Pistáciové oříšky (tzv. zelené mandle) jsou malé zelené oříšky ve skořápce, plody stromu pistácie. Čím jsou oříšky zelenější, tím jsou kvalitnější. Obsahují bílkoviny, omega kyseliny. Pokud chceme zachovat barvu pistácií, zbavíme je tvrdých slupek, krátce je povaříme ve vodě a sloupneme slupku (podobně jako u mandlí a piniových oříšků. Írán spolu s USA (kalifornie) patří k největším vývozcům pistácii na světě. Celkový pistáciový trh dosahuje velikosti několika miliard dolarů. Kvůli suchu v roce 2014 ale cena kalifornských oříšků stoupla ze tří dolarů (zhruba 66 korun) za libru (453 gramů) na dolarů pět.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: pro přímou konzumaci, nejlépe s ovocem, do ovocných a zeleninových salátů, přidavají se do pečiva
Chuť: oříšková s typickou vůní
Skladování: suché, temné a chladné místo
Stanoviště: nesnáší pouze půdy mokré a kyselé, je značně mrazuvzdorná, plané formy vydrží v době vegetačního klidu pokles teplot na –25 °C, vyšlechtěné odrůdy však bývají poškozovány už při teplotě –10 až –12 °C
Permakultura: v našich oblastech s krátkou vegetační dobou plody nedozrávají, ale může se to povést při pěstování v květináčích. Vegetační dobu jim můžete prodlužovat ve fóliovém krytu či skleníku.
Množení: rozmnožuje se semeny, roubováním nebo odkopky a kolem hlavního kmene vytváří množství výmladků, které v přirozených podmínkách nahrazují odumírající kmeny.
Signatura: kořeny prorůstají do hloubky čtyř až pěti metrů
Zdroj: https://www.ireceptar.cz/zahrada/pistacie-pestovani-u-nas-20201018.html
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |