Lecitin je společný výraz pro všechny fosfolipidy (mastné kyseliny, glycerol, kyselina fosforečná a cholin), jsou obsažené v buněčných membránách. V lidském těle se nachází ve vysokých koncentracích v játrech, ledvinách a kardiovaskulárním systému. Hlavní složkou lecitinu je cholin, který je v těle přeměňována na acetylcholin, což je látka, která přenáší nervové impulsy. S věkem se zvyšuje nedostatek acetylcholinu.

Přírodní zdroje lecitinu:

  • plody moře
  • listová zelenina
  • čerstvé klíčky
  • luštěniny (sója)
  • červené maso, vejce a mléčné výrobky

Lecitin a jeho účinky na zdraví:

  • podporuje řádný vývoj v mozku a udržování jeho hladiny, je důležitý pro kognitivního zdraví a regenerační procesy
  • hraje klíčovou roli v prevenci neurodegenerativních onemocnění, jako je například Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba (lecitin se přeměňuje na neurotransmiter acetylcholin)
  • zvyšuje vaskulární a metabolické zdraví (chrání před záněty a infekcemi)
  • je zdrojem energie pro svaly a mozek
  • pomáhá zlepšovat trávicí funkce včetně absorpce živin
  • podporuje rychlejší psychickou i fyzickou regeneraci
  • působí proti předčasnému stárnutí buněk
  • zmenšuje velikost tukových částí v krevním oběhu a tím udržuje krev čistou
  • snižuje tvorbu usazenin v tepnách a cévách, čímž se snižuje riziko aterosklerózy, srdečního infarktu a mrtvice
  • normalizuje činnost srdce a oběhového systému
  • obnovuje ochrannou vrstvu v tlustém střevě, která chrání stěnu střeva před útokem bakterií
  • snižuje hladinu tzv. "škodlivého" LDL cholesterolu
  • lecitin zvyšuje antioxidační účinek samotného vitaminu E

Lecitin, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

 

Zobrazit více Zabalit

Lecitin

Řadit dle:0 produktů
Nebyly nalezeny žádné produkty. Zkuste změnit kritéria hledání.

 Kešu ořechy