Kotvičník zemní (Tribulus terrestris) je bylinka, která dobře roste podél řek, potoků a cest, má rád písčitá a suchá místa. Pěstuje se i na kotvičníkových farmách v České republice. Listy mají v sušině asi 12,1 % bílkovin, 2,6 % tuku, 40,8 % sacharidů, 27,8 % vlákniny a 16,7 % minerálních látek. Nejčastěji se využívá kotvičníková nať, ale je léčivá celá bylina, včetně kořenů, semínek a plodů.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Kontraindikace: Kotvičník by neměly užívat děti, těhotné a kojící ženy a také osoby s nemocemi jater, ledvin, celiakií či nedostatkem vitamínů A, D, E, a K a také lidé, kteří mají problémy se špatným vstřebáváním tuků. Použití konzultujte s lékařem.
Použití: do snídaňových směsí, smoothie, jogurtů, nať se používá na přípravuje čaje
Skladování natě kotvičníku: v suchu temnu a do teploty 25°C v uzavíratelné nádobě
1 čajová lžička sušeného kotvičníku se vaří přibližně 30 minut v 500 ml vody, poté popíjíme ve 2–3 dávkách těsně před jídlem.
Čeleď: kacibovité (Zygophyllaceae)
Sběr: nať v průběhu celé vegetace, někdy i květ
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |