Červená čočka je
luštěnina vhodná pro vegany, vegetariány, diabetiky, celiaki jedince s citlivým zažíváním Co vše ještě tato plodina umí a s čím je vhodné ji kombinovat? Pro zajímavost – už římský přírodovědec Plinius předepisoval čočkovou polévku na uklidnění.
Svatá Hildegarda z Bringenu ji naopak spíše zavrhovala. Čočka poskytuje tělu řadu prospěšných složek.
- Tip: Pokud přidáme jedlou sodu při vaření čočky (hnědá, zelená) či fazolí, urychlíme dobu vaření.
Čočka a její účinky:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- zdroj rostlinných proteinů, vhodná kombinace s obilovinami (např. rýže)
- lehce stravitelná (prodává se loupaná a půlená červená čočka)
- je zdrojem vlákniny, podporuje hubnutí – velmi dobře zasytí
- působí proti tuhé stolici a střevním potížím (vysoký obsah vlákniny), nezpůsobuje plynatost
-
podporuje
růst svalů, neobsahuje lepek, vhodná pro celiaki
-
podporuje výživu mozku
-
- zdroj protioxidantů a vitamínů skupiny B, které podporují celkové zdraví
- působí proti některým parazitům
- luštěnina s vysokým obsahem energie
Barevné druhy čočky:
- hnědá čočka (musí se předem máčet a nadýmá, přidáním bylin se to eliminuje)
- červená čočka (rychlá na přípravu, nemusí se máčet, používá se v indické kuchyni)
- zelená čočka z francouzského Puy (tzv. kaviár chudých)
- černá čočka beluga, také se nemusí před vařením máčet, vhodná do salátů
Aby se znásobil pozitivní účinek čočky na vaše zdraví a doplnili jste živiny, které v čočce chybí, je vhodné tuto luštěninu konzumovat s následujícími potravinami:
- citrony (mohou se použít na dochucení čočky, čímž se znásobí účinek železa)
- obilniny (vhodná je zejména rýže, která je zdrojem methioninu, jež v čočce chybí)
- brukvovitá zelenina, špenát či mléčné výrobky (dobrý zdroj vápníku, kterého je v čočce jen pomálu)
- mrkev (obsahuje provitamín A, který čočce také chybí)
Bezlepkový čočkový chleba (na 2 malé nebo 1 větší formu potřebujete):
- 500 g červené čočky
- 150 g řeckého jogurtu
- 3 vejce
- 20 g olivového oleje
- 1 sáček instantního droždí
- 1 plná lžička soli
- 2 stroužky česneku
Lze přidat:
- 2 hrsti oliv
- 2 hrsti strouhaného čedaru
- 1 hrst sušených rajčat v oleji
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
- ½ lžičky chilli vloček
- Sezam na posypání
Postup přípravy:
- Čočku propláchněte, zalijte vodou a nechte v lednici do druhého dne (12 až 24 hodin) změknout. Druhý den ji sceďte a spolu s jogurtem, vejci, olejem, droždím, solí a prolisovaným česnekem rozmixujte na co nejhladší hmotu.
- Pokud chcete chleba vláčnější, chutnější a výživnější, vmíchejte do těsta olivy, sýr (čedar nebo feta), nasekaná sušená rajčata, rozmarýn či jiné bylinky, chilli dle chuti, kousky uzeniny, ořechy, semínka a podobně.
- Směs rozdělte do dvou menších forem vyložených pečicím papírem (počítejte s tím, že ještě nakyne) a nechte na teplém místě 30 až 60 minut kynout.
- Poté posypejte sezamem, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut.
Veganský čočkový chleba ze 4 surovin
Pokud se vyhýbáte živočišným produktům, použijte 250 g červené čočky, kterou opět namočte, druhý den sceďte a rozmixujte s 30 g olivového oleje, půl sáčkem droždí, lžičkou soli a případně trochou vody, kdyby byla směs příliš suchá. Nechte vykynout a pečte, jako je popsáno v receptu. Množství vystačí na 1 bochník.
https://forbes.cz/proteinovy-chleb-z-cervene-cocky-je-bez-mouky-bez-lepku-a-extremne-syty/?
Černá čočka beluga je perfektním jídlem (nejen) pro diabetiky, má totiž nízký glykemický index, udržuje tedy stabilní hladinu cukru v krvi a přispívá k postupnému uvolňování inzulinu. Její chuť je příjemně nasládlá a na rozdíl od červené čočky se při tepelné úpravě nerozvaří. Pro svou černou barvu ji někteří nazývají „kaviárem“. A právě barva může od konzumace odrazovat. To by ale byla škoda, je totiž nabitá vlákninou, antioxidanty, minerály i vitaminy skupiny B. Nemusíte ji před vařením namáčet, stačí jen propláchnout a povařit ve vodě zhruba 20 minut.
https://www.prozeny.cz/clanek/zdravi-prilohy-ktere-snizi-cholesterol-prospeji-cevam-i-pri-hubnuti-co-jsou-adzuki-merlik-nebo-beluga-94502#