Čerstvé klíčky prospívají zdraví, jsou zdrojem výživných látek. Na naklíčení semínek se používá speciální klíčící miska na klíčení, nebo mělká miska s vatou. Semínka je vhodné před klíčením nechat přes noc nabobtnat a pak je dáme na misku.Vhodné je semínka cca 2 × denně proplachovat, aby nevznikaly plísně. Klíčky a čerstvé výhonky jsou vhodné do salátů, polévek, pomazánek, smoothie i jako příloha k masu. Nejčastěji se používají na klíčení fazolky mungo, adzuki, řeřicha, alfalfa neboli vojtěška, pískavice, slunečnice, hořčice, brokolice, červené zelí, řepa, sója, cizrna a čočka. Semínka zpravidla klíčí po 2–3 dnech.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Semena nejprve důkladně propláchneme a propereme. Vložíme je do studené vody v poměru 3 : 1 (3 díly vody) a necháme nabobtnat. Plavoucí semena ponoříme do vody. Semena různě dlouho klíčí, záleží na druhu. Většinu semen necháme ve vodě přes noc, ale třeba pohanku namáčíme jen 30 minut, oves se slunečnicí jednu hodinu, sezam maximálně osm hodin.
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |