Angrešt

Angrešt (Ribes uva-crisp) má bobulovité zelené plody, které jsou zdrojem, mimo jiných látek, velkého množství vody. Plody angreštu zrají během prázdnin, nejsou však vhodné pro dlouhodobé skladování ani zmrazení. Čerstvé plody obsahují až 90% vody a vitamin C.

Angrešt a jeho neschválené účinky:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li) a nemohou vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin či výrobku
  • zdroj elektrolytů (hořčík, draslík, vápník)
  • pomáhá tělo čistit a zbavovat od těžkých kovů (křemík)
  • obsažená vláknina podporuje osu MTM, podporuje proces trávení, působí proti tuhé stolici
  • podporuje využití a zpracování bílkovin
  • může podporovat zvyšování hladiny hemoglobinu
  • prevence kardiovaskulárních onemocnění
  • přírodní diuretikum (odvádí přebytečnou vodu z těla), choleretikum a také projímadlo při chronické tuhé stolici
  • působí proti stárnutí buněk
  • podporuje kognitivní funkce (myšlení, pozornost, plánování, řešení problémů, schopnost řeči i pochopení informací)

Použití: pro přímou konzumaci, do snídaňových směsí, jogurtů, musli, na přípravu kompotů a džemů

Kontraindikace:

Chuť: sladko - kyselá, jako směs jahod a ananasu

Čeleď: meruzalkovité (Grossulariaceae)

Výskyt: zahradní nebo lesní keř, má rád větraná místa, humózní vlhké půdy, doporučuje se hnojení kravským hnojem zapravením do půdy na podzim

Množení: roubování, řízkování, kopčení

Plod: bobulovina - srstka (má různé barvy - zelená, bílá, žlutá, červená, růžová, fialová a dokonce téměř černá)

Lidové názvy: meruzalka, srstka

Permakultůra: prosvětlovací a "posilovací řez" se provádí u starých větví a nepotřebných výhonků u země, provádí se po sklizni (prevence před chorobami)

  • ideální stav u keřovitých odrůd je cca 6-10 výhonů, u stromkových cca 4-7 větviček

Signatura: trnitý keř s chlupatými zelenými plody

 

Zobrazit více Zabalit
Cena a štítky
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo