Goji, česky také kustovnice čínská (godži , goja, červený diamant) se tradičně pěstuje v Číně, pěstitelé z provincie Ningxia patří mezi nejkvalitnější producenty plodů goji. Je to způsobeno specifickým klimatem porůří Himalájí a dostakem kvalitní úrodné půdy. Goji – kustovnice čínská je pro svůj vyjímečný obsah vitaminů (provitamínu A, C, E, B1, B2, B3 a B6) minerálů (vápník, hořčík, železo, měď, sodík, draslík, selen, zinek, mangan, germanium, fosfor), karotenoidů (beta-karoten, zeaxantin, lutein, lykopen a kryptoxantin), 18 aminokyselin a dalších pro tělo prospěšných látek právem označována za nejprospěšnější superpotravinu 21. století.
Goji, kustovnice čínská a její účinky na zdraví:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- napomáhá snižovat riziko cukrovky, vysokého cholesterolu, obezity, kardiovaskulárních chorob a onemocnění trávicího traktu
- podporuje dlouhověkost a působí proti stárnutí buněk (elixír mládí)
- detoxikuje organismus
- podporuje kvalitu vlasů, nehtů a kostí
- prospívá zdraví očí (zdroj karotenoidů)
- superovoce podporuje mozkové funkce (paměť, koncentraci, postřeh) – brainfood
- přírodní stimunlant – afrodisiakum
- zdroj bílkovin (přispívají k růstu a udržení svalové hmoty a k udržení normálního stavu kostí)
- podporuje zažívání
- podporuje krvetvorbu (působí proti anémii)
- snižuje míru únavy a vyčerpání (železo)
- zdroj energie
- zdroj elektrolytů (vápník, hořčík, draslík, sodík)
- doplněk při redukčních dietách
- posiluje duchovní a spirituální energii čchi
- chrání tělo před působením oxidačního stresu
- patří na přední místo ve schopnosti pohlcovat volné radikály dle jednotky ORAC (oxygen radical absorbance capacity)
- více
Kontraindikace: Léky na ředění krve (Warfarin, Aspirin, Heparin, Ibuprofen, Naproxen), antibiotika, antivirotika.
Z goji kustovnice čínské se vyrábí:
Jak připravit čaj z kustovnice čínské a při vaření neztratit vitamin C?
Podrcené sušené plody goji (např. v hmoždíři) zalijte studenou vodou (na čajový šálek vody přidejte polévkovou lžící goji) a nechejte cca 9–12 hodin macerovat při pokojové teplotě. Těsně před použitím láhev podle potřeby opatrně zahřejte na 35–38 stupňů, aby byl nápoj příjemný pro okamžitou konzumaci. Přeceďte takto získaný nápoj a přislaďte dle chuti přírodními sladidly.
Články o goji, kustovnici čínské