Vitamin D

Máme dvě varianty  vitaminu D (D2  - dodáván jídlem a D3 - syntetizován kůží působením UV zářením), jsou odolné vůči vysokým teplotám,  Vitamin Drozpustné v tucích, tedy ve vodě nerozpustné. Hlavní funkcí vitaminu D je zajistit normální růst a vývoj kostí, brání křivici a osteoporóze. Reguluje minerální metabolizmus a podporuje ukládání vápníku v kostech. Vitamin D je unikátní,  je to jediný vitamin, který působí zároveň jako vitamin a hormon. Zásoby vitaminu D si tělo nashromáždí během léta, je postupně spotřebován během zimních měsíců. Vitamin D je tzv. depotní - játra jej nasají a postupně uvolňují potřebnou dávku pro tělo (např. zdroj veterinární hydrosol AD3, kombisol AD3 - 1 kávová lžička, užívat o října každý týden podle Dr. J.Staňka).

  • vitamin D2 (ergokalciferol)
  • vitamin D3 (cholekalciferol) - sluneční vitamín D, zajišťuje až 90% potřeby člověka ze slunce

Množství vitamínu D se zjišťuje rozborem krve, doporučeno 30-40 JEDNOTEK, optimum je 60 jednotek vitamínu D. ZVýšit můžete pomocí Hydrovitu. Pro aktivaci imunitních procesů v lidském těle je nutná vyšší hladina vitaminu D než 100-125 nmol/l.

  • vitamin D3 patří mezi vitaminy, které se v těle skladují, a zásoby vydrží i několik měsíců..

Vitamin D3 působí asi na stovky genů, které ovlivňuje.

Až 60 procent evropské populace nemá dostatek vitaminu D v krvi. Podle Státního zdravotního ústavu má totiž dostatek vitaminu D ze stravy pouze jedno procento české populace (2020). Mezi obyvateli Blízkého východu je nedostatek vitaminu D příznačný pro většinu populace. Podle studie z roku 2011 chybí tento vitamin zhruba čtyřem pětinám Izraelců.

Vitamin D a jeho neschválené účinky na zdraví:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

Současné vedecký průzkum prokazuje, že všechny buňky a tkáně potřebují ke svému správnému fungování vitamín D. Pokud nemáme dostatek vitamínu D, tělo nedokáže tolik vstřebávat vápník z potravy a začne si ho odebírat z kostí, odtud putuje do krve, aby se zde pokrylo chybějící množství. Tento stav pak vede ke ztrátě kostní hmoty, dochází k demineralizaci kostí.V současnosti je dodostatek vitamínu D v těle u mnoha důsledkem rostoucího počtu chorob. Podle dat ministerstva zdravotnictví až 70 % Čechů trpí nedostatkem vitamín D. Lidské tělo vitamin D získává přirozeně ze slunečního záření (cca 90%). Jeho syntéza probíhá na základě pronikání paprsků UVB přes kůži, nedochází k ní ale ihned, ale až po 10 až 15 minutách slunění. Pokud bychom tedy měli možnost se opalovat dvakrát týdně po dobu 20 minut, získali bychom 90 % doporučené dávky tohoto vitaminu pouze z pobytu na slunci. Senioři nad 65 let by k získání stejného množství vitamínu potřebovali na slunci strávit minimálně dvakrát delší dobu.

  • zvyšuje vstřebávání vápníku v tenkém střevě do krve
  • vitamin D pomáhá aktivovat bílé krvinky, konkrétně zabijácké NK-buňky, jejichž hlavní náplní je obrana proti virovým, parazitárním a bakteriálním infekcím, pomáhá posilovat přirozené bariéry
  • pomáhá tělu obnovit ochrannou vrstvu obklopující nervy
  • inhibuje růst nádorových buněk
  • posiluje imunitu (podporuje syntézu imunitních buněk)
  • nezbytný pro fungování štítné žlázy 
  • podporuje normální srážlivost krve
  • podporuje přenos nervových vzruchů
  • při léčbě psoriázy (lupénky)
  • působí proti křivici
  • udržuje zdravé zuby a kosti
  • snižuje riziko zlomenin kostí
  • nižší hladina D může zvýšit riziko výskytu chřipky
  • aktivuje tvorbu ochranných protilátek proti bakteriím a virům (prevence nachlazení a chřipky)
  • přispívá k normálnímu vstřebávání a využití vápníku (podporuje stavbu kostí) a fosforu 
  • pomáhá udržet optimální hladinu vápníku v krvi
  • podporuje správnou činnost svalů
  • při léčbě a prevenci leukémie
  • podporuje složité metabolické procesy
  • zodpovědný za regulaci více než 2000 genů v těle
  • je potřebný pro dělení buněk
  • nedostatek vitamínu D vede k riziku osteoporózy nebo k oslabení kostí
  • pravidelný dostatečný příjem vápníku a dostatečná hladina vitaminu D jsou prevencí předčasné menopauzy
  • chrání před mnoha typy rakoviny
  • podporuje zdraví kardiovaskulárního systému
  • nízká hladina vitamínu D může být příčinnou vzniku (onemocnění srdce, úmrtí na kardiovaskulární příčinu, vysoký krevní tlak či diabetes II. typu)
  • na podporu imunity jezte více vitaminu B, zvýšíte tím hladinu nikotinamidadenindinukleotidu a vitamin D (doporučuje Davida Sinclaira, Harvardský genetik, expert na dlouhověkost a také MVDr. Josef Staněk)
  • Podle zjištění vědců z Jižní Koreje vitamin D sehrává velmi důležitou roli i v prevenci cukrovky druhého typu. Lidem s nízkou hladinou vitaminu D hrozí až třikrát vyšší riziko vzniku cukrovky než u těm, kteří mají doporučenou hladinu vitaminu D v krvi.
  • vitamin D zpomaluje stárnutí ženských vaječníků
  • vitamin D má velký vliv na výkon, svalovou regeneraci a snižuje riziko zlomenin

Vitamin D3 je vhodný  při problémech s rakovinou

Zdroje vitamínu D:

  • vojtěška, přeslička, kopřiva, petržel, řasy
  • avokádo, kokosové mléko, banán, kakao, obilné klíčky
  • vaječný žloutek, máslo, sýr, rybí tuk, mléčné výrobky, kvasinky, plnotučné kravské mléko a tvrdé sýry
  • vejce (od slepic z volného chovu obsahují až 5x více vitaminu D než ta od slepic chovaných v kleci)
  • ryby (losos, tuňák, sardinky, makrela, pstruh, slaneček, úhoř, šproty), hovězí játra a maso (vitamin D2)
  • domácí sádlo (vepřový tuk) a slanina
  • krevety, ústřice, trečí játra -olej, rybí olej
  • kaviár a rybí jikry
  • sluneční záření přímo na pokožku (UVB záření) - tělo může získat až 80 % potřebné denní dávky vitamínu D ze slunečního záření (ca 30 min. pobytu na slunci)
  • houby (linchi, žampiony), divoce rostoucí houby mají schopnost vytvářet vitamin D2. Nejvyšší hladina byla zjištěna v divoce rostoucích liškách a hřibech
  • kakaový prášek
  • syntetické vitaminové doplňky jsou povětšinou vyráběny z ozářených ergosterolů, např. z kvasnic (UV ozařováním sterolů nacházejících se v mléce, rybách a vejcích) nebo syntetických kalciferolů (pocházejících z ovčího lanolinu nebo ryb).
  • fortifikované potraviny - obohacené o vitamin D (margarín, cereálie)
  • mumio

Projevy nedostatku vitamínu D:

  • zvýšený výskyt chřipky
  • osteoporóza - řídnutí a měknutí kostí - nedostatečné resorbce vápníku a fosfátu
  • choroby kostí - křivice
  • zvýšená kazivost zubů
  • oslabený imunitní systém
  • hormonální nerovnováha
  • rakovina
  • autoimunitní onemocnění
  • kardiovaskulární onemocnění
  • chronické onemocnění ledvin
  • vznik lupénky
  • astma
  • diabetes II typu
  • schizofrenie a deprese
Dostatek vitamínu D v organismu se zjišťuje laboratorním vyšetřením, které měří hladinu 25-hydroxyvitaminu D v plazmě. 
 
https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/vitamin-d-nas-chrani-pred-viry-vcetne-koronaviru-unavou-a-celou-radou-onemocneni-40336882

28.12.2024 Vitamin D není jen jeden, ale je to celá skupina vitaminů rozpustných v tucích, které jsou nezbytné pro řadu funkcí v těle. Existují ovšem dvě hlavní formy. První je vitamin D2, který se nachází v rostlinách a houbách. A druhý D3, jenž je obsažený v potravinách živočišného původu a také se syntetizuje v naší pokožce, když je vystavena slunečnímu záření, přesněji jeho ultrafialové součásti. Obě tyto varianty se v těle mění na stejnou látku, ale obvykle se uvádí, že varianta D3 je účinnější.

  • Vitamin D je přitom zásadní pro udržení zdraví kostí a zubů, podporuje imunitní systém a má také vliv na psychickou pohodu.Je důležitý pro absorpci vápníku a fosforu, což jsou minerály nezbytné pro zdravé kosti a zuby.
  • Nedostatek tohoto vitaminu proto může vést k oslabení kostí, což zvyšuje riziko osteoporózy a zlomenin, zvláště u starších lidí. Kromě toho má vitamin D významný vliv na náš imunitní systém. Pomáhá regulovat imunitní odpověď a snižuje riziko autoimunitních onemocnění.
  • Vedle fyzických přínosů má ovšem také pozitivní účinky na duševní zdraví. Bylo prokázáno, že dostatečné hladiny vitaminu D mohou snižovat riziko deprese a úzkosti. V některých studiích bylo zjištěno, že lidé s nízkou hladinou vitaminu D mají vyšší pravděpodobnost výskytu depresivních symptomů.
  • Při pandemii covidu-19 bylo prokázáno, že dostatečné množství vitaminu D v krvi může pomoci v prevenci proti tomuto onemocnění. A při infekci covidem je vhodné ho doplňovat. „Ukázalo se, že je schopen blokovat některé cesty, kterými se virus dostane do buňky. Jeho normální hladina je ochranným mechanismem,“ uvedl před časem Ondřej Topolčan, primář oddělení imunochemické diagnostiky Fakultní nemocnice v Plzni.

Nejlepší a nejpřirozenější způsob, jak získat vitamin D, je prostřednictvím slunečního záření. Na podzim a v zimě je ovšem slunečního svitu nedostatek. Je proto potřeba i v tomto chladnějším období chodit pokud možno často ven. Ale ani to nestačí, protože v zimě bývá ve slunečním světle nižší intenzita ultrafialového záření. Zároveň je proto potřeba vitamin D doplňovat i jinak.¨Další možností jsou potraviny, které obsahují tuto důležitou skupinu látek. Mezi nejlepší zdroje patří ryby, zvlášť ty tučné jako losos, makrela či sardinky, ale také mořské plody typu ústřic a krevet. Bohatý na tento vitamin je například i rybí tuk.

Možné je ho přirozeně získat rovněž z vaječných žloutků a z houbových produktů – zejména těch vystavených UV záření, tedy nejlépe nasušených hub nasbíraných v lese třeba na podzim. Prokázalo to i měření Státního zdravotního ústavu Praha, podle něhož bylo na získaných vzorcích nejvíc vitaminu D2 nalezeno v Jidášově uchu a houbách shiitake. Naopak například v houbách ve slaném nálevu tento vitamin výzkumníci nenašli žádný.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magazin-zivotni-styl-vitamin-d-ucinky-nedostek-jak-ziskat-266892#

23.11.2023 Je otázkou, jestli záhadný virus v Číně náhodou není počátkem nějaké další nepříjemné události, která může mít celosvětový dopad, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. Zároveň podotkl, že většina těchto "ne úplně dobrých pozdravů" přichází z Číny. Bývalý ministr zdravotnictví také upozornil na nedostatek vitaminu D, který může způsobit problémy s kostmi a vypadávání zubů.

  • Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středeční zprávě uvedla, že zaznamenala výskyt zápalu plic bez určeného původu u dětí v severní Číně. Školáci prý mají neobvyklé příznaky. Mezi ně patří zánět plic a vysoká horečka, ale zároveň nemají kašel ani jiné symptomy, které jsou obvykle spojovány s chřipkou, infekcí RSV a dalšími respiračními onemocněními. 
  • Až dvě třetiny populace trpí podle Prymuly nedostatkem vitaminu D. Vitamín D je také přírodní antidepresivum, chrání pokožku a je důležitý pro imunitu.  Kromě problémů s kostmi může být příznakem nedostatku vitaminu D i vypadávání zubů. "Zdravý chrup je signál dostatku vitamínu D. Pokud na sobě pozoruji příznaky nedostatku, je nutné ho doplňovat. Nejsem úplně pro, abychom ho doplňovali uměle přes prášky, ale je dobré zamyslet se nad konzumovací potravin s vitamínem D. To jsou například mořské ryby, hovězí játra a vejce," dodal Prymula.  
  • https://cnn.iprima.cz/zahadny-virus-v-cine-muze-jit-o-neprijemnou-udalost-s-celosvetovym-dopadem-pripustil-prymula-418470?

7.2.2022 Izraelští vědci oznámili podle listu The Times of Israel, že získali dosud nejpřesvědčivější důkazy o tom, že zvýšená hladina vitaminu D může u pacientů s covidem snížit riziko vážného onemocnění nebo úmrtí.

  • Zjistili jsme pozoruhodný a zarážející rozdíl v pravděpodobnosti, že z vás bude pacient s těžkým průběhem nemoci, v závislosti na tom, zda máte nedostatek vitaminu D nebo když ho nemáte.
  • Vitamin má tak silný vliv na onemocnění, že jen na základě věku pacientů a jejich hladiny vitaminu D lze říct, jak by se jim při nákaze dařilo.
  • Studie vznikla před nástupem omikronu, ale zdůraznil, že jednotlivé varianty koronaviru se nemění natolik zásadně, aby to znehodnotilo účinnost vitaminu D.
  • Vitamin D účinně posiluje schopnost imunitního systému vypořádat se s virovými patogeny, které napadají dýchací soustavu.
  • Lékaři zdůraznili, že vitaminové doplňky nenahrazují vakcíny – jsou spíše způsobem, jak zabránit poklesu hladiny imunity.
  • Izraelci oznámili, že pokud měli pa­cienti před hospitalizací nedostatek vitaminu D, zamřelo jich s koronavirem 26 procent, zatímco pokud měli normální hladinu tohoto vitaminu, zemřela jich jen tři procenta.
  • Lidé hospitalizovaní s nedostatkem déčka měli také 14krát vyšší pravděpodobnost, že skončí v těžkém nebo kritickém stavu než ostatní.
  • Korelace mezi vitaminem D a závažností onemocnění je mimořádně silná.
  • https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/vitamin-d-srazi-pravdepodobnost-tezkeho-prubehu-covidu-40386332#
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo