Obilny jsou zdrojem vitamínů skupiny B, vlákniny, proteinů a dalších výživných látek. Jejich pravidelná konzumace zlepší celkový zdravotní stav lidského organismu. Především makrobiotika doporučuje kombinovat obiloviny a luštěniny pro kompletní příjem všech esenciálních aminokyselin (tzv. kompletní proteiny) a zároveň lepší stravitelnost. Jaké si můžete vybrat obilniny, když chcete svému tělu dopřát odpočinek od pšenice (lepku) a trochu ty obilniny prostřídat? Máte opravdu z čeho vybírat. Mezi nejznámější bezlepkové obilniny patří sója, jáhly – proso, kukuřice, amarant, čirok, slzovka, quinoa, pohanka, hnědá, červená a černá rýže, oves, teff a další.
Oves je přirozeně bezlepkový, ale jeho "bezlepkovost" naráží na pár problémů. Prvním z nich je pěstování, kdy již na poli může být kontaminován jinými obilovinami (pšenice, ječmen, žito). Dalším úskalím může být zpracování ovsa na ovesné vločky nebo mouku, kdy ve mlýnech a provozech, které zpracovávají také další obiloviny, dojde ke kontaminaci. A nakonec je možnost kontaminace lepkem u výrobců, kteří přebalují zboží v provozech, kde se zpracovávají také potraviny s lepkem. Ovesné vločky a ovesná mouka, u kterých není znemožněna kontaminace lepkem, nemohou být označeny jako bezlepkové potraviny a velmi často jsou označeny oznámením, že mohou obsahovat stopy lepku.
https://zivotbezlepku.eu/cs/module/ptm_powerfulblog/single?slug=ovesne-vlocky-lepek
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |