Máme dvě varianty vitaminu D (D2 - dodáván jídlem a D3 - syntetizován kůží působením UV zářením), jsou odolné vůči vysokým teplotám, rozpustné v tucích, tedy ve vodě nerozpustné. Hlavní funkcí vitaminu D je zajistit normální růst a vývoj kostí, brání křivici a osteoporóze. Reguluje minerální metabolizmus a podporuje ukládání vápníku v kostech. Vitamin D je unikátní, je to jediný vitamin, který působí zároveň jako vitamin a hormon. Zásoby vitaminu D si tělo nashromáždí během léta, je postupně spotřebován během zimních měsíců. Vitamin D je tzv. depotní - játra jej nasají a postupně uvolňují potřebnou dávku pro tělo (např. zdroj veterinární hydrosol AD3, kombisol AD3 - 1 kávová lžička, užívat o října každý týden podle Dr. J.Staňka).
- vitamin D2 (ergokalciferol)
- vitamin D3 (cholekalciferol) - sluneční vitamín D, zajišťuje až 90% potřeby člověka ze slunce
Množství vitamínu D se zjišťuje rozborem krve, doporučeno 30-40 JEDNOTEK, optimum je 60 jednotek vitamínu D. ZVýšit můžete pomocí Hydrovitu. Pro aktivaci imunitních procesů v lidském těle je nutná vyšší hladina vitaminu D než 100-125 nmol/l.
- vitamin D3 patří mezi vitaminy, které se v těle skladují, a zásoby vydrží i několik měsíců..
Vitamin D3 působí asi na stovky genů, které ovlivňuje.
Až 60 procent evropské populace nemá dostatek vitaminu D v krvi. Podle Státního zdravotního ústavu má totiž dostatek vitaminu D ze stravy pouze jedno procento české populace (2020). Mezi obyvateli Blízkého východu je nedostatek vitaminu D příznačný pro většinu populace. Podle studie z roku 2011 chybí tento vitamin zhruba čtyřem pětinám Izraelců.
Vitamin D a jeho účinky na zdraví:
Současné vedecký průzkum prokazuje, že všechny buňky a tkáně potřebují ke svému správnému fungování vitamín D. Pokud nemáme dostatek vitamínu D, tělo nedokáže tolik vstřebávat vápník z potravy a začne si ho odebírat z kostí, odtud putuje do krve, aby se zde pokrylo chybějící množství. Tento stav pak vede ke ztrátě kostní hmoty, dochází k demineralizaci kostí.V současnosti je dodostatek vitamínu D v těle u mnoha důsledkem rostoucího počtu chorob. Podle dat ministerstva zdravotnictví až 70 % Čechů trpí nedostatkem vitamín D. Lidské tělo vitamin D získává přirozeně ze slunečního záření (cca 90%). Jeho syntéza probíhá na základě pronikání paprsků UVB přes kůži, nedochází k ní ale ihned, ale až po 10 až 15 minutách slunění. Pokud bychom tedy měli možnost se opalovat dvakrát týdně po dobu 20 minut, získali bychom 90 % doporučené dávky tohoto vitaminu pouze z pobytu na slunci. Senioři nad 65 let by k získání stejného množství vitamínu potřebovali na slunci strávit minimálně dvakrát delší dobu.
Vitamin D3 je vhodný při problémech s rakovinou
Zdroje vitamínu D:
- vojtěška, přeslička, kopřiva, petržel, řasy
- avokádo, kokosové mléko, banán, kakao, obilné klíčky
- vaječný žloutek, máslo, sýr, rybí tuk, mléčné výrobky, kvasinky, plnotučné kravské mléko a tvrdé sýry
- vejce (od slepic z volného chovu obsahují až 5x více vitaminu D než ta od slepic chovaných v kleci)
- ryby (losos, tuňák, sardinky, makrela, pstruh, slaneček, úhoř, šproty), hovězí játra a maso (vitamin D2)
- domácí sádlo (vepřový tuk) a slanina
- krevety, ústřice, trečí játra -olej, rybí olej
- kaviár a rybí jikry
- sluneční záření přímo na pokožku (UVB záření) - tělo může získat až 80 % potřebné denní dávky vitamínu D ze slunečního záření (ca 30 min. pobytu na slunci)
- houby (linchi, žampiony), divoce rostoucí houby mají schopnost vytvářet vitamin D2. Nejvyšší hladina byla zjištěna v divoce rostoucích liškách a hřibech
- kakaový prášek
- syntetické vitaminové doplňky jsou povětšinou vyráběny z ozářených ergosterolů, např. z kvasnic (UV ozařováním sterolů nacházejících se v mléce, rybách a vejcích) nebo syntetických kalciferolů (pocházejících z ovčího lanolinu nebo ryb).
- fortifikované potraviny - obohacené o vitamin D (margarín, cereálie)
- mumio
Projevy nedostatku vitamínu D:
- zvýšený výskyt chřipky
- osteoporóza - řídnutí a měknutí kostí - nedostatečné resorbce vápníku a fosfátu
- choroby kostí - křivice
- zvýšená kazivost zubů
- oslabený imunitní systém
- hormonální nerovnováha
- rakovina
- autoimunitní onemocnění
- kardiovaskulární onemocnění
- chronické onemocnění ledvin
- vznik lupénky
- astma
- diabetes II typu
- schizofrenie a deprese
Dostatek vitamínu D v organismu se zjišťuje laboratorním vyšetřením, které měří hladinu 25-hydroxyvitaminu D v plazmě.
https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/vitamin-d-nas-chrani-pred-viry-vcetne-koronaviru-unavou-a-celou-radou-onemocneni-40336882
7.2.2022 Izraelští vědci oznámili podle listu The Times of Israel, že získali dosud nejpřesvědčivější důkazy o tom, že zvýšená hladina vitaminu D může u pacientů s covidem snížit riziko vážného onemocnění nebo úmrtí.
- Zjistili jsme pozoruhodný a zarážející rozdíl v pravděpodobnosti, že z vás bude pacient s těžkým průběhem nemoci, v závislosti na tom, zda máte nedostatek vitaminu D nebo když ho nemáte.
- Vitamin má tak silný vliv na onemocnění, že jen na základě věku pacientů a jejich hladiny vitaminu D lze říct, jak by se jim při nákaze dařilo.
- Studie vznikla před nástupem omikronu, ale zdůraznil, že jednotlivé varianty koronaviru se nemění natolik zásadně, aby to znehodnotilo účinnost vitaminu D.
- Vitamin D účinně posiluje schopnost imunitního systému vypořádat se s virovými patogeny, které napadají dýchací soustavu.
- Lékaři zdůraznili, že vitaminové doplňky nenahrazují vakcíny – jsou spíše způsobem, jak zabránit poklesu hladiny imunity.
- Izraelci oznámili, že pokud měli pacienti před hospitalizací nedostatek vitaminu D, zamřelo jich s koronavirem 26 procent, zatímco pokud měli normální hladinu tohoto vitaminu, zemřela jich jen tři procenta.
- Lidé hospitalizovaní s nedostatkem déčka měli také 14krát vyšší pravděpodobnost, že skončí v těžkém nebo kritickém stavu než ostatní.
- Korelace mezi vitaminem D a závažností onemocnění je mimořádně silná.
- https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/vitamin-d-srazi-pravdepodobnost-tezkeho-prubehu-covidu-40386332#