Máme dvě varianty vitaminu D (D2 - dodáván jídlem a D3 - syntetizován kůží působením UV zářením), jsou odolné vůči vysokým teplotám, rozpustné v tucích, tedy ve vodě nerozpustné. Hlavní funkcí vitaminu D je zajistit normální růst a vývoj kostí, brání křivici a osteoporóze. Reguluje minerální metabolizmus a podporuje ukládání vápníku v kostech. Vitamin D je unikátní, je to jediný vitamin, který působí zároveň jako vitamin a hormon. Zásoby vitaminu D si tělo nashromáždí během léta, je postupně spotřebován během zimních měsíců. Vitamin D je tzv. depotní - játra jej nasají a postupně uvolňují potřebnou dávku pro tělo (např. zdroj veterinární hydrosol AD3, kombisol AD3 - 1 kávová lžička, užívat o října každý týden podle Dr. J.Staňka).
Množství vitamínu D se zjišťuje rozborem krve, doporučeno 30-40 JEDNOTEK, optimum je 60 jednotek vitamínu D. ZVýšit můžete pomocí Hydrovitu. Pro aktivaci imunitních procesů v lidském těle je nutná vyšší hladina vitaminu D než 100-125 nmol/l.
Vitamin D3 působí asi na stovky genů, které ovlivňuje.
Až 60 procent evropské populace nemá dostatek vitaminu D v krvi. Podle Státního zdravotního ústavu má totiž dostatek vitaminu D ze stravy pouze jedno procento české populace (2020). Mezi obyvateli Blízkého východu je nedostatek vitaminu D příznačný pro většinu populace. Podle studie z roku 2011 chybí tento vitamin zhruba čtyřem pětinám Izraelců.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Současné vedecký průzkum prokazuje, že všechny buňky a tkáně potřebují ke svému správnému fungování vitamín D. Pokud nemáme dostatek vitamínu D, tělo nedokáže tolik vstřebávat vápník z potravy a začne si ho odebírat z kostí, odtud putuje do krve, aby se zde pokrylo chybějící množství. Tento stav pak vede ke ztrátě kostní hmoty, dochází k demineralizaci kostí.V současnosti je dodostatek vitamínu D v těle u mnoha důsledkem rostoucího počtu chorob. Podle dat ministerstva zdravotnictví až 70 % Čechů trpí nedostatkem vitamín D. Lidské tělo vitamin D získává přirozeně ze slunečního záření (cca 90%). Jeho syntéza probíhá na základě pronikání paprsků UVB přes kůži, nedochází k ní ale ihned, ale až po 10 až 15 minutách slunění. Pokud bychom tedy měli možnost se opalovat dvakrát týdně po dobu 20 minut, získali bychom 90 % doporučené dávky tohoto vitaminu pouze z pobytu na slunci. Senioři nad 65 let by k získání stejného množství vitamínu potřebovali na slunci strávit minimálně dvakrát delší dobu.
Vitamin D3 je vhodný při problémech s rakovinou
28.12.2024 Vitamin D není jen jeden, ale je to celá skupina vitaminů rozpustných v tucích, které jsou nezbytné pro řadu funkcí v těle. Existují ovšem dvě hlavní formy. První je vitamin D2, který se nachází v rostlinách a houbách. A druhý D3, jenž je obsažený v potravinách živočišného původu a také se syntetizuje v naší pokožce, když je vystavena slunečnímu záření, přesněji jeho ultrafialové součásti. Obě tyto varianty se v těle mění na stejnou látku, ale obvykle se uvádí, že varianta D3 je účinnější.
Nejlepší a nejpřirozenější způsob, jak získat vitamin D, je prostřednictvím slunečního záření. Na podzim a v zimě je ovšem slunečního svitu nedostatek. Je proto potřeba i v tomto chladnějším období chodit pokud možno často ven. Ale ani to nestačí, protože v zimě bývá ve slunečním světle nižší intenzita ultrafialového záření. Zároveň je proto potřeba vitamin D doplňovat i jinak.¨Další možností jsou potraviny, které obsahují tuto důležitou skupinu látek. Mezi nejlepší zdroje patří ryby, zvlášť ty tučné jako losos, makrela či sardinky, ale také mořské plody typu ústřic a krevet. Bohatý na tento vitamin je například i rybí tuk.
Možné je ho přirozeně získat rovněž z vaječných žloutků a z houbových produktů – zejména těch vystavených UV záření, tedy nejlépe nasušených hub nasbíraných v lese třeba na podzim. Prokázalo to i měření Státního zdravotního ústavu Praha, podle něhož bylo na získaných vzorcích nejvíc vitaminu D2 nalezeno v Jidášově uchu a houbách shiitake. Naopak například v houbách ve slaném nálevu tento vitamin výzkumníci nenašli žádný.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magazin-zivotni-styl-vitamin-d-ucinky-nedostek-jak-ziskat-266892#
23.11.2023 Je otázkou, jestli záhadný virus v Číně náhodou není počátkem nějaké další nepříjemné události, která může mít celosvětový dopad, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. Zároveň podotkl, že většina těchto "ne úplně dobrých pozdravů" přichází z Číny. Bývalý ministr zdravotnictví také upozornil na nedostatek vitaminu D, který může způsobit problémy s kostmi a vypadávání zubů.
7.2.2022 Izraelští vědci oznámili podle listu The Times of Israel, že získali dosud nejpřesvědčivější důkazy o tom, že zvýšená hladina vitaminu D může u pacientů s covidem snížit riziko vážného onemocnění nebo úmrtí.
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |