Inulin

Inulin je přírodní polysacharid - polymer fruktosy, který patří do skupiny polysacharidů, jedná se o rozpustnou vlákninu takzvané probiotikum, které pozitivně působí na střevní bakterie a je pro ně potravou (podporuje růst a množení pozitivních mikroorganismů a nepřímo tak brání množení lidskému tělu nepřátelských bakterií).

  • tělo nedokáže inulin svými enzymy rozštěpit a začne působit až v tlustém střevě (nevstřebává se do krevního oběhu)

Inulin a jeho účinky a použití:

  • inulin - alternativu k cukru přírodního původu (vhodný při diabetu), pomáhá upravovat hladinu cukru a triglyceridů (tuků) v krvi a játrech
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • prebiotikum, podporující vhodné osídlení střeva pozitivně působícími bakteriemi, slouží jako potrava
  • je vhodný i pro diabetiky (nahrazuje glukózu), jelikož brání rychlému trávení sacharidů v tenkém střevě
  • podporuje proces hubnutí
  • snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a podporuje obranyschopnost organismu
  • používá se v dietní výživě a je háhražkou cukru a škrobu
  • pomáhá zlepšit metabolismus a normalizace trávicího systému
  • bifidní stimulátor, tj. podporuje rozvoj užitečné střevní mikroflóry, která posiluje celkovou imunitu těla
  • pomáhá předcházet infekčním průjmům a upravovuje naše vyprazdňování
  • podporuje množství, dělení a růst bakterií Lactobacillus biffidus a správnou funkci střevních bakterií
  • pomáhá vstřebávat vápník z potravin (vhodné při vývinu, rekonvalescenci, zlomeninách či osteoporóze)
  • způsobuje kvašení v tlustém střevě, což vede ke zvýšení obsahu vody ve stolici
  • podporuje hubnutí a posíluje střevní mikrobiotu
  • podílí se na nepřetržitém boji proti střevním zánětům i nádorovým onemocněním tračníku
  • pomáhá při léčbě průjmovitých onemocnění (zejména infekčních), vhodný při zácpě

Zdroje inulinu v potravinách a bylinách:

  • čekanka, kořen (cca 60-70 %)
  • agáve, banán
  • lopuch (kořen obsahuje až 50%), třapatka nachová,
  • česnek, cibule, pórek, luštěniny, chřest, topinambury
  • pampeliška lékařská, zdroj inulinu (nejpřínosnější je kořen sbíraný na podzim)
  • podběl lékařský
  • sedmikráska chudobka
  • jablka, meruňky
  • pýr plazivý, obsahuje inositol, draselné soli, sacharidy, slizy, kyselinu křemičitou, inulin a různé enzymy, pýr zvládne i lehčí otravy potravinami, protože výborně čistí organismus od solí
  • pcháč zelinný, vařený kořen
  • pupava bezlodyžná, bílá podsada kalichu (vzhledově podobná kedlubně, nebo řepě) obsahuje cca 20% inulinu
  • artyčok, je zdrojem flavonoidů, inulinu, vitamínu skupiny B, C, A
  • hadí mord španělský, zdroj allantoinu a inulinu
6 produktů
Salvia Paradise Echinacea Třapatka kořen mletý 80 g01.03.2018

Salvia Paradise Echinacea Třapatka kořen mletý 80 g

Detail
Třapatka nachová nebo také echinacea (Echinacea purpurea) je vytrvalá bylina, má původ v Severní Americe, je zdrojem silic, tříslovin, flavonoidů, pol...
AWA herbs Čekanka kořen 100g08.03.2018

AWA herbs Čekanka kořen 100g

Detail
Čekanka obecná (Cichorium intybus), trvalá bylina, pro léčebné účely se používá kořen, nať a květ.
AWA herbs Echinacea kořen 100g08.03.2018

AWA herbs Echinacea kořen 100g

Detail
Třapatka nachová nebo také echinacea (Echinacea purpurea) je vytrvalá bylina, má původ v Severní Americe, je zdrojem silic, tříslovin, flavonoidů, pol...
Salvia Paradise Čekanka kořen 100g01.03.2018

Salvia Paradise Čekanka kořen 100g

Detail
Čekanka obecná (Cichorium intybus), trvalá bylina, pro léčebné účely se používá kořen, nať a květ.
Salvia Paradise Echinacea Třapatka kořen 50 g01.03.2018

Salvia Paradise Echinacea Třapatka kořen 50 g

Detail
Třapatka nachová nebo také echinacea (Echinacea purpurea) je vytrvalá bylina, má původ v Severní Americe, je zdrojem silic, tříslovin, flavonoidů, pol...
Pampeliška lékařská kořen mletý 100g26.01.2018

Pampeliška lékařská kořen mletý 100g

Detail
Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) mletý kořen. Výhodou prášku je velice snadná příprava.
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo