Pohanka obecná (Fagopyrum esculentum) je bezlepková, hypoalergenní obilnina původem ze střední Asie, obsahuje ve vhodném poměru bílkoviny, sacharidy, tuky a vlákninu. Více informací o pohance zde.
Pohanka vlastnosti a neschválené účinky na zdraví:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)

- přirozeně bezlepková a lehce stravitelná potravina
- podporuje mozkové funkce – brainfood
- čistí střeva díky vysokému obsahu vlákniny
- zdroj elektrolytů a lehce stravitelných proteinů
- zdroj aminokyseliny lysin
- zdroj škrobu 50–70 %
- zdroj vícenenasycených mastných kyselin
- polštáře, plněné pohankovými slupkami zmírňují bolesti páteře i kloubů
Pohanka obecná, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Normální funkce dýchacího systému
- Normální činnost kardiovaskulárního systému
Pohanka, její varianty na trhu:
- pohanka neloupaná
- pohanka loupaná
- pohanka lámanka (zrna jsou mírně drcená)
- pohanková krupice
- instantní pohanková bezlepková kaše
- pohankové vločky
- pohanková mouka
- pohankový čaj
- naklíčená pohanková semínka
Nejvhodnější je konzumace pohanky namáčené nebo naklíčené.
Použití: na kaše, karbanátky, pomazánky, do polévek, z mouky pak pečivo i třeba lívance
Kontraindikace:
Barva květů: bílá, růžová, červená
Čeleď: rdesnovité (Polygonaceae)
Plod: typická trojboká nažka (vzhledově podobná bukvici), sklízí se koncem prázdnin
Permakultura: používá se jako meziplodina (jako zelené hnojivo) k obnově půdní úrodnosti a ke zlepšení půdní struktury
2024 Léčivé rostlinky pro naše cévy
Cévy jsou nezbytnou součástí našeho organismu, díky nim nám koluje v těle krev, a vlastně žijeme. Jelikož se však některá onemocnění neobejdou bez předepsané medikace, vždy prosím konzultujte užívání kardiologických bylinek s lékařem nebo odborníkem. Většina bylin totiž dokáže působení kardiologických léků posílit nebo naopak vyrušit a mohlo by tak dojít až k ohrožení života.
- Nejvíce našim cévám neprospívá současný životní styl. Stres, vysoký tlak, nezdravá strava, to vše působí na jejich ucpávání, křehkost, zúžení a další potíže. Ze stravy cévám nejvíce škodí nasycené tuky, především ty ze smažených a tučných jídel, živočišné tuky, máslo, sádlo, tučné maso, ale také mléčné výrobky a uzeniny. Potíže mohou způsobit též potraviny bohaté na omega-6 mastné kyseliny, především palmový a kokosový tuk. Je důležité, aby poměr omega-3 a omega-6 byl vyvážený nebo aby alespoň omega-3 převyšovaly množství omega-6.
Největšími pomocníky na kardiologické problémy jsou:
- Česnek, hloh, petržel, srdečník obecný, rozmarýn, kopřiva, celer, cibule, jinan dvoulaločný, libeček nebo březové listy. Není v silách tohoto článku uvádět jednotlivé bylinky a jejich působení na dané potíže, proto vždy prosím hledejte bylinku na základě svých potíží a vždy konzultujte s lékařem, zvlášť pokud již užíváte nějaké léky.
- Snad každý se v dnešní době setkal u sebe nebo u někoho ze svých známých s problémem jménem vysoký krevní tlak.Doba je rychlá, životní styl nezdravý, stresu není pomálu, a tak není se čemu divit. Naštěstí příroda má pro nás pomoc. Největšími pomocníky jsou česnek, tužebník, meduňka, kopřiva, jilm, petržel, aloisie nebo i zdánlivě obyčejné mandle. Velice také prospěje detoxikace organismu a úprava životního stylu, k čemuž může pomoci třeba i konzumace léčivých hub nebo zeleninových šťáv.
- Naopak nízký krevní tlak dokáže většinou potrápit hlavně k ránu nebo při změnách počasí.V takovém případě zase tlak efektivně zvedne rozmarýn lékařský, lékořice, pohanka, yerba maté, pravá káva (pozor na umělé náhražky z obchodu, nejde o chuť, nýbrž o obsah účinných látek), zázvor, skořice, hřebíček nebo mateří kašička či přímo med.
- Dalším častým problémem cév v dnešní době je také tzv. ateroskleróza, nebo-li ucpávání cév.Je to obvykle důsledek nezdravého životního stylu a proto řešení hledejte právě tam. Z léčivých rostlin vám nejvíce pomůže česnek, který pomáhá stabilizovat hladinu cholesterolu a uvolňovat nahromaděné pláty v cévách. Pozor však, pokud nejste na česnek zvyklí, vysoké dávky hned od začátku mohou způsobit až přílišné odlupování plátů, díky kterému by vám mohla paradoxně hrozit mrtvice, infarkt nebo jiné ucpání cévy právě uvolněným materiálem, což jistě nechcete.
- Naopak, pokud jsou naše cévy křehké, mohou nás snadno překvapit krvácivé projevy, například tvorba modřin nebo krvácení z nosu.Zde nejvíce pomůže doplnit přirozené zdroje vitaminu K a železo. Pozor však, pokud si krev ředíte na základě indikace lékaře, tam je třeba, účinek léků nebyl vyrušen. Při krvácení z nosu pomůže čerstvá nať řebříčku, kontryhele, jitrocele nebo kokošky pastuší tobolky, mají silný stavicí účinek.
- Nemalým cévním problémem jsou křečové žíly. Známe je prakticky všichni, nejčastěji jako důsledek dlouhého stání nebo namáhavého životního stylu. Velmi pomáhá doplnit vitaminy B, C, E, flavonoidy, ale především rutin, který pomáhá zpevňovat žilní stěny. Ten obsahuje například pohanka, borůvky, ostružiny, černý rybíz, hroznové víno (především to červené, nikoliv však v podobě alkoholu) nebo hložinky. Zevně pak můžeme podpořit žíly mazáním, nejčastěji se užívá dubová mast se silným svíravým účinkem nebo mazání z jírovce maďalu, nebo-li známého kaštanu. Vždy platí, že křečové žíly natíráme směrem k srdci, nikoliv opačně, jelikož pak by se nám nahromaděné škodliviny z ucpaných nebo zúžených žil hromadily v končetinách a mohlo by docházet k nepříjemným otokům.
- https://www.priroda.cz/clanek/lecive-rostlinky-pro-nase-cevy/?