Hloh obecný (hloh dvousemenný) je keřovitý ostnatý strom dorůstající výšky cca až 9 m. Plodem jsou jasně červené bobulovité hlošinky. Pro léčebné účely se používají květy (sbíráme při rozkvětu), mladé listy i červené malvice. Hloh je tzv. srdeční herbální medicína (chrání před srdečními chorobami). Šlechtěné odrůdy hlohu nemají téměř žádné léčebné účinky, používáme suroviny pouze z divoce rostoucích keřů v přírodě.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití:
Skladování:
Kontraindikace:
Sběr:
Barva květů
Stanoviště:
Lidové názvy:
Signatura:
Jedna čajová lžička květů hlohu se přelije šálkem vařící vody a nechá se 5 minut přikryté stát. Přecedí a pije se vždy jeden šálek před jídlem a před spaním. Můžeme též přelít několik plodů hlohu 1 litrem vařící vody a nechat je na noc v termosce. Následující den pijeme 3 × denně před jídlem. Dosladíme přírodním sladidlem.
Jednu lžičku sušených mletých plodů hlohu zalijte vroucí vodou a louhujte 9–11 minut. Pak čaj scedíme a teplý pijeme podle potřeby 1–3 krát denně. Dosladit můžeme medem se skořicí nebo jiným přírodním sladidlem. Nepřekračujte maximální dávku třikrát za den. Čaj pijte vždy teplý a čerstvý.
Čerstvé květy a mladé listy nadrobno nakrájíme, vložíme do vhodné láhve s dobrým uzávěrem a zalijeme čistým lihem nebo kvalitní vodkou tak, aby vše bylo zalito. Louhujeme cca 14 dní na tmavém místě, občas obsah dobře protřeseme. Tinkturu užíváme třikrát denně v množství 20–25 kapek v polovině sklenky vody. Používáme ji dlouhodobě, ale dávkování nepřekračujeme.
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |