Cibule

Cibule, jedny z nejstarších známých kulturních plodin, jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, B1, B2, B6 a kyseliny listové, draslíku, vápníku, antioxidantů,, kyseliny salicylové, antokyanů a quercetinu. Provitamín A se u nich vyskytuje spíše v nati. Téměř z 90 % cibule tvoří voda. Platí to pro exempláře všech barev a druhů. Určující nejen pro chuť jsou tu éterické oleje, které rozhodují o štiplavosti a sladkosti. Známe cibuli bílou, žlutou, červenou a hnědou, liší se i v chuti, rozlišovat ji můžeme i podle tvaru od kulovité po protáhlou, která se v poslední době začala označovat jako banánová.

Cibule je základní přísadou vaření po celém světě a po rajčatech, která jsou technicky vzato ovoce, je nejvíce konzumovanou zeleninou na světě. Ročně se jí vyprodukuje zhruba 106 milionů tun – zhruba stejně jako mrkve, tuřínu, chilli papriček, paprik a česneku dohromady. Používá se do všeho možného a ve Spojených státech je od roku 1958 dokonce zakázáno s cibulí obchodovat, po pokusu trh monopolizovat.

Cibule a její účinky:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • Cibule působí spíše sedativně. Protože obsahuje slizy a pektiny, působí dobře i při některých střevních chorobách.fosforu, zinku
  • přítomné fytoncidy ničí škodlivé mikroby 
  • ovlivňuje hospodaření s vodou v organizmu, což je důležité při chorobách ledvin
  • zamezuje kornatění cév a vyrovnává krevní tlak 
  • cibule urychluje vstřebávání tuků a je prevencí proti osteoporóze, zabraňuje ztrátám hustoty kostní hmoty
  • cibule i česnek mají výrazné antivirotické účinky 
  • cibulovou šťávu lze účinně využít při výskytu špatně se hojících ran anebo jako kapky při bolestech ucha
  • příznivé účinky na štítnou žlázy
  • cibule stejně jako česnek má silné antibakteriální účinky
  • podporuje srdeční činnost a podporuje trávení
  • prospívá dýchací soustavě
  • slupky cibule (zdroj minerálů) se dají použít jako hnojivo pro rostliny (studený výluh ze slupek po dobu 24 hodin)
  • sloučeniny síry v cibuili zvyšují absorbci lykopenu obsaženém v rajčatech

"Babské rady proti nachlazení a dýchacím obtížím"

  • 1 červenou cibuli
  • 500 g třtinového cukru
  • 2 citrony
  • 6 šálků kvalitní minerální vody
  • 7 lžic medu

Postup přípravy sirupu: je třeba rozpustit cukr na pánvi, dokud nezačne vznikat karamel. Ten tvořte za stálého míchání. Po rozpuštění cukru k němu přidejte nakrájenou červenou cibuli a udržujte teplotu po dobu asi 2 minut. Následně směs zalijte doporučeným množstvím minerální vody, opět přiveďte k varu a nechte vařit do té doby, dokud se voda neodpaří tak, že jí v nádobě zbude asi jenom jedna třetina. Potom můžete sundat ze sporáku a nechat chladnou při pokojové teplotě. Potom přidáte šťávu z dvou citronů a také med. Vše důkladně promíchejte a nalijte do uzavíratelné nádoby.

Užívání: až druhý den, je třeba ho nechat 24 hodin odležet, potom užívejte před jídlem dvě lžíce třikrát denně

Jak připravit cibulovou šťávu?

Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenká kolečka a posypejte cukrem (medem). Šťávu, kterou cibule pustí, užívejte několikrát denně po 2–3 lžičkách. Uleví se vám při dýchání a zlepší odkašlávání.

  • 1 velká cibule
  • 2–3 lžíce cukru (medu)

Permakultura: Cibule je však velmi náročná na polohu záhonu, v němž roste. Potřebuje hodně slunce a prohřátou půdu. Ve vysoké vlhkosti trpí a je často napadána plísněmi a chorobami. Také byste se měli vyvarovat používání dusíkatých hnojiv.

  • Cibuli můžeme sázet na přelomu března a dubna, ale ještě předtím, než je zasadíte do země, je dobré malé cibulky namořit speciálním mořidlem. Požadované množství zřeďte vodou a sazečky do směsi ponořte. Nechte je tam 6-12 hodin a poté zceďte. 
  • Malé cibulky vysazujte do měkkého řádku tak hluboko, aby vrcholky cibulek „nevykukovaly" ze země, ale byly na úrovni půdy. Cibule má ráda prostor, proto ji sázejte na vzdálenost 10 cm do řádků, které jsou 25 cm od sebe.
  • Cibuli je nutné pravidelně okopávat.
  • Řádek také můžete sem tam posypat trochou kuchyňské soli. Zeleninu tak ochráníte před květilkou cibulovou, která napadá nejen cibuli, ale také česnek. Před dalšími škůdci brání cibuli také mrkev, proto je můžete vysadit hned vedle sebe.
  • Aby byla cibule zdravá a měla dostatek živin, je nutné ji pravidelně zalévat a také hnojit. Hnojí se většinou ve třech cyklech. Poprvé, když má rostlina dva listy, podruhé hned za 14 dní od prvního a potřetí na konci června. Pokud chcete, aby vám cibule vydržela co nejdéle, musíte ji včas sklidit. Spolehlivým znakem je zasychání natě v krčku. Listy postupně žloutnou, vadnou, až polovina natě „lehne". Tehdy jsou cibule připravené na posbírání.

 

27.3.2023 Drahá cibule netrápí jen Čechy, ale její nedostatek, a tedy vysoké ceny řeší po celém světě. K prudkému růstu cen přispěly katastrofické záplavy v Pákistánu, mrazy ve Střední Asii a válka na Ukrajině.

Cibule je základní přísadou vaření po celém světě a po rajčatech, která jsou technicky vzato ovoce, je nejvíce konzumovanou zeleninou na světě. Ročně se jí vyprodukuje zhruba 106 milionů tun – zhruba stejně jako mrkve, tuřínu, chilli papriček, paprik a česneku dohromady. Používá se do všeho možného a ve Spojených státech je od roku 1958 dokonce zakázáno s cibulí obchodovat, po pokusu trh monopolizovat.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-cibuli-resi-cely-svet-sucho-a-zaplavy-startuji-novou-potravinovou-krizi-228422#

Zobrazit více Zabalit
Cena a štítky
1 produkt
Cibule žlutá BIO prášek 250g
Kód:awa3733

Cibule žlutá BIO prášek 250g

99,0 Kč
Skladem > 5 ks
Cibule se již po několik tisíciletí používá k dochucení pokrmů.
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo