Vláknina (tzv. kartáč střev) je rostlinná složka potravy, která se nerozkládá enzymy. Je velmi důležitá pro zdraví, zažívání, detoxikaci i reduikci hmotnosti. Doporučená denní dávka vlákniny je cca 30 gramů pro dospělého člověka.
- při konzumaci potravin bohatých na vlákninu je důležitý i dostatečný příjem tekutin a pohyb, který podporuje peristaltiku střev a tím i vyprazdňování
Vláknina a její dělení:
- rozpustná vláknina bobtná ve vodě a několikanásobně zvyšuje svůj objem (např. inulin z kořene čekanky)
- nerozpustná vláknina ve vodě (celulóza, hemicelulóza, lignin a polysacharidy pektinového typu),na sebe váže toxické látky
- oba druhy vlákniny jsou pro tělo stejně důležité a jejich příjem by proto měl být vyrovnaný
- při konzumaci vlákniny je také mutné dodržovat pitný režim
Vláknina a její účinky:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- působí proti průjmu a proti zácpě, dobře zasytí
- vhodná při redukčních dietách (rozpustná v.)
- snižuje hladinu LDL cholesterolu
- podporuje peristaltiku střev (v kombinaci s fyzickým pohybem) a váže na sebe toxické látky (nerozpustná vláknina)
- působí jako prevence a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, cukrovky
- prevence nemocí trávícího traktu
- pomáhá čistit střeva
- je prevencí paradontózy a zubního kazu
- pomáhá v předcházení chronických chorob (diabetes atd.)
Přírodní zdroje rozpustné vlákniny:
- nevodnatá zelenina (např. kořenová zelenina, mrkev, brokolice, květák, kedlubna)
- sušené ovoce, banány, avokádo, fíky, datle, banány, hrušky, jablka
- luštěniny a obiloviny
- brambory a batáty
- semena jitrocele pravého (psyllium)
Přírodní zdroje nerozpustné vlákniny:
- obilné , zeleninové a ovocné slupky
- otruby
- semínka (např.lněná semínka, neloupaná konopná semínka, slunečnice, černý sezam, dýně, quinoa, pohanka) a ořechy
- černá, hnědá, červená rýže (neloupaná)
Kontraindikace: nadměrná jednorázová konzumace vlákniny může způsobovat nadýmání a plynatost, při pravidelné nadměrné konzumaci vlákniny můžete cítit bolest v žaludku a nebo se může zmenšit vstřebávání minerálů a vitamínů.
5.2.2025 Vlašské ořechy, mandle nebo kešu. Čím mohou být různé ořechy zdraví prospěšné, ale také jak je správně skladovat nebo jaká představují rizika při konzumaci? Nejen na to se Seznam Zprávy zeptaly nutriční terapeutky Šárky Knížkové.
-
Vlašské ořechy jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které tedy podporují zdraví srdce, cév a mozku a mohou mít vliv i na snížení krevního tlaku. Vlašské ořechy dále obsahují antioxidanty prospěšné pro udržení kognitivních funkcí nebo vitamin C důležitý pro imunitní systém. Prospěšné jsou i pro zdraví střev a najdete v nich dokonce melatonin, tedy spánkový hormon.
-
Z mandlí se vyrábí například i marcipán či nugát. Jejich plody disponují vysokým podílem vlákniny, která má obecně dobrý vliv na trávení a střevní mikrobiom. Obsahují také vitamin E, který má zase antioxidační účinky, a kyselinu listovou, jež příznivě působí třeba na udržení mozkových funkcí. U neloupaných mandlí je ve slupce více vlákniny a kyseliny fytové. Ta sice snižuje využití některých stopových prvků v těle. Ale zároveň je antioxidantem, reguluje hladinu glukózy v krvi, snižuje hladinu cholesterolu a působí jako prevence tvorby ledvinových kamenů, vzniku infarktu či rakoviny prsu a střev.
- Lískové ořechy mají ze všech ořechů nejvyšší obsah mononenasycených mastných kyselin, které pomáhají v těle snižovat hladinu nežádoucího LDL cholesterolu a naopak zvyšovat hladinu toho prospěšného – HDL. Tím lískové ořechy prospívají srdeční činnosti.
- Kešu obsahují prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Jsou také bohaté na bílkoviny a obsahují antioxidanty lutein, zeaxantin a beta-karoten, které pomáhají udržovat zdraví očí. Obsahují také hořčík a vápník, čímž mohou zase přispívat ke zdraví kostí.
- Para (brazilské ořechy) vynikají zejména obsahem stopového prvku selenu, který má antioxidačními účinky. Podporuje také imunitní systém, zdraví štítné žlázy a chrání buňky před oxidativním stresem, čímž působí jako prevence chronických nemocí. Tento prvek se promítá i do zdraví nehtů a vlasů.
- Piniové ořechy kromě nenasycených mastných kyselin disponují také kyselinou listovou, železem a hořčíkem. Nebo také zinkem, který přispívá třeba ke zdraví kostí, pokožky, nehtů a vlasů, ale také hraje roli při vývoji imunitních buněk, plodnosti a reprodukci.
- Makadamové ořechy jsou ceněné pro obsah nenasycených mastných kyselin. Obsahují i měď, jež udržuje imunitu, a podobně působí také zastoupený mangan, který se navíc podílí i na tvorbě chrupavek a regeneraci kostí. Makadamové ořechy mohou také působit protizánětlivě a mají antioxidační vlastnosti.
- Pekanové ořechy kromě omega–3 jsou bohaté na vlákninu, důležitou pro trávicí soustavu a střevní mikrobiom, i železo, zinek, selen a měď.
- Pistácie přispívají také ke zdravé kardiovaskulární soustavě. Jednak zdravými tuky, ale i díky draslíku, elektrolytu prospěšnému pro správnou svalovou funkci, a tedy i pro srdce. Pistácie dokonce obsahují již zmíněný lutein důležitý pro zdraví očí. Lutein se konkrétně nachází v oční sítnici a chrání před modrým světlem.
- https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magazin-jidlo-orechy-zdravi-269402
23.12.2024 Batáty, špenát a česnek patří mezi přírodní hvězdy posilující imunitní systém.
-
Batáty jsou bohaté na vitamin A, především díky beta-karotenu. Jeden batát může obsahovat až 156 procent doporučené denní dávky vitaminu A. Vitamin A je důležitý pro zdraví imunitního systému. Chrání pokožku, která slouží jako první bariéra proti infekci. Fungování imunitních buněk také závisí na vitaminu A. Studie zjistily, že nedostatek vitaminu A může narušit správné fungování imunitního systému a destabilizovat střevní mikrobiotu, která je klíčová pro imunitní funkce. Batáty jsou bohaté na vlákninu, která podporuje růst střevních probiotik. Při fermentaci probiotiky vláknina produkuje krátké řetězce mastných kyselin, které jsou obzvláště důležité pro zdraví a pomáhají bojovat se záněty v mozku i těle. Mírná konzumace batátů může zlepšit imunitu, podpořit trávení a předcházet zácpě.
-
Špenát obsahuje různé antioxidanty, například flavonoidy. Výzkumy ukazují, že aktivní látky ve špenátu mohou:
- Odstraňovat reaktivní kyslíkové sloučeniny, které mohou způsobit poškození buněk
- Předcházet oxidačnímu poškození biologických makromolekul, jako jsou bílkoviny a ribóza
- Regulovat expresi genů s antioxidačními a protizánětlivými účinky
- Podporovat sekreci hormonů spojených s pocitem sytosti
- Pomáhat při hubnutí
Špenát má také protirakovinné účinky, snižuje hladinu krevních tuků a cukru. Špenát je bohatý na železo, důležitý stopový prvek pro imunitní funkce. Studie zjistily, že nedostatek železa může oslabit imunitní odpověď. Aktivované T-lymfocyty potřebují velké množství železa. Bez dostatečného množství železa se snižuje energie produkovaná mitochondriemi v T-lymfocytech, což znemožňuje těmto buňkám plnit svou roli v boji proti infekci.
- Česnek se po staletí používá jako přírodní lék na posílení imunity a prevenci nemocí. Obsahuje látku zvanou alicin, která má silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky. Česnek je multifunkční; pomáhá předcházet a léčit nemoci, jako jsou nádory, kardiovaskulární choroby a Alzheimerova choroba. Také dokáže odstranit těžké kovy z těla.
- https://www.epochtimes.cz/2024/12/23/3-zimni-superpotraviny-na-posileni-imunity/