Ořešák královský (Juglans regia) je mohutný rozložitý strom dorůstající výšky až 40m (staří i 200 roků). Zdravý strom v plném růstu dokáže za rok vyplodit až 50 kg jedlých vlašských ořechů. Ořešák je schopný takzvané alelopatie: do půdy kolem sebe vylučuje toxickou látku juglon, která potlačuje růst vegetace. Látka brání u napadených rostlin řádnému fungování fotosyntézy nebo přijímání vody a ty pak velmi rychle umírají.
Ořešák královský, jeho účinky a použití:
- dřevo se pro jeho odolnost, lesk a třpyt používá při výrobě podlah, hudebních nástrojů, nábytku a pažby pušek
- ořechy podle trvrdosti skořápky dělíme na: papíráky, polopapíráky a kameňáky
- hojí rány, zastavují krvácení (listy)
- mají antifungální účinky, působí proti parazitům (listy)
- ulevují od bolesti, posilují imunitu (listy)
- k léčbě paradontózy a kožních chorob (tinktura)
- na potlačování a léčení úplavice, otrav a pro lepší trávení (listy)
Ořešák královský (extrakt), schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Antioxidant
- Hladina lipidů v krvi - metabolismus lipidů
- Normální činnost ledvin
- Normální funkce střevního traktu (pravidelnost)
- Přirozená obranyschopnost - odolnost
Astrologie:
Symbolika:
Použtí listů: na přípravu odvaru, tinktury
Tvrdost dřeva: tvrdé, pevné a přitom rychle rostoucí dřevo
Stanoviště: slunná místa
Barva dřeva: světlá
Kůra: černošedá borka
Barva květu: kvete od dubna do května
Barva ohně:
Čeleď: ořešákovité (Juglandaceae)
Sběr: vlašský ořech obsahuje 60% tuků (zejména omega 3), 20% proteinů, vitamíny skupiny B, betakaroten, zinek, fosfor, hořčík a drasík, listy, oplodí, pupeny
- zelené (které po dozrání ořechů černá) oplodí vlašského ořechu sbíráme v červenci a srpnu
- čerstvé listy sbírané v červnu se používají k přípravě odvaru (sekají se na drobno)
- z jarních pupenů se připravuje tinktura nebo mast
- nezralé oplodí se také používá na přípravu tinktury, která působí na bakterie a různé toxiny v trávícím traktu
- mřížky (přepážky) mezi půlkami vlašského ořechu
Plod: vlašský ořech
Lidové názvy: vlašáky
Signatura: tvar vylouskaných vlašských ořechů se podobá lidskému mozku
- ořešák má silný kulovitý kořen
- ořechy při loupání barví prsty (vyčistíme je citrónem)
Permakultura: listy ořešáku nejsou vhodné do kompostů, protože jejich rozklad trvá déle než u jiných listů (dáváme je do kompostu na oddělené místo)
- díky listům ořešáku, které mají fungicidní a baktericidní účinky a odpuzují hmyz, bylo dříve doporučováno sázet ořešáky v bezprostřední blízkosti hnojišť, kravínů a zemědělských obydlí
- plodí po cca 15 letech
Historie:
Vlašské ořechy jsou zdrojem proteinů, omega 3 kyselin, draslíku, zinku, vápníku, hořčíku, selenu, manganu, vitamínů skupiny B
Vlašské ořechy a jejich účinky:
- působí proti pocení nohou (odvar z listů nebo pupenů se přidává do koupele)

- prevence proti padání vlasů (odvar z listů nebo pupenů se přidává do koupele)
- na zmírnění různých ekzémů či lupenky (odvar z listů nebo pupenů se přidává do koupele)
- listy mají fungicidní a baktericidní účinky a odpuzují hmyz
- při kožních problémech, podporuje trávení, je prevencí proti zácpě, užívá se při žloutence nebo cukrovce (čaj z listů)
- při hnisavých vyrážkách, akné a otocích (obklady ze spařených listů)
- proti vším a omrzlinám (výluh z listů)
- má antiseptické účinky, dezinfikuje ústa (výluh z listů)
- posiluje a vyživuje vlasy a dodává jim lesk (ořechový olej i jádra)
- působí proti depresím a podporuje činnost mozku (jádra vlašských ořechů)
- jádra jsou vhodné pro vegetariány a diabetiky, protože má nízký obsah cukrů a vysokou výživovou hodnotu
- snižuje hladinu LDL cholesterolu (jádra)
- jádra ořechů působí proti předčasnému stárnutí, proti stařecké demenci a podporují zdraví srdce
- zdroj elektrolytů
- více
Použití: ze zelených plodů (oplodí) se vyrábí pálenka (likér), na přípravu oleje z vyloupaných ořechů, listy na výrobu tinktury nebo odvaru
- ořechový olej se používá zejména ve studené kuchyni
Sběr: plod - ořechy, sbíráme pravidelně ty, co spadnou na zem (od září do října)
Skladování ořechů: skladují se na temném suchém místě do teploty 25°C, jejich trvanlivost můžete prodloužit i na více jak 12 měsíců, pokud je skladuje v ledničce, vysušené nelouskané ve skořápce, dobře skladované v suchu a temnu vydrží i několik roků
Sušení ořechů: vylouskané ořechy sušíme do teploty 40°C cca 30 dní, při vyšší teplotě mohou hořknout
Listy ořešáku a jeho účinky (výluh, odvar, tinktura):
- žaludeční potíže
- záněty ústní dutiny
- ořešáková koupel (odvar z listů)
Jak připravit skořápkový čaj (odvar) ?
skořápky z 12 vlašských ořechů necháme macerovat přes noc v 500 ml vody, ráno vaříme cca 20 -30 min, poté dolejeme dalších 500ml vody a necháme 20 minut louhovat, dosladíme meden, popíjíme několikrát denně
- vhodný proti kašli
- rozpouští hleny
Tinktura z přepážek vlašských ořechů:
přepážky z vlašských ořechů zalijeme 40% alkoholem a necháme louhovat cca 21dní a potom scedíme, následně přelijeme do tmavých uzavíratelných skleniček
- podporuje zdraví srdce a mozku
- při ateroskleróze
- normalizuje funkce štítné žlázy
- při nervových poruchách a stresu
Dávkování tinktury: podle hmotnosti
Jak vyrobit svatojánskou ořechovku z oplodí?
natrháme 15–20 zelených ořechů, omyjeme je, nakrájíme do lahve o větším objemu a přidáme koření (hřebíček, skořici a strouhanou kůru z citronu). Vše zalijte litrem 40% vodky a necháme šest týdnů macerovat. Následně macerát přecedíme a přidáme 500g třtinového cukru rozpuštěného v 500ml vody a opět necháme 4 týdny macerovat. Nakonec přelijeme do uzavíratelných sklenic a uskladníme ve sklepe.