Vláknina

Vláknina (tzv. kartáč střev) je rostlinná složka potravy, která se nerozkládá enzymy. Je velmi důležitá pro zdraví, zažívání, detoxikaci i reduikci hmotnosti. Doporučená denní dávka vlákniny je cca 30 gramů pro dospělého člověka.

  • při konzumaci potravin bohatých na vlákninu je důležitý i dostatečný příjem tekutin a pohyb, který podporuje peristaltiku střev a tím i vyprazdňování

Vláknina a její dělení:

  • rozpustná vláknina bobtná ve vodě a několikanásobně zvyšuje svůj objem (např. inulin z kořene čekanky)
  • nerozpustná vláknina ve vodě (celulóza, hemicelulóza, lignin a polysacharidy pektinového typu),na sebe váže toxické látky
  • oba druhy vlákniny jsou pro tělo stejně důležité a jejich příjem by proto měl být vyrovnaný
  • při konzumaci vlákniny je také mutné dodržovat pitný režim

Vláknina a její účinky:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • působí proti průjmu a proti zácpě, dobře zasytí
  • vhodná při redukčních dietách (rozpustná v.)
  • snižuje hladinu LDL cholesterolu
  • podporuje peristaltiku střev (v kombinaci s fyzickým pohybem) a váže na sebe toxické látky (nerozpustná vláknina)
  • působí jako prevence a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, cukrovky
  • prevence nemocí trávícího traktu
  • pomáhá čistit střeva
  • je prevencí paradontózy a zubního kazu
  • pomáhá v předcházení chronických chorob (diabetes atd.)

Přírodní zdroje rozpustné vlákniny:

  • nevodnatá zelenina (např. kořenová zelenina, mrkev, brokolice, květák, kedlubna)
  • sušené ovoce, banány, avokádo, fíky, datle, banány, hrušky, jablka
  • luštěniny a obiloviny
  • brambory a batáty
  • semena jitrocele pravého (psyllium)

Přírodní zdroje nerozpustné vlákniny:

  • obilné , zeleninové a ovocné slupky
  • otruby
  • semínka (např.lněná semínka, neloupaná konopná semínka, slunečnice, černý sezam, dýně, quinoa, pohanka) a ořechy
  • černá, hnědá, červená rýže (neloupaná)

Kontraindikace: nadměrná jednorázová konzumace vlákniny může způsobovat nadýmání a plynatost, při pravidelné nadměrné konzumaci vlákniny můžete cítit bolest v žaludku a nebo se může zmenšit vstřebávání minerálů a vitamínů.

0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo