Solanin je toxický glykoalkaloid, který má podobu bílé krystalické látky (jehličkové krystaly) s hořkou chutí. Solanin se běžně vyskytuje v lilkovitých rostlinách (nezralá rajčata, zelené a silně naklíčené brambory) a slouží jako ochrana rostliny před škůdci.
Solanin a jeho účinky:
- solanin může způsobit otravu, působí negativně na nervový systém a způsobuje záněty
- častá konzumace brambor vede k bolestem kloubů a revmatismu
- při konzumaci brambor, které by měly být zdrojem energie, musí tělo odbourávat toxický solanin
- solanin přirozeně chrání nezralé hlízy brambor před okusem a jeho koncentrace se zvyšuje se světlem a při klíčení (při skladování)
- bramborový škrob s názvem Solamyl je také zdraví škodlivý
- brambory ucpávají žíly a cévy, obsahují stále vyšší procento jedu solaninu, který se ukládá u srdce a na malém mozku. Solanin způsobuje tlak i bolestivost u srdce, při větší dávce i nedomykavost chlopně, bolesti hlavy
Zdroje solaninu v rostlinách:
- brambory
- lilek potměchuť
- lilek černý
Jak eliminovat obsah solaninu v bramborách?
- pří vaření brambor přidáme nakrájenou mrkev, hodně nedrceného kmínu a sůl (nebo stačí pouze sůl a kmín)
Jako zdravou alternativu brambor můžeme používat tuřín a batáty (sladké brambory)