Betakaroten (INN; β-karoten též provitamin A) je významný karotenoid (tedy izoprenoid), který u mnoha organismů slouží buď jako žlutočervené barvivo, nebo u živočichů jako prekurzor vitaminu A (společně s alfa karotenem a lykopenem). Z jedné molekuly β-karotenu vznikají dvě molekuly vitamínu A. Samostatně pak hraje důležitou roli jako antioxidant. Betakaroten je ve své podstatě karotenoidem – barevným pigmentem, který najdete v některých druzích zeleniny nebo ovoce.
- Významnou roli hraje β-karoten při ochraně kůže proti poškození nadměrným sluněním, ři akutním předávkování β-karotenem (na rozdíl od vitamínu A) nehrozí žádné vážnější zdravotní problémy.
- β-Karoten v lidském těle funguje jako antioxidant a jako prekurzor vitaminu A. Nedostatek má obvyklé projevy nedostatku antioxidantů, zvyšuje se riziko rakoviny a klesá celková obranyschopnost organismu.
- β-Karoten se vyskytuje v podobě dvou různých stereoizomerů – jako all-trans-β-karoten a jako cis-β-karoten (konkrétně 9-cis-β-karoten).
- Je rozpustný v tuku a jeho konzumace s tukem zlepšuje jeho vstřebávání. Je dokonce vědecky dokázáno, že z vařené mrkve přijmete více karotenoidů než ze syrové.
- Karotenoidy.
Přírodní zdroje betakarotenu:
- broskve, meruňky, papája, mango, nektarinky
- mrkev, brokolice, špenát, kapusta, meloun cantaloupe, hrášek, dýně, řeřicha
- betakaroten je také obsažen v chilli, petrželi, koriandru, paprice nebo šalvěji