Máte problémy s nesnášenlivostí kravského mléka, nebo máte alergii na laktózu? I doma si můžete jednoduše vyrobit domácí rostlinné mléko bez konzervantů. Postup přípravy rostlinného mléka je v zásadě podobný, na jeden litr potřebujeme cca 100g suroviny (toto množství můžete dle potřebné hustoty mléka upravovat snížením nebo zvýšením suroviny). Základní surovinu vždy namočte přes noc do vody (máku a ovesným vločkám stačí 2-3 hodiny) a poté vodu slijte. Surovinu delte do mixéru a zalijte 1000ml převařené studené vody a rozmixujte. Pokud chcete mléko dosladit můžete přidat ( 2-4 datle, fíky, med nebo přírodní tekuté sladidlo) a také dukladně rozmixovat. Získanou směs přecedíme přes plátno a důkladně vymačkáme.
Skladování: v lednici, vydrží 3-4 dny
Použití: podobně jako klasické mléko
Jaké suroviny můžeme použít na výrobu domácího rostlinného mléka?
- Mandlové mléko je zdrojem selenu, hořčíku, manganu, vitaminu E, vápníku a proteinů. Má sametově jemnou oříškovou chuť
- Makové mléko je výtečným zdrojem vápníku (přibližně 200 miligramů na 100 mililitrů), dále oje zdrojeme proteinů a minerálů. Má zvláštní specifickou chuť
- Ovesné mléko obsahuje vitaminy skupiny B, E a minerály selen, mangan, magnesium, měď a železo
- Rýžové mléko má vyšší obsah sacharidů a nemá skoro žádné tuky. Má výraznou rýžovou chuť.
- Konopné mléko je vyjímečné vysokým podílem omega 3 a 6 mastných kyselin a kvalitních proteinů Mléko je jemné s nádechem lehce oříškové chuti.
- Slunečnicové mléko je zdrojem zinku, selenu, hořčíku, niacinu, železa, vápníku, fosforu, kyselinÿ pantotenové a polynenasycené mastné kyseliny (omega-6 ), ale na jeho chuť je si třeba zvyknout, neboť je velmi výrazná.
- Kokosové mléko
- Kurkumové mléko
Článek: jak vyrobit domácí ořechové mléko?
Lahodná káva s kokosovým mlékem
můžete vyzkoušet nevšední kávu s kokosovým mlékem a olejem, jak ji připravit? Postupujte tradičním způsobem a nakonec přidáte půl lžičkÿ kokosového oleje, půl lžičky kokosového mléka a špetku
skořice. Dosladit můžete opět kokosem a to
kokosovým květovým cukrem.