Vejce

Cena a štítky
0 produktů

Vejce jsou bohatým zdrojem vitamínů i minerálů. Z vitamínů jsou přítomny biotin, vitamíny A, D, E, B1, B2,B8,  B12, B6, Niacin, Kyselina listová (B9), E, K - chybí pouze vitamín C,Vejce z minerálů jsou zastoupeny sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, měď, zinek, selen nebo železo. Pamatujte také na skutečnost, že v případě oddělení žloutku přijdete kromě tuků a cholesterolu i o vitamíny D, A, B12 a E, které se v bílku nenacházejí. Složení vejce je však ovlivňováno plemenem, věkem drůbeže, úrovní a intenzitou snášky, ročním obdobím, podmínkami vnějšího prostředí, kvalitou a kvantitou krmení a řadou dalších faktorů, včetně zdravotního stavu.

  • Vegani mohou použít lněné semínko jako náhradu vejce (jedna lžíce pomletého lněného semínka smícháme s vodou)

Vejce a jeho účinky:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zdroj vitamínu A, D, E,B8 - cholin, B12 - žloutek (neobsahují vitamin C)
  • žloutek - zdroj tuků (lipidů), převažují nasycené tuky, žloutek obsahuje také fosfolipidy
  • zdroj zinku, měďi, železa, sodíku, draslíku, vápníku, hořčíku, fosforum  selenu
  • zdroj kompletních proteinů, (čerstvý bílek a žloutek - nejkvalitnější bílkovina) - stravitelnost vaječných proteinů 98-100%
  • vejce mají nejvyšší biologickou hodnotu, obsahují kompletní spektrum esenciálních aminokyselin
  • vysoký obsah cholesterolu!!! (424 mg/100 g), který je pro tělo škodlivý, ale je to vyvážené obsahem lecitinu, který snižuje cholesterol
  • zdroj omega kyselin
  • stravitelnost vajec klesá s „tuhostí“ obsahu vajec (tekutá, vařená naměkko a nejméně natvrdo, stravitelnost se snižuje i smažením na tuku)
  • zdroj lecitinu - podporuje paměť a koncentraci
  • cholesterol je ve žloutku obsažen společně s lecitinem, který jeho neblahé projevy svazuje (nemusíme se ho obávat)
  • zlepšují kvalitu sliznic a pokožky
  • zdroj luteinu (chrání naše oči, především sítnici, redukuje riziko rozvoje šedého zákalu a degenerativních chorob očí) a zeaxantinu (vytváří štít chránící oko před nebezpečnými volnými radikály a světelnými frekvencemi, které mohou poškodit zrak)
  • vejce přispívají k normální činnosti nervové soustavy
  • přispívají k normálnímu metabolismu tuků (cholin)
  • zdroj elektrolytů
  • každodenní konzumace vejce naopak snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění - srdeční selhání, arytmie a problémy se srdeční chlopní (více)
  • Více zde: 

Vaječné skořápky:

Z minerálních látek je v ní nejvíce zastoupen uhličitan vápenatý (94 %) a uhličitan hořečnatý (1 %). Dále obsahuje ještě dalších 25 stopových prvků (např. fosfor, selen, měď, zinek, molybden). Právě uhličitan vápenatý je významný pro obsah vápníku a kvůli němu se vaječné skořápky využivají i pro další účely. Bezvýznamné nejsou ani obsažené stopové prvky, využívají se při hnojení, zkrmování i ve farmacii.

  • k hrubému drcení nám pomůže silnější sáček, do kterého skořápky vložíme a pak se po něm několikrát projdeme
  • jemněji skořápky nadrtíme např. za pomoci válečku na těsto. Ještě lepšího výsledku dosáhneme pomocí hmoždíře

Použití:

  • Obsah vápníku ve skořápce výrazně zlepšuje vlastnosti půdy. Váže na sebe škodlivé kyseliny, těžké kovy, má pozitivní vliv na pórovitost a průsak vody, ale zároveň zlepšuje i rozpustnost živin v půdě. Dále vápník podporuje růst kořenů i klíčivost semen. Rostliny posiluje proti škůdcům, mrazům či chorobám. Drcené skořápky můžeme přidávat do kompostu.
  • Vaječné skořápky patří v podobě skořápkové moučky k nejlepším zdrojům vápníku. Tělo ho dovede vstřeba až 90 %. A k zahození není ani další 25 prvků, které skořápka obsahuje a pro lidské tělo jsou nezbytné. Konzumace má pozitivní vliv na lámavost nehtů, vlasů, krvácení dásní, chornickou rýmu, zácpu či astma. Navíc skořápka dokáže z těla odvádět radioaktivní prvky. Pro zmíněné účinky je úspěšně používána u starší populace v prevenci i léčbě osteoporózy.

Celá čerstvá vejce jako hnojivo:

Vezměte z lednice obyčejné slepičí vejce a zahrabejte ho do záhonu. Podle jeho velikosti jich použijte i několik. Důvodem, proč to udělat je fakt, že syrové vejce zde poslouží jako unikátní hnojivo (rostlinám je prospěšný jak žloutek, tak i bílek a dokonce i samotná skořápka). A to s jednou velkou výhodou, kterou je postupné uvolňování. Vejce tak zakopete do hlíny a ono bude postupně, jak se bude rozkládat, uvolňovat prospěšné látky, které bude následně čerpat kořenový systém veškerých rostlin.

Vejce a permakultura:

  • k zalévání je možné použít i vodu, ve které se vejce předtím vařila
  • skořápky rozdrcené na prach, smíchané se zeminou zase dokážou zajistit, aby měla půda optimální pH
  • Poloviny skořápek lze využít i jako nádoby pro předpěstování malých sazenic
  • Rozdrcené skořápky zase skvěle poslouží nejenom jako hnojivo, ale i jako odpuzovač slimáků nebo hlemýžďů
Zobrazit více Zabalit