L-Arginin, nebo také zjednodušeně arginin, je neesenciální aminokyselina, která je jakoostatní aminokyseliny nezbytná k výstavbě proteinů v těle. Arginin lze sice přijmout stravou, avšak není to látka, která je přítomná ve stravě ve velkém množství. Tělo si jí také umí vyrobit z dalších aminokyselin- kombinací prolinu, kyseliny glutamové a glutaminu. Jedním z hlavních přínosů argininu pro lidské tělo je jeho schopnost zlepšovat průtok krve a krevní oběh. Je to pomocí mechanismu, kdy se v těle přeměňuje na látku oxid dusnatý, který způsobuje rozšíření cév, což má řadu pozitivních dopadů zejména na zdraví srdce a mozku. Oxid dusnatý (neurotransmiter, který se mimo jiné podílí na procesu učení a tvorbě a uložení nových vzpomínek), je bezbarvý plyn, který je při vdechnutí jedovatý a za vlhkosti dokonce leptá kůži. Pokud se však tvoří přímo v těle z argininu, má mnoho zdravotních benefitů. Oxid dusnatý udržuje hladinu krevního tlaku v normálním rozmezí tím, že posílá cévám signály k jejich uvolnění a rozšíření. Tak může krev daleko jednodušeji proudit a zároveň se tím také předchází tvorbě sraženin a arteriálního plaku. Výzkum naznačuje, že s přibývajícím věkem se snižuje schopnost produkovat dostatečné množství oxidu dusnatého v tepnách. Zvýšení příjmu L-argininu - buď prostřednictvím doplňků nebo stravy - může v jakémkoli věku pomoci zlepšit hladinu oxidu dusnatého a napravit zhoršené funkce cévní vystýlky.
L-argininu, účinky:
- Zlepšuje stav krevního oběhu.
- Výzkumy ukazují, že L-arginin je prospěšný pro snížení zánětu a zlepšení zdraví kardiovaskulárního systému a tak mohou být doplňky s argininem účinným opatřením pro prevenci infarktu nebo mrtvice.
- Arginin je také schopný snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů, snižuje bolesti na hrudi (angina pectoris), zabraňuje vzniku trombóz a zlepšuje symptomy spojené s přerušením průtoku krve ze srdce do končetin.
- Arginin také díky účinkům lepšího prokrvení může být nápomocný v případě mužské neplodnosti či erektilní dysfunkce.
- Jedním z dalších důležitých přínosů L-argininu předcházení a snižování zánětu, který způsobuje řadu chronických civilizačních onemocnění. Bylo zjištěno, že je schopný bránit účinkům volných radikálů díky vlivu na enzym zvaný superoxid dismutáza (SOD), který je to mocný antioxidant, který bojuje právě proti rozličným zánětům v těle. Hladina SOD se věkem snižuje a je dobré ho doplnit například ze zelí, brokolice, hrášku či rajčat.
- Stimuluje produkci některých hormonů, zejména lidských růstových hormonů a inzulinu, které pomáhají přivádět glukózu do buněk, aby byla využita pro růst a výdej energie. To je jeden z důvodů, proč se předpokládá, že arginin zvyšuje fyzickou výkonnost, vytrvalost a sílu. Dalším je benefit většího prokrvení ve formě lepšího přísunu živin a kyslíku do svalů, což znamená obecně snadnější pohyb, potenciálně i ve větší intenzitě a s menší bolestí a únavou. Může zvýšit teplo a prokrvení poškozených kloubů nebo studených rukou a nohou, zejména u lidí s komplikacemi způsobenými jinými zdravotními potížemi, jako je špatný průtok krve, artritida nebo cukrovka.
- Arginin aminokyselina, je vždy lepší ji konzumovat v rámci přirozené stravy, kde máme šanci přijmout i další synergicky působící aminokyseliny a další živiny, z kterých bude naše tělo jen benefitovat. Nejbohatšími zdroji argininu jsou vejce, mléčné výrobky, maso a ryby, ořechy a semena a mořské řasy.
Doporučená denní dávka u zdravého člověka je 1g denně.
https://www.newstream.cz/enjoy/biohacking-aminokyselina-nutna-pro-omlazeni-cev-a-mozku?