Goji, česky také kustovnice čínská (Lycium chinense, godži, goja, bává označován jako červený diamant) se tradičně pěstuje v Číně, pěstitelé z provincie Ningxia patří mezi nejkvalitnější producenty plodů goji. Je to způsobeno specifickým klimatem porůří Himalájí a dostakem kvalitní úrodné půdy. Goji – kustovnice čínská je pro svůj vyjímečný obsah pro tělo prospěšných látek právem označována v Asii za nejprospěšnější superpotravinu 21. století.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Kontraindikace: Léky na ředění krve (Warfarin, Aspirin, Heparin, Ibuprofen, Naproxen), antibiotika, antivirotika, použití konzultujte s lékařem
Použití: pro přímou konzumaci (doporučuje se nechat plody na vzdušné vlhosti několik hodin, aby nasály vzdušnou vlhkost a změkly), do smoothie, jogurtů, snídaňových směsí
Čeleď: lilkovité (Solanaceae)
Sběr: červené bobule, na jaře mladé zelené výhonky (použití do salátů)
Plod: červené bobule goji, ze semen se lisuje cenný olej
Permakultura: používá se jako meliorační porost bránící erozi půd
Signatura:
Lidové názvy: elixír dlouhověkosti, červený diamant
Podrcené sušené plody goji (např. v hmoždíři) zalijte studenou vodou (na čajový šálek vody přidejte polévkovou lžící goji) a nechejte cca 9–12 hodin macerovat při pokojové teplotě. Těsně před použitím láhev podle potřeby opatrně zahřejte na 35–38 stupňů, aby byl nápoj příjemný pro okamžitou konzumaci. Přeceďte takto získaný nápoj a přislaďte dle chuti přírodními sladidly.
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |