Některé rostliny a semínka obsahují slizovité hlenovité látky (polysacharidy), které ve vodě bobtnají, zmírňují a uklidňují sliznice jícnu, žaludečního a střevního traktu (tím prospívají snadnému vyprazdňování). Díky produkci slizu tím zadusí baktérie.
- Slizy jsou glycidy, ve vodě silně bobtnají, mají viskózní charakter a proto se používají při zácpě. Pokrývají a chrání sliznice, snižují účinek některých kyselin a zabraňují jejich pronikání k zaníceným místům
Bylinné zdroje slizových látek:
- podběl, jitrocel, sléz proskurník - uklidňuje podrážděné sliznice hrdla
- kostival, aloe vera - podporuje hojení ran (zvláčňující účinek)
- lněné semínko
- chia semínka
- proskurník lékařský
- sléz lesní
- lišejník islandský
Slizy a jejich použití:
- jako projímadla
- při střevních, hrtanových a ústních onemocněních (zadusí baktérie)