Cibule

Cibule, jedny z nejstarších známých kulturních plodin, jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, B1, B2, B6 a kyseliny listové, draslíku, vápníku, antioxidantů,antokyanů a quercetinu. Provitamín A se u nich vyskytuje spíše v nati. Téměř z 90 % cibule tvoří voda. Platí to pro exempláře všech barev a druhů. Určující nejen pro chuť jsou tu éterické oleje, které rozhodují o štiplavosti a sladkosti. Známe cibuli bílou, žlutou, červenou a hnědou, liší se i v chuti, rozlišovat ji můžeme i podle tvaru od kulovité po protáhlou, která se v poslední době začala označovat jako banánová.

Cibule a její účinky:

  • Cibule působí spíše sedativně. Protože obsahuje slizy a pektiny, působí dobře i při některých střevních chorobách.fosforu, zinku
  • přítomné fytoncidy ničí škodlivé mikroby 
  • zamezuje kornatění cév a vyrovnává krevní tlak 
  • cibule urychluje vstřebávání tuků a je prevencí proti osteoporóze, zabraňuje ztrátám hustoty kostní hmoty
  • cibule i česnek mají výrazné antivirotické účinky 
  • cibulovou šťávu lze účinně využít při výskytu špatně se hojících ran anebo jako kapky při bolestech ucha
  • příznivé účinky na štítnou žlázy
  • cibule stejně jako česnek má silné antibakteriální účinky
  • podporuje srdeční činnost a podporuje trávení
  • prospívá dýchací soustavě
  • slupky cibule (zdroj minerálů) se dají použít jako hnojivo pro rostliny (studený výluh ze slupek po dobu 24 hodin)

"Babské rady proti nachlazení a dýchacím obtížím"

  • 1 červenou cibuli
  • 500 g třtinového cukru
  • 2 citrony
  • 6 šálků kvalitní minerální vody
  • 7 lžic medu

Postup přípravy sirupu: je třeba rozpustit cukr na pánvi, dokud nezačne vznikat karamel. Ten tvořte za stálého míchání. Po rozpuštění cukru k němu přidejte nakrájenou červenou cibuli a udržujte teplotu po dobu asi 2 minut. Následně směs zalijte doporučeným množstvím minerální vody, opět přiveďte k varu a nechte vařit do té doby, dokud se voda neodpaří tak, že jí v nádobě zbude asi jenom jedna třetina. Potom můžete sundat ze sporáku a nechat chladnou při pokojové teplotě. Potom přidáte šťávu z dvou citronů a také med. Vše důkladně promíchejte a nalijte do uzavíratelné nádoby.

Užívání: až druhý den, je třeba ho nechat 24 hodin odležet, potom užívejte před jídlem dvě lžíce třikrát denně

Zobrazit více Zabalit
Řadit dle:0 produktů
Nebyly nalezeny žádné produkty. Zkuste změnit kritéria hledání.