Cibule, jedny z nejstarších známých kulturních plodin, jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, B1, B2, B6 a kyseliny listové, draslíku, vápníku, antioxidantů,, kyseliny salicylové, antokyanů a quercetinu. Provitamín A se u nich vyskytuje spíše v nati. Téměř z 90 % cibule tvoří voda. Platí to pro exempláře všech barev a druhů. Určující nejen pro chuť jsou tu éterické oleje, které rozhodují o štiplavosti a sladkosti. Známe cibuli bílou, žlutou, červenou a hnědou, liší se i v chuti, rozlišovat ji můžeme i podle tvaru od kulovité po protáhlou, která se v poslední době začala označovat jako banánová.
Cibule je základní přísadou vaření po celém světě a po rajčatech, která jsou technicky vzato ovoce, je nejvíce konzumovanou zeleninou na světě. Ročně se jí vyprodukuje zhruba 106 milionů tun – zhruba stejně jako mrkve, tuřínu, chilli papriček, paprik a česneku dohromady. Používá se do všeho možného a ve Spojených státech je od roku 1958 dokonce zakázáno s cibulí obchodovat, po pokusu trh monopolizovat.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Postup přípravy sirupu: je třeba rozpustit cukr na pánvi, dokud nezačne vznikat karamel. Ten tvořte za stálého míchání. Po rozpuštění cukru k němu přidejte nakrájenou červenou cibuli a udržujte teplotu po dobu asi 2 minut. Následně směs zalijte doporučeným množstvím minerální vody, opět přiveďte k varu a nechte vařit do té doby, dokud se voda neodpaří tak, že jí v nádobě zbude asi jenom jedna třetina. Potom můžete sundat ze sporáku a nechat chladnou při pokojové teplotě. Potom přidáte šťávu z dvou citronů a také med. Vše důkladně promíchejte a nalijte do uzavíratelné nádoby.
Užívání: až druhý den, je třeba ho nechat 24 hodin odležet, potom užívejte před jídlem dvě lžíce třikrát denně
Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenká kolečka a posypejte cukrem (medem). Šťávu, kterou cibule pustí, užívejte několikrát denně po 2–3 lžičkách. Uleví se vám při dýchání a zlepší odkašlávání.
Permakultura: Cibule je však velmi náročná na polohu záhonu, v němž roste. Potřebuje hodně slunce a prohřátou půdu. Ve vysoké vlhkosti trpí a je často napadána plísněmi a chorobami. Také byste se měli vyvarovat používání dusíkatých hnojiv.
27.3.2023 Drahá cibule netrápí jen Čechy, ale její nedostatek, a tedy vysoké ceny řeší po celém světě. K prudkému růstu cen přispěly katastrofické záplavy v Pákistánu, mrazy ve Střední Asii a válka na Ukrajině.
Cibule je základní přísadou vaření po celém světě a po rajčatech, která jsou technicky vzato ovoce, je nejvíce konzumovanou zeleninou na světě. Ročně se jí vyprodukuje zhruba 106 milionů tun – zhruba stejně jako mrkve, tuřínu, chilli papriček, paprik a česneku dohromady. Používá se do všeho možného a ve Spojených státech je od roku 1958 dokonce zakázáno s cibulí obchodovat, po pokusu trh monopolizovat.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-cibuli-resi-cely-svet-sucho-a-zaplavy-startuji-novou-potravinovou-krizi-228422#
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |