Čirok je opomíjená obilovina (žluté kuličky podobné prosu), je zdrojem bílkovin (11 %), ale také vlákniny (25 %). Tato zemědělská rostlina z čeledi lipnicovitých je základem výživy pro více než 500 milionů lidí ve 30 zemích světa. Říká se jí velbloud rostlinné říše, neboť je suchovzdorná, což se kvůli měnícím se klimatickým podmínkám může zdát nedocenitelné. Po pšenici, rýži, kukuřici a ječmenu jedná o pátou nejpěstovanější obilninu světa.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Příprava čiroku: čiroková zrna namočte asi na tři hodiny do vody a poté uvařte do měkka. V běžném hrnci to trvá asi 45 minut až hodinu, v papiňáku proces vaření zkrátíte tak na 20 až 25 minut.
2.5.2025 Čirokové zrno je přirozeně bezlepkové, takže produkty z něj vyrobené jako mouka nebo krupice jsou vhodné pro lidi trpící celiakií. Zároveň je i zdrojem bílkovin, vlákniny, minerálů, vitaminů, má pozitivní vliv na nervový systém, metabolismus a hladinu cholesterolu. Navíc obsahuje též přírodní chemické sloučeniny, které působí jako antioxidanty, přičemž známé jsou také jeho preventivní účinky proti zánětům i několika typům rakoviny (tlusté střevo, prsa, melanom). A aby toho nebylo málo, využití nalezne i u pacientů s diabetem a s ním spojenou obezitou.
„Čirok dokáže snižovat produkci glukózy v játrech s podobným účinkem jako léky. Lipidy z něj jsou také částečně schopné zabraňovat absorpci cholesterolu z potravy a snižovat jeho hladinu v krvi i v játrech. Úpravou hladiny glukózy a cholesterolu v krvi spolu s vysokým obsahem antioxidantů může čirok chránit proti vzniku kardiovaskulárních chorob,“ přibližuje Hermuth.
https://www.euro.cz/clanky/rika-se-mu-velbloud-rostlinne-rise-cirok-dokaze-uzivit-miliony-lidi-vyhnat-z-pudy-skudce-nebo-pusobit-proti-rakovine/?
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |