Zázvor lékařský (Zingiber officinale) patří v současnosti mezi jedno z nejpoužívanějších koření, je znám díky oddenkům (kořen), které se používají jako exotické koření, na přípravu čaje nebo dochucení jídel. Zázvor je zdrojem proteinů, esenciálních olejů, flavonoidů, sacharidů, vlákniny, vody. Zázvor lékařský se rozšířil do celého světa díky zajímavé chuti a vůni, ale především díky léčivým účinkům, proto je velmi oblíbený i v Česku.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Pouhých 100 g zázvoru obsahuje: Vitamín B6, Hořčík, Fosfor, Zinek, Kyselinu listovou, Vitamín B2, Niacin
Pokud vám ale chuť a mírná palčivost zázvoru nedělá problémy, pijte vodu se zázvorem klidně každé ráno, ideálně na prázdný žaludek. Zázvorovou vodu se však doporučuje pít i před každým jídlem během celého dne.
Jak připravit zázvorovou vodu
Nastrouhejte zázvor, přidejte med, šťávu z citronu a zalijte litrem horké převařené vody. Nechte chvilku odstát a vychladlý "drink" dejte do chladničky. Pokud ráno máte rádi studené nápoje, klidně si do džbánu přidejte ledové kostky. Ale pokud se chcete do nového dne zahřát a nastartovat, je ideální tento všelék před pitím ohřát. A poté ho popíjejte celý den vždy před jídlem.
Připravte si 1 kořen zázvoru, 1,5 l vody a citrónovou šťávu. Skutečně toho více nepotřebujete. Přiveďte vodu k varu a mezitím si nakrájejte zázvor na tenké plátky. Vhoďte do vroucí vody a vařte na mírném ohni po dobu 15 minut. Následně sundejte z plotýnky a nechte vychladnout. Přeceďte a ochuťte citrónovou šťávou. Sklenici zázvorové vody pijte každé ráno na lačný žaludek a večer před večeří.
Kontraindikace: někteým může zázvor způsobovat zažívací potíže, pálení žáhy anebo bušení srdce, pro těhotné ženy pouze v omezeném množství, děti do dvou let. Při žaludečních vředech, ledvinových kamenech a nemocích močového měchýře (gingerol). Použití konzultujte s lékařem.
Vlastnost: Silně zahřívá – není vhodný pro horkokrevné osoby a v létě.
Chuť: štiplavá, ostrá, pronikavá pikantní sladká (způsobují zejména gingeroly)
Použití: na přípravu nálevu, jako koření, kandovaný do cukroví, na inhalace, na výrobu sirupu, nápojů, extraktů, tinktury, jako složka perníkového koření
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C
Čeleď: zázvorníkovité (Zingiberaceae)
Barva květů: žlutá, fialová, kvete vzácně
Sběr: oddenek, je aromatický a má světle nažloutlou barvu
Permakultura: zázvor si můžeme pěstovat sami z odenků, které si koupíme v obchodě a můžeme jej tak postupně sklízet čerstvý
Lidové názvy: zázvor pravý
Magie bylinek:
Signatura:
Pro přípravu čaje (stačí půl lžicky strouhaného zázvoru, 250 ml horké vody, med a citron), jako koření v podobě přášku nebo čerstvě nastrouhaný, pro přípravu nápojů přidat cukr a citron, či detoxikačního čaje. 100% šťávu můžeme dosladit medem nebo březovým cukrem.
Kokosové mléko vlijte do malého hrnce a pomalu zahřívejte. Přidejte kurkumu, skořici a zázvor. Pokud chcete, můžete také přidat vanilkovou esenci, muškátový oříšek a kajenský pepř dle chuti. Řádně rozmíchejte a přiveďte k varu, poté nechte vařit asi 10 minut. Na závěr přidejte med a odstavte z plamene.
Pro přípravu potřebujeme 500 ml vody, 150 g strouhaného čerstvého zázvoru, 5–6 lžic medu a jeden nakrájený citron. Uvedené ingredience smíchejte a nechte 5 dní macerovat. Potom směs scedíme a slijeme do uzavíratelné láhve. Užívaní: jedna malá sklenička (20 ml) za den.
Dle tradičního čínského léčitelství zázvor zahřívá plíce a tlumí kašel. Kromě toho dokáže zastavit zvracení, zlepšuje trávení a podporuje imunitu. Působí preventivně i proti nachlazení a chřipkám. Česnek zase skvěle snižuje hadinu LDL cholesterolu a má antimikrobiální účinky, jak proti parazitům, bakteriím, tak houbám. Česnek navíc obsahuje antioxidant zvaný alicin, který ničí volné radikály a pomáhá při astmatu.
do horké lázně vmícháte tři polévkové lžíce sušeného zázvorového prášku (nebo 4 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru) a jeden šálek epsomské soli. Ve vaně odpočívejte 15 až 30 minut, poté se opláchněte, osušte a zabalte do teplé deky.
Protože bývá zázvor často ošetřený takzvanými inhibitory růstu – látkami, které brání jeho klíčení, je vhodné ho namočit na dva dny do vody. Tím se této chemie zbavíte. Poté nechte zázvor jeden až dva dny na světle a sledujte, kdy se vytvoří růstová očka. Když jsou vidět, rozřežte kořen na menší kousky podle růstových oček. Řezné plochy nechte před zasazením do směsi substrátu a rašeliny chvíli zaschnout, pak je vsaďte do hlíny (či uvedené směsi) do hloubky 3 až 5 centimetrů.
Potřebné suroviny:
Postup: Zázvor oloupejte (nejlépe se loupe lžičkou) a poté nakrájejte na tenké plátky nebo malé kostičky. Citron pokrájejte na kolečka. Vodu nalijte do hrnce, vložte do ní zázvor i citron a zamíchejte. Přiveďte k varu a vařte asi 15–20 minut, dokud tekutina nezíská výraznou zázvorovou chuť. Poté nechte tekutinu mírně zchladnout, přeceďte přes sítko do čistého hrnce, přidejte cukr nebo med a opět přiveďte k varu. Vařte tak dlouho, dokud nevznikne sirup. Ten nechte zcela vychladnout. Na závěr zázvorový sirup smíchejte s alkoholem a dochuťte dle vlastních preferencí šťávou z citronu a medem. Likér přelijte do čistých lahví a nechte rozležet alespoň 24 hodin. Výsledný nápoj skladujte na chladném a temném místě.
Vzhledem k tomu, že se jedná o alkoholický nápoj, není likér určen pro osoby mladší 18 let ani pro ty, kdo se vyhýbají alkoholu. Lidé trpící na problémy s játry, diabetes, alergie či citlivost na některé složky by se měli před konzumací likéru poradit s lékařem.
https://www.prozeny.cz/clanek/recepty-napoje-domaci-zazvorovy-liker-idealni-jedly-darek-i-rychla-prvni-pomoc-pri-nachlazeni-92313#
3.1.2024 Zázvor je skvělý spojenec v boji s chřipkou, záněty, cukrovkou a vysokým cholesterolem. Zázvor má velmi nízký glykemický index (GI), což znamená, že hladina cukru v krvi po jeho konzumaci stoupá jen pomalu, což ocení jak diabetici, tak osoby s nadváhou.
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |