Solanin

Solanin je toxický glykoalkaloid, který má podobu bílé krystalické látky (jehličkové krystaly) s hořkou chutí. Solanin se běžně vyskytuje v lilkovitých rostlinách (nezralá rajčata, zelené a silně naklíčené brambory) a slouží jako ochrana rostliny před škůdci.

Solanin a jeho neschválené účinky:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • solanin může způsobit otravu, působí negativně na nervový systém a způsobuje záněty
  • častá konzumace brambor vede k bolestem kloubů a revmatismu
  • při konzumaci brambor, které by měly být zdrojem energie, musí tělo odbourávat toxický solanin
  • solanin přirozeně chrání nezralé hlízy brambor před okusem a jeho koncentrace se zvyšuje se světlem a při klíčení (při skladování)
  • bramborový škrob s názvem Solamyl je také zdraví škodlivý
  • brambory ucpávají žíly a cévy, obsahují stále vyšší procento jedu solaninu, který se ukládá u srdce a na malém mozku. Solanin způsobuje tlak i bolestivost u srdce, při větší dávce i nedomykavost chlopně, bolesti hlavy

Zdroje solaninu v rostlinách:

  • brambory
  • lilek potměchuť
  • lilek černý

Jak eliminovat obsah solaninu v bramborách?

  • pří vaření brambor přidáme nakrájenou mrkev, hodně nedrceného kmínu a sůl (nebo stačí pouze sůl a kmín)

Jako zdravou alternativu brambor můžeme používat tuřín a batáty (sladké brambory)

 

0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo