Káva

pokud máte rádi kávu s mlékem, je vhodnější mléko nahradit smetanou na šlehání a zapíjet sklenkou vody nakonec. Instantní káva obsahuje vysoké množství draslíku, který může negativně působit na srdce

Přírodní alternativy kávy:

Káva a její pozitivní a negativní účinky:

  • kofein obsažený v kávě snižuje riziko infarktu, chrání před demencí, a dokonce před rakovinou kůže
  • způsobuje však úzkost, pálení žáhy a zhoršuje průběh menopauzy¨
  • káva bez mléka nemá téměř žádnou energetickou hodnotu
  • může přispívat k ucpávání tepen, zvyšovat krevní tlak
  • ranní káva (kofein) zvyšuje stahy ve střevech, čímž se urychluje trávení a samozřejmě vyměšování
  • kofein také narušuje vstřebávání železa
  • dlouhodobé popíjení kávy může zvyšovat riziko zácpy
  • velké množství kávy může zapřičinit křehčí kosti a také osteoporózu (kofein urychluje vylučování vápníku)
  • mírná konzumace kávy může snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby až o 20 procent
  • působí jako diuretikum a nutí ledviny častěji vylučovat tekutinu
  • káva dehydruje organismus a také dehydratuje i vaši pleť
  • dodává svalům energii a výdrž (kofein nutí svaly přeměňovat tuk na energii)
  • při únavě funguje rychle a spolehlivě (podporuje tvorbu hormonu dobré nálady dopaminu)

Chcete výraznější chuť kávy?

před zalitím turka vroucí vodou smíchejte mletou kávu se skořápkovou drtí a rázem bude chuť díky uhličitanu vápenatému, který neutralizuje obsažené kyseliny, mnohem jemnější a bez nakyslé a nahořklé pachuti.

Zajímavé tipy na dochucení kávy:

  • skořici (půl lžičky) přidejte do pomleté kávy, nebo ho vmíchejte do hotového nápoje
  • přidejte kurkumu do kávy z mlékem, oživí její chuť, bude pikantní a nahořklá, stačí jen špetka
  • do šálku kávy si můžete přidat také lžičku másla nebo kokosového oleje, kávu příjemně provoní a udělá z ní úplný koktejl zdraví 
  • do kávy přidejte k prášku trochu sušeného nebo čerstvě nastrouhaného zázvoru, stačí na špičku lžičky, ať má káva lehce pikantní chuť, ale nepřebije její přirozené aroma

Kávová sedlina a její využití:

Kávová sedlina nám může pomoci, pokud na zahradě stále bojujeme s nedostatkem dusíku, houbovými chorobami nebo nejrůznějšími škůdci (slimáci). Pokud se rozhodnete ji jednoduše zkompostovat, tak rozhodně neuděláte chybu. Umí totiž do hotové zeminy dodat značné množství dusíku. Aby ho však nebylo příliš, musíte dbát na jeho správné složení. Přítomnost kávové sedliny tak vyvažte kupříkladu nízkodusíkovou štěpkou, pilinami, suchými listy apod. A jak poznat, že je v kompostu dusíku příliš? Začne zapáchat. Pomůže vám přeházení kompostu a přidání zelených složek.

  • Kávovou sedlinu jednoduše zapracujte do zeminy okolo rostlin. A kterým prospívá nejvíce? Jde o rajčata, okurky, špenát nebo fazole, jež velmi často trpí právě hnilobou.
  • Ve chvíli, kdy zeleň na zahradě chráníme proti plevelům nebo vyschnutí půdy za pomoci kůry, často si neuvědomíme, že do budoucna jí tím můžeme spíše uškodit. Když se totiž dřevní hmota rozkládá, vytahuje z půdy dusík, který potom rostlinám chybí. Pokud však čas od času zapracujete do půdy trochu kávy, účinně tím předejdete jakýmkoliv možným problémům. Ve kvalitní kávě totiž najdete až 21 % dusíku, a to vám nedopřejí ani leckterá běžná hnojiva.
  • Ovšem pokud má některá část vaší zahrady problém s přemokřováním nebo neprodyšností zeminy, což je známka toho, že rozkladné procesy jsou zpomaleny nebo dokonce úplně utlumeny, poslouží sedlina jako skvělá první pomoc. Ne však sama o sobě. Jako vydatný zdroj dusíku k vám přiláká žížaly, které se už o vše potřebné postarají. 

Jak využít kávovou sedlinu (lógr)?

  • eliminuje pachy (i v ledničce) a má nádhernou vůni
  • vhodné jako hnojivo pro rostliny (fosfor, dusík, draslík, hořčík i měd), dobře vysušte a přisypte do květináčů pokojových rostlin
  • působí jako aromatický repelent (mouchy, komáři, vosy, mravenci), slimáci nesnáší vůni kávy (nejlepší je postřik výluhem z kávy, nebo posypte půdu na záhonech kávovou sedlinou
  • logr v kombinaci s mlékem je vhodný i jako pleťový peeling
  • kávová sedlina se používá v kuchyni jako čistící prostředek (na mastné nádobí), při čistění vašeho grilu či trouby, na houbičku si naneste kávovou sedlinu a umyjte s ní znečistěnou plochu
  • kávová sedlina má čistící, zpevňující i peelingové vlastnosti (lógr s medem nechte působit cca 10 min a smyjte)
  • na celulitidu, smíchejte kávovou sedlinu s kuchyňským olejem a postižená místa masírujte, tuto směs lze použít i proti povislým a ochablým očním víčkům, nebo si s kávovou sedlinou namasírujte dvakrát denně hýždě a stehna, pokaždé pokožku opláchněte vodou, zhruba za dva týdny uvidíte na své pokožce první pozitivní změny
  • kávová sedlina dodá vlasům energii, sílu a lesk
  • na psí blechy, smíchejte psí šampon s kávovou sedlinou a umyjte jej s ním, opakujte to několikrát
  • do kompostu
  • na přihnojení hortenzií a rododendronů, vytváří mírně kyselé prostředí, podporuje růst mrkve, dýni i rajčat
  • více

Kávovou sedlinu můžeme usušit, aby neplesnivěla a uskladníme v důkladně uzavřené nádobě

Aplikace: přimícháme kávovou sedlinu do zálivky v konvi s vodou a zalijte s ní rostliny pěkně kolem kořenů

5.11.2022 Když se ale Jana Šrámková snažila udat kávovou sedlinu, nebylo kam. Přišla proto s unikátním řešením svozu z firem či kaváren pomocí elektrických cargo kol. A také s tím, jak lógru vdechnout nový byznys život.

Informace o třídění kávy se Janě Šrámkové podařilo sehnat až na zahraničních webech. Inspirovala se Austrálií, Anglií a později Nizozemskem. V roce 2020 se zúčastnila soutěže Social Impact Award od Impact Hubu, která probíhá v několika zemích světa. Tam potkala své budoucí mentory ze společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC), se kterými začátkem letošního října spustila pilotní projekt sběru kávové sedliny. „Měla jsem v hlavě nápad, jak kávovou sedlinu shromažďovat, ale něco tomu chybělo. Kolegy z PwC napadlo doplnit systém senzory a sbírat data. Vymysleli jsme tak Chytrý koš,“ popisuje Jana Šrámková ze společnosti reKáva.

Sedlinu hlídají čipy

Senzory v koších hlásí, jak moc jsou naplněny. Podle toho se následně vypočítávají trasy svozu, které se uskutečňují ve spolupráci s Rohlík.cz pomocí elektrických cargo kol. Ta pojmou 24 nádob. V současné chvíli projekt funguje na patnácti místech, například na Magistrátu hlavního města Prahy, ve Skautském institutu v Praze, kavárně Zrno Zrnko nebo v Komerční bance. Všichni zúčastnění jsou připraveni za službu v budoucnu platit. Kromě naplnění košů plánuje reKáva přidat také informace o vlhkosti nebo teplotě sedliny.

„Již v úvodních fázích projektu jsme si uvědomili, že mít přehled o tom, kolik sedliny je v koši, nestačí, ale že je třeba myslet především na to, aby se sedlina nezkazila. Čipy by nám tedy měly poskytnout informaci, co se děje v nádobě, a celý proces tak ještě více zefektivnit,“ dodává k tomu Václav Karban, manažer z oddělení Technology Consulting PwC, který měl projekt na starosti.

Sběr dat je v tomto případě opravdu unikátní. Ani v Nizozemsku, kde sedlinu řeší dlouhodobě, nemají systém automatizovaný a nesdílí data. Odůvodňují to tím, že jim chybí finanční partner. „Díky naší technologii existuje velký potenciál k tomu, že by se projekt mohl rozšířit do zahraničí,“ říká Jana Šrámková a dodává, že firmám i kavárnám dávají k dispozici transparentní reporty. V nich je vidět, kolik sedliny se odveze do komunitních zahrad, a také CO2 ekvivalent, který říká, o kolik je menší uhlíková stopa oproti tomu, kdyby lógr skončil na skládce.

U komunitních zahrad ale nápad Jany Šrámkové nekončí. Právě v Nizozemsku narazila na projekt, který už deset let na kávové sedlině pěstuje houby. Poskytuje totiž dostatek živin potřebných k jejímu růstu. Počátkem roku 2021, a tedy i tvrdého lockdownu, nakoupila veškeré možné kurzy, které po uvolnění omezení absolvovala. V létě se stala absolventem master workshopu. Teď má know‑how pěstování a veškeré možné informace. Tehdy ji zaujalo, že tuto problematiku v Nizozemsku řeší i na úrovni domácností pomocí takzvaných growkitů, což je balíček se vším potřebným k domácímu pěstování hlívy ústřičné. Ty nově nabízí i ve svém e‑shopu. Stačí jenom postupně přidávat kávovou sedlinu.

Uvař kávu, vypěstuj hlívu

Součástí growkitu je také know‑how, které zákazník získá ve chvíli, kdy jej zaregistruje. Pěstování hlívy trvá šest týdnů a přesně po tu dobu chodí pěstitelům newsletter se všemi radami. Přitom čerstvost posbírané sedliny je možné prodloužit uchováním v lednici. „Kdo ale pije kávu každý den, nemá problém kyblíček naplnit za týden sám. Průměrný Čech ročně zkonzumuje přibližně 2,2 kilogramu kávy, a vytvoří tak až 3,5 kilogramu kávové sedliny. Když připočítáme kavárny a firmy, dojdeme k osmdesáti tisícům tun,“ říká Jana Šrámková. Growkity chystá reKáva od Nového roku dodávat také do škol, kde podpoří projektovou výuku a práci ve skupině.

To, že je hlíva jedna z nejzdravějších hub, dokládá i spolupráce se zemědělskou univerzitou, s níž reKáva uvažuje o „hlíva hubu“, což je lodní kontejner se solárními panely, ve kterém by se houby měly pěstovat ve velkém. Následně by se využívaly v restauracích, kavárnách a na trzích. „Hlíva hub je takovou třešničkou celého start‑upu. Snažíme se jej stále posouvat dál, nejdříve nás napadl kompost, následovala hlíva. Nyní pracujeme s myšlenkou mycelia, které zůstává po pěstování hub. Nechceme ho zase poslat na kompost. Řešíme proto jeho využití jako potravy pro cvrčky, kteří se čím dál tím častěji objevují jako náhrada masa ve stravě,“ říká Šrámková.

 

Vdechnout kávové sedlině nový život se pokouší i další podnikatelé a firmy. Ikea, která ročně vyprodukuje osm tun sedliny, společně s Biopekárnou Zemanka uvedla na trh kávové sušenky vyrobené za přísných hygienických podmínek právě z lógru. Pokračuje tak ve svém plánu kávový odpad smysluplně využívat. Kromě sušenek sedlinu odevzdává také do bioplynové stanice nebo ke kompostování.

