Ořešák královský (Juglans regia) je mohutný rozložitý strom dorůstající výšky až 40m (staří i 200 roků). Zdravý strom v plném růstu dokáže za rok vyplodit až 50 kg jedlých vlašských ořechů. Ořešák je schopný takzvané alelopatie: do půdy kolem sebe vylučuje toxickou látku juglon, která potlačuje růst vegetace. Látka brání u napadených rostlin řádnému fungování fotosyntézy nebo přijímání vody a ty pak velmi rychle umírají.
Astrologie:
Symbolika:
Použtí listů: na přípravu odvaru, tinktury
Tvrdost dřeva: tvrdé, pevné a přitom rychle rostoucí dřevo
Stanoviště: slunná místa
Barva dřeva: světlá
Kůra: černošedá borka
Barva květu: kvete od dubna do května
Barva ohně:
Čeleď: ořešákovité (Juglandaceae)
Sběr: vlašský ořech obsahuje 60% tuků (zejména omega 3), 20% proteinů, vitamíny skupiny B, betakaroten, zinek, fosfor, hořčík a drasík, listy, oplodí, pupeny
Plod: vlašský ořech
Škůdci: vrtule ořechová
Lidové názvy: vlašáky
Signatura: tvar vylouskaných vlašských ořechů se podobá lidskému mozku
Permakultura: listy ořešáku nejsou vhodné do kompostů, protože jejich rozklad trvá déle než u jiných listů (dáváme je do kompostu na oddělené místo)
Historie:
Použití: ze zelených plodů (oplodí) se vyrábí pálenka (likér), na přípravu oleje z vyloupaných ořechů, listy na výrobu tinktury nebo odvaru
Sběr: plod - ořechy, sbíráme pravidelně ty, co spadnou na zem (od září do října)
Skladování ořechů: skladují se na temném suchém místě do teploty 25°C, jejich trvanlivost můžete prodloužit i na více jak 12 měsíců, pokud je skladuje v ledničce, vysušené nelouskané ve skořápce, dobře skladované v suchu a temnu vydrží i několik roků
Sušení ořechů: vylouskané ořechy sušíme do teploty 40°C cca 30 dní, při vyšší teplotě mohou hořknout
skořápky z 12 vlašských ořechů necháme macerovat přes noc v 500 ml vody, ráno vaříme cca 20 -30 min, poté dolejeme dalších 500ml vody a necháme 20 minut louhovat, dosladíme meden, popíjíme několikrát denně
přepážky z vlašských ořechů zalijeme 40% alkoholem a necháme louhovat cca 21dní a potom scedíme, následně přelijeme do tmavých uzavíratelných skleniček
Dávkování tinktury: podle hmotnosti
natrháme 15–20 zelených ořechů, omyjeme je, nakrájíme do lahve o větším objemu a přidáme koření (hřebíček, skořici a strouhanou kůru z citronu). Vše zalijte litrem 40% vodky a necháme šest týdnů macerovat. Následně macerát přecedíme a přidáme 500g třtinového cukru rozpuštěného v 500ml vody a opět necháme 4 týdny macerovat. Nakonec přelijeme do uzavíratelných sklenic a uskladníme ve sklepe.
16.9.2023 Vrtule ořechová. Vrtule ořechová se v Evropě začala objevovat poprvé před necelými 40 lety a v roce 2017 byla poprvé zjištěna u nás na jižní Moravě, nedaleko rakouských hranic.
Ochrana: Mušky lze lapit přímo na stromech pomocí lepových pastí. Zatím u nás nejsou v prodeji ty určené přímo na vrtuli ořechovou, ale postačí vám běžně používané žluté s čtvercovým tvarem. Koupíte je například jako lapače na vrtuli třešňovou.
https://zahradkarskaporadna.cz/clanek-391870-postrach-oresaku-dorazil-i-k-nam?
4.7.2023 Zelené vlašské ořechy se sklízejí v červnu, když ještě nejsou dozrálé, ale jsou velmi chutné a navíc zdravé. Při sklizni jsou velké zhruba 2,5 centimetru, slupka je zelená a pod ní měkký, bílý ořech. Pokud takovému plodu propíchnete membránu, ucítíte jód. A právě z nich se vyrábí marinády i zdravé nálevy.
Objevte účinky zelených slupek ořechů na naše zdraví
Zelené plody ořechů obsahují vápník, hořčík, fosfor či draslík a spoustu vitaminů. Pokud se snažíte pravidelně doplňovat vitamin C, pak byste měli vyzkoušet právě tento zelený plod – v něm se totiž právě tohoto vitaminu nachází padesátkrát více než v citronu.
Její konzumací vyplavíte neduhy z těla, pomůže vám při žaludečních onemocněních a posílí imunitu. Doplnit potřebné vitaminy ze slupky můžete tím, že si z ní vyrobíte nálev, tinkturu nebo šťávu, plody můžete naložit také do octa.
Nakrájené slupky můžete naložit také do vodky, kde po zhruba měsíci ztmavnou. Nálev pak užívejte třikrát denně jednu polévkovou lžíci.
Sbírejte i listy ořešáku
Zdraví pomůžete také konzumací listů ořešáku, které v Turecku používali ke snížení horečky a zmírnění revma, v Íránu jimi zase léčili zánětlivé onemocnění střev. Detoxikují krev, pomáhají vyléčit kožní onemocnění i menstruační potíže. Pokud se nemůžete zbavit lupů a svědění pokožky, pak jsou listy tou pravou medicínou pro vás.
https://www.dumazahrada.cz/clanek/listy-a-zelene-slupky-vlasske-orechy-2023.htm
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |