíráme pravidelně ty, co spadnou na zem (od září do října)

Skladování ořechů: skladují se na temném suchém místě do teploty 25°C, jejich trvanlivost můžete prodloužit i na více jak 12 měsíců, pokud je skladuje v ledničce, vysušené nelouskané ve skořápce, dobře skladované v suchu a temnu vydrží i několik roků

Sušení ořechů: vylouskané ořechy sušíme do teploty 40°C cca 30 dní, při vyšší teplotě mohou hořknout

Listy ořešáku a jeho účinky (výluh, odvar, tinktura):

  • žaludeční potíže
  • záněty ústní dutiny
  • ořešáková koupel (odvar z listů)

Jak připravit skořápkový čaj (odvar) ?

skořápky z 12 vlašských ořechů necháme macerovat přes noc v 500 ml vody, ráno vaříme cca 20 -30 min, poté dolejeme dalších 500ml vody  a necháme 20 minut louhovat, dosladíme meden, popíjíme několikrát denně

  • vhodný proti kašli
  • rozpouští hleny

Tinktura z přepážek vlašských ořechů:

přepážky z vlašských ořechů zalijeme 40% alkoholem a necháme louhovat cca 21dní a potom scedíme, následně přelijeme do tmavých uzavíratelných skleniček

  • podporuje zdraví srdce a mozku
  • při ateroskleróze
  • normalizuje funkce štítné žlázy
  • při nervových poruchách a stresu

Dávkování tinktury: podle hmotnosti

Jak vyrobit svatojánskou ořechovku z oplodí?

natrháme 15–20 zelených ořechů, omyjeme je, nakrájíme do lahve o větším objemu a přidáme koření (hřebíček, skořici a strouhanou kůru z citronu). Vše zalijte litrem 40% vodky a necháme šest týdnů macerovat. Následně macerát přecedíme a přidáme 500g třtinového cukru rozpuštěného v 500ml vody a opět necháme 4 týdny macerovat. Nakonec přelijeme do uzavíratelných sklenic a uskladníme ve sklepe.

16.9.2023 Vrtule ořechová. Vrtule ořechová se v Evropě začala objevovat poprvé před necelými 40 lety a v roce 2017 byla poprvé zjištěna u nás na jižní Moravě, nedaleko rakouských hranic. 

  • Vrtule ořechová je 4 až 6 mm velká žluto-oranžová muška s tmavými pruhy na průhledných křídlech. Ty se vyskytují i na křídlech dalších vrtulí, třeba té třešňové, která se u nás objevuje velmi často a není považována za nový invazivní druh. „Ořechovou“ příbuznou od ní odlišíte podle žluté barvy těla a zelených očí. A hlavně podle toho, že se objevuje především na ořešácích. Nicméně pokud jsou v jejich blízkosti například broskvoně, v ohrožení jsou i ony.
  • Tento hmyzí škůdce vytváří jednu generaci za rok. Nejčastěji jsou vrtule k vidění v červenci a v srpnu (ale aktivní bývají až do října), protože právě tehdy poletují samičky kolem dozrávajících vlašských ořechů a vpichují do jejich zelených slupek vajíčka. Těch může být v jedné snůšce až kolem 20, jsou oválná, velká asi 1 mm a mají bílou barvu. Už za týden se z vajíček líhnou beznohé a bezhlavé larvy, které se vyvíjejí v zelené slupce a postupně ji ničí, protože si v ní vyžírají chodbičky a znečišťují slupky svými výkaly. Do skořápky sice neproniknou, ale ořech je znehodnocen a předčasně padá ze stromu. Jen v případě, že samičky vrtulí nakladly vajíčka až ke konci léta, nejsou ořechy tolik poškozené a stihnou dozrát. Takové plody zkontrolujte, a pokud se v nich nevyskytuje plíseň, můžete je konzumovat.

Ochrana: Mušky lze lapit přímo na stromech pomocí lepových pastí. Zatím u nás nejsou v prodeji ty určené přímo na vrtuli ořechovou, ale postačí vám běžně používané žluté s čtvercovým tvarem. Koupíte je například jako lapače na vrtuli třešňovou.

https://zahradkarskaporadna.cz/clanek-391870-postrach-oresaku-dorazil-i-k-nam?

4.7.2023 Zelené vlašské ořechy se sklízejí v červnu, když ještě nejsou dozrálé, ale jsou velmi chutné a navíc zdravé. Při sklizni jsou velké zhruba 2,5 centimetru, slupka je zelená a pod ní měkký, bílý ořech. Pokud takovému plodu propíchnete membránu, ucítíte jód. A právě z nich se vyrábí marinády i zdravé nálevy.

Objevte účinky zelených slupek ořechů na naše zdraví 

Zelené plody ořechů obsahují vápník, hořčík, fosfor či draslík a spoustu vitaminů. Pokud se snažíte pravidelně doplňovat vitamin C, pak byste měli vyzkoušet právě tento zelený plod – v něm se totiž právě tohoto vitaminu nachází padesátkrát více než v citronu. 

Její konzumací vyplavíte neduhy z těla, pomůže vám při žaludečních onemocněních a posílí imunitu. Doplnit potřebné vitaminy ze slupky můžete tím, že si z ní vyrobíte nálev, tinkturu nebo šťávu, plody můžete naložit také do octa.

Nakrájené slupky můžete naložit také do vodky, kde po zhruba měsíci ztmavnou. Nálev pak užívejte třikrát denně jednu polévkovou lžíci.

Sbírejte i listy ořešáku

Zdraví pomůžete také konzumací listů ořešáku, které v Turecku používali ke snížení horečky a zmírnění revma, v Íránu jimi zase léčili zánětlivé onemocnění střev. Detoxikují krev, pomáhají vyléčit kožní onemocnění i menstruační potíže. Pokud se nemůžete zbavit lupů a svědění pokožky, pak jsou listy tou pravou medicínou pro vás.

https://www.dumazahrada.cz/clanek/listy-a-zelene-slupky-vlasske-orechy-2023.htm

 

0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo