Červená čočka je
luštěnina vhodná pro vegany, vegetariány, diabetiky, celiaki jedince s citlivým zažíváním Co vše ještě tato plodina umí a s čím je vhodné ji kombinovat? Pro zajímavost – už římský přírodovědec Plinius předepisoval čočkovou polévku na uklidnění.
Svatá Hildegarda z Bringenu ji naopak spíše zavrhovala. Čočka poskytuje tělu řadu prospěšných složek.
- Tip: Pokud přidáme jedlou sodu při vaření čočky (hnědá, zelená) či fazolí, urychlíme dobu vaření.
Čočka a její neschválené účinky:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- zdroj rostlinných proteinů, vhodná kombinace s obilovinami (např. rýže)
- lehce stravitelná (prodává se loupaná a půlená červená čočka)
- je zdrojem vlákniny, podporuje hubnutí – velmi dobře zasytí
- působí proti tuhé stolici a střevním potížím (vysoký obsah vlákniny), nezpůsobuje plynatost
-
podporuje
růst svalů, neobsahuje lepek, vhodná pro celiaki
-
podporuje výživu mozku
-
- zdroj protioxidantů a vitamínů skupiny B, které podporují celkové zdraví
- působí proti některým parazitům
- luštěnina s vysokým obsahem energie
Barevné druhy čočky:
- hnědá čočka (musí se předem máčet a nadýmá, přidáním bylin se to eliminuje)
- červená čočka (rychlá na přípravu, nemusí se máčet, používá se v indické kuchyni)
- zelená čočka z francouzského Puy (tzv. kaviár chudých)
- černá čočka beluga, také se nemusí před vařením máčet, vhodná do salátů
Aby se znásobil pozitivní účinek čočky na vaše zdraví a doplnili jste živiny, které v čočce chybí, je vhodné tuto luštěninu konzumovat s následujícími potravinami:
- citrony (mohou se použít na dochucení čočky, čímž se znásobí účinek železa)
- obilniny (vhodná je zejména rýže, která je zdrojem methioninu, jež v čočce chybí)
- brukvovitá zelenina, špenát či mléčné výrobky (dobrý zdroj vápníku, kterého je v čočce jen pomálu)
- mrkev (obsahuje provitamín A, který čočce také chybí)
Bezlepkový čočkový chleba (na 2 malé nebo 1 větší formu potřebujete):
- 500 g červené čočky
- 150 g řeckého jogurtu
- 3 vejce
- 20 g olivového oleje
- 1 sáček instantního droždí
- 1 plná lžička soli
- 2 stroužky česneku
Lze přidat:
- 2 hrsti oliv
- 2 hrsti strouhaného čedaru
- 1 hrst sušených rajčat v oleji
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
- ½ lžičky chilli vloček
- Sezam na posypání
Postup přípravy:
- Čočku propláchněte, zalijte vodou a nechte v lednici do druhého dne (12 až 24 hodin) změknout. Druhý den ji sceďte a spolu s jogurtem, vejci, olejem, droždím, solí a prolisovaným česnekem rozmixujte na co nejhladší hmotu.
- Pokud chcete chleba vláčnější, chutnější a výživnější, vmíchejte do těsta olivy, sýr (čedar nebo feta), nasekaná sušená rajčata, rozmarýn či jiné bylinky, chilli dle chuti, kousky uzeniny, ořechy, semínka a podobně.
- Směs rozdělte do dvou menších forem vyložených pečicím papírem (počítejte s tím, že ještě nakyne) a nechte na teplém místě 30 až 60 minut kynout.
- Poté posypejte sezamem, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut.
Veganský čočkový chleba ze 4 surovin
Pokud se vyhýbáte živočišným produktům, použijte 250 g červené čočky, kterou opět namočte, druhý den sceďte a rozmixujte s 30 g olivového oleje, půl sáčkem droždí, lžičkou soli a případně trochou vody, kdyby byla směs příliš suchá. Nechte vykynout a pečte, jako je popsáno v receptu. Množství vystačí na 1 bochník.
https://forbes.cz/proteinovy-chleb-z-cervene-cocky-je-bez-mouky-bez-lepku-a-extremne-syty/?
Černá čočka beluga je perfektním jídlem (nejen) pro diabetiky, má totiž nízký glykemický index, udržuje tedy stabilní hladinu cukru v krvi a přispívá k postupnému uvolňování inzulinu. Její chuť je příjemně nasládlá a na rozdíl od červené čočky se při tepelné úpravě nerozvaří. Pro svou černou barvu ji někteří nazývají „kaviárem“. A právě barva může od konzumace odrazovat. To by ale byla škoda, je totiž nabitá vlákninou, antioxidanty, minerály i vitaminy skupiny B. Nemusíte ji před vařením namáčet, stačí jen propláchnout a povařit ve vodě zhruba 20 minut.
https://www.prozeny.cz/clanek/zdravi-prilohy-ktere-snizi-cholesterol-prospeji-cevam-i-pri-hubnuti-co-jsou-adzuki-merlik-nebo-beluga-94502#