Mrkev

Cena a štítky
2 produkty
AWA superfoods Mrkev sušená 100g
Kód:awa2240

AWA superfoods Mrkev sušená 100g

28,0 Kč59,0 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno
Mrkev sušená, krájená na plátky.
-53 %
AWA superfoods karotka sušená 250g
Kód:awa2665

AWA superfoods karotka sušená 250g

25,0 Kč99,0 Kč
Tento produkt nelze zakoupit
Vyprodáno
Mrkev je nejoblíbenější kořenová zelenina, je zdrojem vitaminu A, betakarotenu, vitaminů B (B6), C, ...
-75 %
Mrkev je nejpoužívanější kořenová zelenina oranžovočervené barvy, bežně pěstovaná na našich zahrádkách. Mrkev obsahuje vlákninu, éterické oleje, lehce stravitelný cukr. Čerstvá nať mrkve má opravdu působivý seznam živin včetně vitaminu A, C a K, vápníku, železa. Obsahuje také fenolové sloučeniny, karotenoidy a další stopové množství různých antioxidantů. Nať obsahuje vysoké množství antioxidantů, jako je lutein, zeaxantin a beta-karoten. Tyto sloučeniny pomáhají chránit sítnici před oxidačním stresem a současně snižují riziko makulární degenerace

Mrkev – použití a účinky:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • proti vráskám (šťávu naneste jako masku, možno smíchat s trochou medu a jogurtu či smetany)
  • perfektní podpora pigmentace, vhodá při opalování
  • mrkev, přispívá k prevenci nekontrolovaného dělení buněk, zejména plic, prostaty a tlustého střeva
  • díky obsaženému draslíku uvolňuje napětí v cévách, čímž zlepšuje krevní oběh
  • podporuje kardiovaskulární systém
  • podporuje tvorbu trávicích šťáv, je vhodná při řídké i tuhé stolici
  • podporuje produkci kolagenu, který zachovává pružnou a elastickou pokožku
  • spolu se známými detoxikačními vlastnostmi, vitaminem C a významnou hladinou antioxidantů přispívá čerstvá mrkvová nať ke zvýšení imunity, také chrání vaše tělo před různými infekcemi a cizími patogeny
  • mrkev pomáhá proti akné a čistí pleť, předchází také nadprodukci buněk ve vnější vrstvě pokožky, kde se spojuje nadbytečný maz s odumřelými buňkami a ucpává póry
  • http://superpotraviny.webnode.cz/zelenina/mrkev/

Mrkvová čerstvá nať:

  • obsahuje vysoké množství antioxidantů, jako je lutein, zeaxantin a beta-karoten, tyto sloučeniny pomáhají chránit sítnici před oxidačním stresem a současně snižují riziko makulární degenerace
  • přispívá k detoxikaci organismu, dokáže velmi rychle eliminovat toxiny v těle a přispívá k pročištění ledvin
  • má vysoký podíl draslíku, který v těle působí jako vazodilatátor, to přispívá ke snížení napětí a deformaci v tepnách a cévách, čímž zmírňuje zátěž celého kardiovaskulárního systému a snižuje riziko infarktu a mrtvice
  • vláknina obsažená v mrkvové nati stimuluje peristaltický pohyb střev a zlepšuje absorpci živin ze stravy
Použití: od syrových salátů po mrkvové koláče, pro tělo je vhodnější mrkev vařená
 
Mrkev se doporučuje konzumovat jak syrová, tak i dušená na olivovém oleji nebo připravená na páře, čímž neztrácí výživné látky potřebné pro naše tělo.
Pokud chcete mrkev použít na pleť i lokálně, vyzkoušejte tuto masku: Mrkev rozmixujte s medem, naneste na pleť a nechte působit 10-15 minut.

Mrkvový salát:

Umytou mrkev nastrouháme, přidáme nastrouhané oloupané jablko zbavené jadřince. Přidáme kvalitní olej citronovou šťávu a vše promýcháme. Podle potřeby můžeme dochutit třtinovým cukrem a dozdobit hrozinkami nebo jiným sladkým sušeným ovocem.

Mrkev, skladování:

Vyhněte se mrkvím se zelenou špičkou a také těm, které jsou jakkoli poškozené nebo neúplné. Rovněž se nedoporučuje ukládat mrkev v blízkosti jiných druhů zeleniny, zejména brambor nebo jablek, protože pak ztrácí svou výraznou chuť. Myslete rovněž na teplotu vzduchu, která by neměla klesnout pod 4 °C. Je třeba pamatovat na to, že skladovaná mrkev by neměla být vystavena ani mrazu a ani přímému působení slunečních paprsků.

Pro skladování na balkoně použijte ideálně přepravky, které mají otvory. Ty totiž zabezpečí cirkulaci vzduchu. Kromě pilin, písku nebo dřevěného popela můžete přepravku vysypat také například suchými slupkami cibule nebo rašelinou. Pokud není množství mrkve příliš velké, můžete si dát práci se zabalením každé mrkve zvlášť do novinového papíru. Ten totiž pomůže udržet mrkev déle v potřebné kvalitě.

K uskladnění mrkve můžete použít některých z následujících doporučených způsobů:

V obou níže uvedených případech by se jednotlivé mrkve neměly vzájemné dotýkat. Důležité je také provádět průběžnou kontrolu uskladněné zeleniny a ihned odstraňovat vadné kousky, aby se například plísně nerozšířily i na ostatní plody.

  • piliny nebo dřevěný popel: mrkve rozložte do vhodné krabice nebo bedýnky, zasypejte je pilinami nebo dřevěným popelem, nádobu nijak nezakrývejte a umístěte ji na místě s co nejmenším přístupem světla
  • písek: jedná se o metodu velice oblíbenou mezi zahradníky, a to pro její jednoduchost a účinnost; vrstva mrkví se zasype vrstvou písku, přičemž je zapotřebí dbát na to, aby písek nebyl ani suchý, ani příliš mokrý.

https://www.krasnezeny.eu/zahradnik-radi-jak-spravne-skladovat-mrkev-aby-vydrzela-co-nejdele-cerstva/

Zobrazit více Zabalit