Tibetská houba

Tibetská (kefírová) houba (kefírová zrna) je společenství bakterií a mléčných a octových kvasinek (mikroorganismy se živí zejména mléčnou laktózou) které vzhledově připomíná houbu krémové barvy nebo růžičky květáku, je původem z Kavkazu a Tibetu. Tibetská houba a její účinky jsou známé nejméně 5000 roků a používá se podobně jako kvásek. Tibetská houba je zdrojem laktobakterií, lehce stavitelných bílkovin, tuků,vitamínů (A, D a E), minerálů (zinek, železo, selen, měď a molybden). V případě tibetské houby se nejedná o houbu, ale pouze o seskupení unikátních mikroorganismů, které se živí mléčnou laktózou, vzhledově připomínajících malé bílé „květáčky“.

  • jeden druh kefírové kultůry se rozmnožuje se v mléce, má mazlavou gelovitou konzistenci bílé barvy (vypadá jako malé měkké růžičky květáku) a krmí se laktózou
  • "krystalky" té druhé kefírové kultury žijí ve sladké vodě, jsou pružné, průsvitné a křehké. Je to společenství různých druhů kvasinek a bakterií
  • tibetská hoba je seskupení bakterií, octových a mléčných kvasinek

Tibetská (kefírová) houba a její účinky:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • snižuje hladinu cholesterolu (chrání tak zdraví srdce) a reguluje krevní tlak
  • podporuje dlouhověkost a působí proti stárnutí buněk
  • působí proti stresu, podporuje imnitní systém
  • je vhodná při nemocech ledvin, sleziny, žlučníku, slinivky či jater
  • má pozitivní vliv na krevní tlak i na srdce
  • působí pozitivně na trávící soustavu a působí proti překyselení organismu
  • působí proti hnití potravy ve střevech a působí proti přemnožení kvasinek, bakterií a virů
  • prospívá nervovému systému
  • zvyšuje vitalitu, zdroj energie a působí proti únavě
  • napravuje škody způsobené užíváním antibiotik v žaludku
  • zdroj vitamínu B9 a B12
  • harmonije hladinuu cholesterolu
  • podporuje zdraví mikrobioty a mikrobiomu (stimuluje a podporuje imunitní systém), podporuje střevní rovnováhu
  • působí jako přírodní antibiotikum, má silné protizánětlivé účinky
  • podporuje detoxikaci organismu a spalování tuků, podporuje metabolismus a proces hubnutí
  • podporuje cévní a srdeční činnosti
  • podporuje čištění krve
  • podporuje očistu ledviny a celého močového systému
  • Tibetští mniši ji považují za recept na dlouhověkost i za elixír mládí

Jak si připravit kefírový nápoj (probiotické mléko) z Tibetské houby?

 2 - 3 lžičky tibetské houby zalijeme cca 500ml nesvařeného mlék (3-4% tuku) a a necháme macerovat 24 hodin při pokojové teplotě (probíhají tam fermentační procesy, kdy z cukrů vznikají kyseliny a CO2), následně promícháme dřevěnou vařečkou a scedíme přes plastový cedník (houbu, která tam zůstane, důkladně propereme a vrátíme do sklenice a opět zalijeme mlékem (můžeme i trochou hotového tibetského kefíru), postup několikrát opakujeme (přiléváme další mléko). Používáme před spaním po dobu 20-40 dní a potom je dobré udělat pauzu po dobu cca 21 dní

  • zdravá houba se po cca 17 dnech zdvojnásobí, pak lze množství dělit na polovinu a darovat jiným lidem
  • při špatném proplachování se začne na houbě vytvářet sliz, takto vyrobené mléko nelze pít
  • pokud dáme zpět do sklenice s tibetskou houbou i trošku hotového kefíru, urychlují to její růst a fermentaci
  • při přípravě kefíru nepoužívejte kovové předměty, houba může černat a ztrácí účinek
  • při přípravě nepoužívejte vysokou teplotu a chemické prostředky (zbytkové množství při omývání saponátem)
  • pokud chceme hustější kefír, použijte pomalejší fermentaci v ledničce - dozraje po cca 7 dnech
  • sekundární fermentace - hotový kefír po 24 hodinách slijeme (prvotní fermentace) a přelijeme do uzavíratelné sklenice max. do 3/4 výšky a uzavřeme těsným víčkem a necháme při pokojové teplotě a průběžně protřepáváme a uvolníme víčko (aby odešel CO2) a opět zavřeme. Takto může kefír zůstat cca týden. Výsledný kefír je kyselejší a má větší obsah kyseliny listové.

Skladování: houba musí být vždy zalita mlékem, skladujeme v lednici, pro dlouhodobější skladování houby je ale vhodný mrazák, do kterého můžete umístit malý kousek houby ponořený do mléka. 

Dlouhodobé skladování: např. 2 lžičky dejte do malé sklenice s víkem, naplňte do 2/3 mlékem a uložte do mrazáku. Vydrží vám tam i několik let. Je to vaše zásoba v případě, že se vám s houbičkami něco stane. 

  • houba, která hladoví, zčerná a ztratí své blahodárné účinky

Chuť nápoje: jako zákys nebo podmáslí

Alternativně můžeme požít vodu a tibetskou houbu a třtinový cukr v poměru 1 : 1

Použití: vhodná i pro lidi s intolerancí na laktózu (sekundární fermentace)

Kontraindikace: nevhodné pro děti a těhotné ženy

Pověsti a legendy: podle legendy daroval kefír příslušníkům ortodoxní církve Aláhův prorok, Mohamed. Kvůli pověře, že "Prorokova zrna" ztratí svoji moc a sílu, pokud by se ho zmocnili nevěřící, byl přísně střežen před cizinci a byl předáván z generace na generaci a pokládán za součást kmenového bohatství.

Lidové nazvy: tibi krystaly, tibetská zrna, kefírka, kefírová houba, chrchlík nebo tibeťanka

Signatura: používala se na uchovávání mléka v kožených vacích před znehodnocením

Kde získat tibetskou houbu?

  • seznam dodavatelů je na konci stránky: https://www.uspesna-lecba.cz/tibetska-houba/
  • tibetská houba Brno tel: 605 205 800

Co vše lze doma z kefírových houbiček připravit

V prvé řadě je to tedy kefír. Použít můžete kravské nebo kozí mléko, máte-li k dispozici i jiné, pak směle do toho. Kefír si však můžete dopřát i kokosový nebo sójový. Ovšem je vhodné střídat s živočišným mlékem, aby si houbičky zachovaly svou schopnost a příliš nezeslábly bez své potravy, což je laktóza. Udělejte si tedy vždy jednou kefír z živočišného mléka a jednou z rostlinného. Před novým použitím houbičky opláchněte vlažnou vodou (filtrovanou).

Dále si z kefíru můžete udělat domácí tvaroh. Mimo tvarohu získáte i vedlejší produkt – syrovátku. Obojí využijete. S tvarohem si určitě budete vědět rady a syrovátku lze použít do těsta na chleba, pizzu nebo do polévky. Můžete ji i vypít.

Pokud do mléka přidáte i smetanu, houbičky budou mít hostinu. Díky ní se budou krásně množit a zesílí. Vy navíc získáte hodně hustý kefír, který se spíš už podobá jogurtu. Jen se pak hůř z něj loví kefírové houbičky. Můžete tedy použít jako jogurt – přidat do něj ovesné vločky, ovoce, oříšky apod. Co s přemnoženými houbičkami?

Můžete je darovat přátelům, sousedům nebo je rozmixovat ve vodě a použít i jako hnojivo pro svou úrodu a rostliny. Jsou výtečné i jako pleťová maska a někdo houbičky jednoduše polyká, aby získal ještě více zdravotních benefitů. Díky kefírových houbiček můžete získat:

  • Klasický kefír
  • Rostlinný kefír
  • Tvaroh
  • Syrovátku
  • Jogurt

1.10.2023 Tibetská kefírová houba: elixír zdraví známý již tisíce let. Obsahuje specifické mikroorganismy, především laktobacily a mléčné a octové kvasinky.

Nápoj obsahuje mnoho nutričně významných látek. Nalezneme zde vitamíny A, D, E a vitamíny skupiny B. Z minerálů je ve vyšším množství obsažený především hořčík, vápník, fosfor, zinek, selen, měď a železo. Oproti kefíru z obchodu obsahuje domácí kefír mnohem více probiotik, jelikož běžně dostupné komerční výrobky se v procesu výroby tepelně upravují (kvůli delší trvanlivosti).

  • Příprava výživného kefíru je velmi jednoduchá. Jako základ použijte mléko, které preferujete. Propláchněte kefírová zrna vlažnou vodou a následně je vložte do sklenice s mlékem. Nechte stát sklenici zakrytou ubrouskem minimálně 24 h při pokojové teplotě. Druhý den obsah sklenice promíchejte a sceďte přes sítko. Houbu pečlivě vymyjte pod tekoucí vodou, a celý proces znova opakujte. Pozor, při manipulaci s houbou platí jedno pravidlo – nepoužívejte kovové náčiní.
  • https://objevim.cz/jidlo/tibetska-kefirova-houba-elixir-zdravi-znamy-jiz-tisice-let-obsahuje-specificke-mikroorganismy-predevsim-laktobacily-a-mlecne-a-octove-kvasinky/gaiduschova/?
Zobrazit více Zabalit
Cena a štítky
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo