Kostival lékařský (Symphytum officinale, černý kořen) dorůstá výšky až jeden metr, jde o bylinu, které má nachově fialové květy a roste v podhorských oblastech, na vlhkých loukáchi podél cest. Pro léčebné účinky se používá kořen, někdy i list. Kostival lékařský lze zaměnit s jinými druhy (kavkazským druhem kostivalem drsným, kostivalem hlíznatým a kostivalem srdčitým), ty mají odlišnou barvu květů. Kostival obsahuje silice, slizové látky, třísloviny, acetylintermedin a intermedin, alkaloidy symphytocynoglossin, konsolicin, glykosid konsolidin, asparagin, allantoin, echimidin, symphytyn, metylpyronin, laziokarpin, lykopsanin, triterpeny, acetyllykopsamin, aminokyseliny, škrob, vitamíny A, B a C, vápník, draslík, fosfor, cholin a pryskyřice. Listy a hlavně kvetoucí vrcholky kostivalu obsahují alantoin – látku, která podporuje hojení ran a působí mírně anesteticky.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Sušený kořen kostivalu se používal ve středověku místo sádry, rozmixoval se na kaši s vodou a aplikoval se na postiženou končetinu. Kostivalová kaše rychle ztvrdla, zlomenou kost zafixovala a navíc se z ní přes kůži vstřebávaly do organismu účinné látky, které urychlovaly hojení zlomeniny.
Použití: pro přípravu nálevu, mastí, tinktury, na obklady - listy, na koupele
Skladování: suché, temné místo, do teploty 25°C
Kontraindikace: těhotné a kojící ženy, při nízkém tlaku, děti do 3 roků, použití konzultujte s vaším lékařem
Čeleď: brutnákovité
Bylinky s podobnými účinky:
Stanoviště: vlhká místa okolo potoků a říček
Sběr: kořen, někdy i list
Sušení: do teploty 35°C, nakrájený na kousky, větrané místo
Listy: temně zelené, kopinaté, na rubu chlupaté s vyniklou žilnatinou
Lodyha: stonky jsou silné, chlupaté, hranaté, uprostřed duté a horní části rozvětvené
Vůně:
Barva květů: fialová, bílá, kvete květen až červen
Záměna: je možná s kostivalem drsným, kostivalem hlíznatým a kostivalem srdčitým
Lidové názvy: kostihoj lékařský, větší svalník, černý kořen, rachytka, medunice, chropáč, kobylí mléko, trudovatník, celníkový kořen, kořen kozivalový, kořen liberzonský, lupen sladký, kostibal, koštičival, koščeval, černé koření, chropáč, kazival, kobylí mláto, kořen kazivalový, koščival, kozival, medunica, mudronice, sladký kořen, sladký vasoký lupen, stříbrník, trudovník, trudovatník a valikost
Permakutura: nať kostivalu se používají na přípravu jích pro výživu rostlin a celé rostliny jsou vhodné i do kompostů díky obsahu minerálních látek
Signatura: spletené žilky na listech jsou signaturou, která je podobná tkánim kostí (u starých lehce rozložených listů) - stahuje k sobě zlomené kosti
dvě lžíce sušeného kořene vaříme 15 minut v půl litru vody, pak necháme louhovat cca 15 min., scedíme.
čerstvý nakrájený kořen kostivalu zalijeme lihem, aby byl ponořený, luhujeme 14-21 dní, potom scedíme a přelijeme do skleněných uzavíratejných sklenic
kořen (nasbíraný na jaře a na podzim, nebo sušený pouze rozdrtíme) očistíme ve slaném roztoku (4-5 lžíc na 1000ml vody), osušíme a nakrájíme na tenké plátky (2 hrsti kořene) nebo nastrouháme. Ve vodní lázni rozpustíme sádlo (250g) ve sklenici a nakrájený kořen ponoříme do sklenice a vodu necháme cca 20min. vařit na mírném ohni. Směs necháme vychladnout pod 40°C a přidáme trochu medu a necháme odstát 24 hodin. Potom směs lehce přihřejeme a přefiltrujeme přes gázu. Získanou směs slijeme do uzavíratelné nízké skleničky a skladuje v suchu, chladnu a temnu.
Kostivalovou mast můžeme také připravit z mladých listů a nerozvitých pupenů
na jemno nakrájené kořeny a odenky (nastrouhané) necháme 21 dní louhovat v Alpě, scedíme a potíráme dle potřeby, tinktura vysušuje pokožku, proto je dobré ošetřované místo po aplikaci hydratovat, krémem nebo rostlinným olejem
umyté čerstvé listy rozválíme na desce válečkem na nudle nebo na drobno nakrájíme a utřeme nožem (můžeme přidat i sůl), položíme na bolestivé místo a zavážeme. Můžeme přidat i mladé listy bršlice
obklady z kořene: usušené kořeny pomeleme na moučku a smícháme na kaši s vřelou vodou, sádlem nebo olejem (kokosovým, olivovým), směs dáme na plátěný hadřík a obalíme postižené místo, pro zvýšení účinku ještě obalíme igelitem
kořen kostivalu (vytržený na jaře nebo na podzim) usušíme a následně pomeleme nebo utlučeme v hmoždíři na prášek
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! |