Hydal Coffee, společnost, která se oddělila od mateřské Nafigate, využívá lógr pro tvorbu kosmetiky, například peelingů, krémů na ruce, mýdel. Kromě toho vytváří také kávový olej nebo kávovou biomasu. Z ní vyrábí barviva pro další plastové výrobky nebo papír. Pro představu: z jedné tuny lógru se dá vyrobit 970 kilogramů mýdla nebo 371 kilogramů biomasy.

Podnikatelka Eva Klabalová zas na starých baťovských strojích vyrábí tenisky značky Kave. Ze zbytkových materiálů s minimální ekologickou zátěží. Některé z nich, respektive jejich podrážky, jsou vyrobené z recyklátů, jiné z korků od vína a další právě z kávové sedliny, protože jí podle ní zbývá velké množství, které není využito a zbytečně zatěžuje životní prostředí. Eva Klabalová spolupracuje s lokálními kavárnami. Poté co si u nich zákazníci vychutnají kávu, vyzvedne kávovou sedlinu, kterou dokonale vysuší a smíchá s kaučukem. Kávová směs je poté nalisována na boty, a to zcela bez použití lepidla. Sedlina ve směsi funguje jako plnivo, a proto je k výrobě třeba mnohem méně nového materiálu, kterým je kaučuk. Výsledkem je tak mnohem lehčí a měkčí bota. Teniskám také káva propůjčuje svou úžasnou vůni, což po celodenním nošení ocení nejeden z nás. To vše lokálně, „bez morální kocoviny“. Jak sama říká: „V každé tenisce je jeden shot espresa.”

https://archiv.hn.cz/c1-67128490-logr-jako-byznysplan-da-se-pouzit-k-pestovani-hlivy-i-do-tenisek

25.12.2021 Káva je jedním z nejrozšířenějších nápojů na světě, ale prudký nárůst poptávky ohrožuje planetu a nutí vědce hledat udržitelné způsoby výroby kávy. Výzkumy ukazují, že zvýšená produkce kávy ničí planetu. Od odlesňování až po rostoucí využívání vodních a energetických zdrojů. Vědci ve Finsku se proto snaží přijít s udržitelnou, v laboratoři vypěstovanou alternativou pro příští šálek kávy.

„Většina kávy prochází procesem mokrého mletí, který využívá značné množství pitné vody k odstranění dužiny a praní kávy. Poté se káva suší, praží a expeduje,“ řekl Bambi Semroc, viceprezident amerického Centra pro udržitelnost půdy a vody Conservation International. Produkce kávy tak zanechává silnou negativní vodní a energetickou stopu v přírodě. K výrobě pouhých 125 mililitrů kávy, což je běžný šálek espressa, je potřeba 140 litrů vody, uvádí web společnosti Water Footprint Network .

  • Káva „vypěstovaná“ v laboratoři nebude podle vědců potřebovat výsadbu plantáží a potřebu odlesňování. Laboratorní proces má i minimální potřebu vody, protože vědci jsou schopni vodu recyklovat. Inovace také odstraňuje dlouhý proces přepravy kávy ze země původu ke spotřebiteli.
  • V posledních 30 letech vede rostoucí poptávka po kávě k 60% nárůstu produkce, což vede k dalšímu odlesňování planety kvůli výsadbě nových kávových plantáží. Brazílie, největší světový producent kávy, zaznamenala odlesňování svého amazonského deštného pralesa na 15leté maximum. Odhaduje se, že jenom mezi srpnem 2020 a červencem 2021 bylo ztraceno 13 235 kilometrů čtverečních, což odpovídá 2 429 fotbalovým hřištím.
  • https://techsvet.cz/nejnovejsi-zpravy/kava-poskozuje-planetu-vedci-ji-chteji-zakazat-a-naucit-lidi-pit-umele-vyrobenou-nahrazku/lubosvojtech/?
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo