Čirok je opomíjená obilovina (žluté kuličky podobné prosu), je zdrojem bílkovin (11 %), ale také vlákniny (25 %). Z minerálů obsahuje především hořčík, železo, fosfor, draslík, mangan, měď, selen i zinek, a z vitamínů pak především vitamín B1, B2, B3, B6.
Čirok a jeho účinky:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- zdroj rostlinných proteinů a vlákniny
- upravuje hladinu cukru v krvi a také hladinu LDL
- působí proti diabetu, obezitě a kardiovaskulárním onemocněním
- zdroj elektrolytů (hořčík, draslík)
- bezlepková potravina
- vhodný pro celiaky a vegany
- brainfood
- podporuje hubnutí
- silné protizánětlivé a protioxidační účinky
- http://seminka.webnode.cz/cirok/
Čirok, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
Varianty čiroku:
- čiroková mouka
- čirokové zrno, kroupy
Čirokové zrno či kroupy se mohou použít:
- jako zavářka do polévek
- jako základ sytých salátů
- jako alternativa rýže či bulguru pro přípravu „rizota“
- jako příloha k masu nebo omáčkám
- pro přípravu sladkých kaší či nákypů
Příprava čiroku: čiroková zrna namočte asi na tři hodiny do vody a poté uvařte do měkka. V běžném hrnci to trvá asi 45 minut až hodinu, v papiňáku proces vaření zkrátíte tak na 20 až 25 minut.