UPOZORNĚNÍ: Z důvodu šíření COVID-19 došlo k nárůstu objednávek, proto v expedici může docházet až k týdennímu zpoždění!

Celer

Cena a štítky
0 produktů

Celer (miřík celer) je kořenová zelenina. V České kuchyni se celer používá do polévek a bramborových salátů. Konzumuje se bulva i listy. Mimo lehce stravitelných bílkovin v celeru nalezneme vitaminy B1, B2, niacin nebo cholin. Samozřejmostí jsou vitaminy A, E a C. Z minerálních látek je v celeru hojně zastoupen hořčík, zinek, fosfor, chrom, vápník, který vyživuje kosti a zuby, ne jak je tomu u mléčných výrobků, kde se vápník z těla dokonce odnímá. Celer je zdrojem terpenů jejichž primární funkcí je odpuzování bakterií, plísní a jiných přírodních škůdců, které rostlině brání v růstu. Celer je zástupcem kořenové zeleniny a pěstuje se ve třech druzích, celer bulvový (jemuž se říká také hlíznatý nebo kořenový), celer řapíkatý, a nakonec celer listový.

Celer a jeho účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li) a nemohou vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin či výrobku
  • podporuje metabolismus a činnost střev, podporuje zdraví mozku a nervů
  • mírní deprese, podráždění, nervozitu, stres a úzkost
  • čistí organismus, harmonizují střevní flóru, podporuje trávení a vstřebávání bílkovin
  • zdroj proteinů
  • při kašli a rýmě také rozpouštějí hleny
  • vhodný při stresu a depresích (cca 300–500 ml  mrkvová, celerová a bramborová šťáva v poměru 5 : 1 : 1)
  • obsahuje spoutu vitamínů a minerálů
  • zdroj elektrolytů
  • přírodní afrodisiakum
  • více

Použití: mladá celerová nať je vhodná do salátů (celer řapíkatý), do polévek a bramborových salátů

Skladování: ve sklepě v bedně s vlhkým pískem vydrží i měsíc

Sběr: zelená nať i kořen (bulva)

Čeleď:

Stanoviště: zahrádky

Půda:

 

 

Zobrazit více Zabalit