Galgán lékařský (Alpinia officinarum, modrý zázvor) je tropická vytrvalá bylina (příbuzný zázvoru) dorůstající výšky téměř 2 metry a původ má v Číně a Indii. Galgán je zdrojem silic (např. galangol), alkaloidů, sacharidů, proteinů, aminokyselin, flavonoidů (quercetin, kurkumin), hořčínů, škrobu, éterických olejů, pryskyřic a flavonolu galanginu. Galgán lékařský se stal součástí indické ajurvédské medicíny.
- galgán tinktura
- galgán lékařský, kořen
Galgán a jeho neschválené účinky na zdraví:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- afrodiziakální účinky
- při trávicích potížích, bolestech břicha, zvracení, průjmech, úplavici, nadýmání a žlučníkových potížích
- při špatném vylučování žluči a při nechutenství
- usnadňuje trávení, což oceníme zvláště u tučných a těžkých jídel
- zlepšuje prokrvení organismu i mozku (prospívá paměti)
- reguluje metabolismus tuků
- antibakteriální, antivirové, antimykotické hemostatické (zastavuje krvácení) a močopudné vlastnosti
- protizánětlivé a antioxidační účinky
- prospívá při akutní a chronické artritidě a revmatizmu
- protiplísňový účinek (např. candida albicans a kvasinky)
- normalizuje hladinu triglyceridů v krvi a snižuje hladinu LDL cholesterolu
- působí proti obezitě a stárnutí
- používá při léčbě Alzh.nemoci
- normalizuje krevní tlak, zlepšuje krevní oběh, obsažený kurkumin snižuje agregaci srážlivost krevních destiček
- omezuje krevní srážlivost a roztahuje cévy, napomáhá lepšímu okysličení srdce
- při bolestech zubů
- používá při zánětech dásní, hltanu, průdušek, teplotách, dušnosti a kašli
- působí proti tvorbě pigmentových skvrn (koupele)
- podpůrný prostředek při nekontrolovaném množení buněk
- pouzívá se jako vykuřovadlo
- galgán je součástí známého bylinného léku zvaného Švédské kapky
- příznivých účincích se zmiňuje i proslulá lékařka Hildegarda z Bingenu
Galgán lékařský, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
Kontraindikace: nevhodné pro těhotné a kojící ženy, nemá se používat při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Použití: v asijské kuchyni (do smažených jídel, omáček, curry past, k zelenině, bramborám či hovězímu masu), na přípravu čaje, galgán s oblibou používá jako náhražka pepře, jako koření, nebo jako dochucovadlo do likérů
- podobné použití jako zázvor
Jak připravit nálev z galgánu?
stačí 1 čajovou lžičku prášku z oddenku přelít 1 šálkem vroucí vody, nechat cca 5 louhovat a scedit
Jak připravit galgánovou vodu:
Nastrouhejte syrový zázvor cca 100 g, přidejte polévkovou lžíci medu nebo jiného přírodního sladidla, šťávu z jednoho citronu a zalijte litrem horké převařené
vody, dochutit můžete i skořicí nebo čerstvými bylinami. Nechte chvilku odstát a vychladlý „energetický nápoj“ dejte do chladničky. Pokud ráno máte rádi studené nápoje, přidejte si ledové kostky. Ale pokud se chcete do nového dne zahřát a nastartovat, je ideální tento všelék před pitím ohřát. A poté ho popíjejte celý den vždy před jídlem.
Chuť: připomíná zázvor a citron, což trošku připomíná kafr, je ale podstatně jemnější než zázvor, v sušené formě má ovšem skořicově-zázvorovou chuť
Čeleď:
Sběr: kořen (oddenek)
Sušení:
Výskyt, stanoviště:
Lidové názvy: v thajské a indonéské kuchyni říká galangal
Permakultura: lze pěstovat i u nás, v Asii se galgán používá tak, že se oddenek vyhrabe až po deseti letech růstu rostliny. Pak se nařeže a usuší
Signatura:
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK