Tibetská (kefírová) houba (kefírová zrna) je společenství bakterií a mléčných a octových kvasinek (mikroorganismy se živí zejména mléčnou laktózou) které vzhledově připomíná houbu krémové barvy nebo růžičky květáku, je původem z Kavkazu a Tibetu. Tibetská houba a její účinky jsou známé nejméně 5000 roků a používá se podobně jako kvásek. Tibetská houba je zdrojem laktobakterií, lehce stavitelných bílkovin, tuků,vitamínů (A, D a E), minerálů (zinek, železo, selen, měď a molybden). V případě tibetské houby se nejedná o houbu, ale pouze o seskupení unikátních mikroorganismů, které se živí mléčnou laktózou, vzhledově připomínajících malé bílé „květáčky“.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
2 - 3 lžičky tibetské houby zalijeme cca 500ml nesvařeného mléka (3-4% tuku) a necháme pracovat (macerovat) 24 hodin při pokojové teplotě (probíhají tam fermentační procesy, kdy z cukrů vznikají kyseliny a CO2), následně promícháme dřevěnou vařečkou a scedíme přes plastový cedník. Houbu, která tam zůstane, důkladně propereme (stačí za 5-7 dní, nemusí se to dělat každý den, fermentační proces probíhá rychleji), vrátíme do sklenice a opět zalijeme mlékem (můžeme přidat i trochou hotového tibetského kefíru), postup opakujeme po 24-48 hodinách (přecedíme a přiléváme další mléko). Používáme před spaním po dobu 20-40 dní a potom je dobré udělat pauzu po dobu cca 21 dní.
Skladování: houba musí být vždy zalita mlékem, skladujeme v lednici, pro dlouhodobější skladování houby je ale vhodný mrazák, do kterého můžete umístit malý kousek houby ponořený do mléka.
Dlouhodobé skladování: např. 2 lžičky dejte do malé sklenice s víkem, naplňte do 2/3 mlékem a uložte do mrazáku. Vydrží vám tam i několik let. Je to vaše zásoba v případě, že se vám s houbičkami něco stane.
Chuť nápoje: jako zákys nebo podmáslí
Alternativně můžeme požít vodu a tibetskou houbu a třtinový cukr v poměru 1 : 1
Použití: vhodná i pro lidi s intolerancí na laktózu (sekundární fermentace)
Kontraindikace: nevhodné pro děti a těhotné ženy
Pověsti a legendy: podle legendy daroval kefír příslušníkům ortodoxní církve Aláhův prorok, Mohamed. Kvůli pověře, že "Prorokova zrna" ztratí svoji moc a sílu, pokud by se ho zmocnili nevěřící, byl přísně střežen před cizinci a byl předáván z generace na generaci a pokládán za součást kmenového bohatství.
Lidové nazvy: tibi krystaly, tibetská zrna, kefírka, kefírová houba, chrchlík nebo tibeťanka
Signatura: používala se na uchovávání mléka v kožených vacích před znehodnocením
V prvé řadě je to tedy kefír. Použít můžete kravské nebo kozí mléko, máte-li k dispozici i jiné, pak směle do toho. Kefír si však můžete dopřát i kokosový nebo sójový. Ovšem je vhodné střídat s živočišným mlékem, aby si houbičky zachovaly svou schopnost a příliš nezeslábly bez své potravy, což je laktóza. Udělejte si tedy vždy jednou kefír z živočišného mléka a jednou z rostlinného. Před novým použitím houbičky opláchněte vlažnou vodou (filtrovanou).
Dále si z kefíru můžete udělat domácí tvaroh. Mimo tvarohu získáte i vedlejší produkt – syrovátku. Obojí využijete. S tvarohem si určitě budete vědět rady a syrovátku lze použít do těsta na chleba, pizzu nebo do polévky. Můžete ji i vypít.
Pokud do mléka přidáte i smetanu, houbičky budou mít hostinu. Díky ní se budou krásně množit a zesílí. Vy navíc získáte hodně hustý kefír, který se spíš už podobá jogurtu. Jen se pak hůř z něj loví kefírové houbičky. Můžete tedy použít jako jogurt – přidat do něj ovesné vločky, ovoce, oříšky apod. Co s přemnoženými houbičkami?
Můžete je darovat přátelům, sousedům nebo je rozmixovat ve vodě a použít i jako hnojivo pro svou úrodu a rostliny. Jsou výtečné i jako pleťová maska a někdo houbičky jednoduše polyká, aby získal ještě více zdravotních benefitů. Díky kefírovým houbičkám můžete získat:
1.10.2023 Tibetská kefírová houba: elixír zdraví známý již tisíce let. Obsahuje specifické mikroorganismy, především laktobacily a mléčné a octové kvasinky.
Nápoj obsahuje mnoho nutričně významných látek. Nalezneme zde vitamíny A, D, E a vitamíny skupiny B. Z minerálů je ve vyšším množství obsažený především hořčík, vápník, fosfor, zinek, selen, měď a železo. Oproti kefíru z obchodu obsahuje domácí kefír mnohem více probiotik, jelikož běžně dostupné komerční výrobky se v procesu výroby tepelně upravují (kvůli delší trvanlivosti).
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |