Celer (miřík celer) je kořenová zelenina. V České kuchyni se celer používá do polévek a bramborových salátů. Konzumuje se bulva i listy. Mimo lehce stravitelných bílkovin v celeru nalezneme vitaminy B1, B2, niacin nebo cholin. Samozřejmostí jsou vitaminy A, E a C. Z minerálních látek je v celeru hojně zastoupen hořčík, zinek, fosfor, chrom, vápník, který vyživuje kosti a zuby, ne jak je tomu u mléčných výrobků, kde se vápník z těla dokonce odnímá. Celer je zdrojem terpenů jejichž primární funkcí je odpuzování bakterií, plísní a jiných přírodních škůdců, které rostlině brání v růstu. Celer je zástupcem kořenové zeleniny a pěstuje se ve třech druzích, celer bulvový (jemuž se říká také hlíznatý nebo kořenový), celer řapíkatý, a nakonec celer listový.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: mladá celerová nať je vhodná do salátů (celer řapíkatý), do polévek a bramborových salátů
Skladování: ve sklepě v bedně s vlhkým pískem vydrží i měsíc
Sběr: zelená nať i kořen (bulva)
Čeleď:
Stanoviště: zahrádky
Půda:
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |