Inulin je přírodní polysacharid - polymer fruktosy, který patří do skupiny polysacharidů, jedná se o rozpustnou vlákninu takzvané probiotikum, které pozitivně působí na střevní bakterie a je pro ně potravou (podporuje růst a množení pozitivních mikroorganismů a nepřímo tak brání množení lidskému tělu nepřátelských bakterií).
- tělo nedokáže inulin svými enzymy rozštěpit a začne působit až v tlustém střevě (nevstřebává se do krevního oběhu)
Inulin a jeho účinky a použití:
- inulin - alternativu k cukru přírodního původu (vhodný při diabetu), pomáhá upravovat hladinu cukru a triglyceridů (tuků) v krvi a játrech
- snižuje vysoký krevní tlak
- prebiotikum, podporující vhodné osídlení střeva pozitivně působícími bakteriemi, slouží jako potrava
- je vhodný i pro diabetiky (nahrazuje glukózu), jelikož brání rychlému trávení sacharidů v tenkém střevě
- podporuje proces hubnutí
- snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a podporuje obranyschopnost organismu
- používá se v dietní výživě a je háhražkou cukru a škrobu
- pomáhá zlepšit metabolismus a normalizace trávicího systému
- bifidní stimulátor, tj. podporuje rozvoj užitečné střevní mikroflóry, která posiluje celkovou imunitu těla
- pomáhá předcházet infekčním průjmům a upravovuje naše vyprazdňování
- podporuje množství, dělení a růst bakterií Lactobacillus biffidus a správnou funkci střevních bakterií
- pomáhá vstřebávat vápník z potravin (vhodné při vývinu, rekonvalescenci, zlomeninách či osteoporóze)
- způsobuje kvašení v tlustém střevě, což vede ke zvýšení obsahu vody ve stolici
- podporuje hubnutí a posíluje střevní mikrobiotu
- podílí se na nepřetržitém boji proti střevním zánětům i nádorovým onemocněním tračníku
- pomáhá při léčbě průjmovitých onemocnění (zejména infekčních), vhodný při zácpě
Zdroje inulinu v potravinách a bylinách:
- čekanka, kořen (cca 60-70 %)
- agáve, banán
- lopuch (kořen obsahuje až 50%), třapatka nachová,
- česnek, cibule, pórek, luštěniny, chřest, topinambury
- pampeliška lékařská, zdroj inulinu (nejpřínosnější je kořen sbíraný na podzim)
- podběl lékařský
- sedmikráska chudobka
- jablka, meruňky
- pýr plazivý, obsahuje inositol, draselné soli, sacharidy, slizy, kyselinu křemičitou, inulin a různé enzymy, pýr zvládne i lehčí otravy potravinami, protože výborně čistí organismus od solí
- pcháč zelinný, vařený kořen
- pupava bezlodyžná, bílá podsada kalichu (vzhledově podobná kedlubně, nebo řepě) obsahuje cca 20% inulinu
- artyčok, je zdrojem flavonoidů, inulinu, vitamínu skupiny B, C, A
- hadí mord španělský, zdroj allantoinu a inulinu