Kyselina glycyrrhizová

Kyselina glycyrrhizová je obsažená v kořenu lékořice lysé, hlavní účinnou látkou je triterpenoidní (steroidní) saponin glycyfrrhizin (neutralizační činidlo pro toxiny). Strukturálně jde o saponin používaný jako emulgátor a gelotvorné činidlo v potravinách a kosmetice.

Zdroje kyseliny glycyrrhizové:

  • lékořice lysá kořen - Glycyrrhiza glabra, (obsahuje až 23 procent), používá se jako přírodní sladidlo
  • extrakt z kořene lišejníků po maceraci a varu ve vodě

Kyselina glycyrrhizová, její účinky a použití:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • je cca 10 -50 x sladší než bílý cukr (sacharóza) - glycyrrihzin
  • používá se k potlačení pocitu žízně a utlumení dráždivosti ke kašli
  • má podobný účinek jako kortizol
  • má protizánětlivý, antimikrobiální a analgetický účinek
  • pomáhá při nedostatku kortizolu (přírodní zdroj kortikoidů)
  • chrání proti růstu bakterií Helicobacter pylori a zároveň pomáhá při léčbě dyspepsie a zhoršeného trávení 
  • snížuje riziko vzniku rakoviny jater u lidí s chronickou hepatitidou C (Japonsko)
  • od starověku je kořen lékořice považován za vynikající protilátku při léčbě otrav a intoxikace -  glycyrrhizin, neutralizační činidlo pro toxiny
  • ochucovací činidlo v tabákovém průmyslu
  • přírodní látka zvýrazňující chuť a vůni (glycyrrhizin)
  • přírodní emulgátor v kosmetice a potravinách (glycyrrhizin)
  • napomáhá vyplavení hormonů nadledvinek, které zadržují v těle sůl, respektive sodík v ní obsažený, a podporují vylučování jeho konkurenta, draslíku (glycyrrhizin)
  • zvyšuje krevní tlak (glycyrrhizin)
  • více

Vedlejší účinky: snížení hladiny draslík v krvi a to muže ovlivnit rovnováhu tělních tekutin a funkci nervů. Nadměrná a opakovaná spotřeba černé lékořice, a to i v mírných množstvích, je spojeno se zvýšením krevního tlaku, může způsobit nepravidelný srdeční rytmus a nežádoucí interakce s léky na předpis.

Obchodní název: Epigen, Glycyron

1 produkt
Salvia Paradise Lékořice kořen 50g01.03.2018

Salvia Paradise Lékořice kořen 50g

Detail
Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra, sladké dřevo) je tradiční léčivá bylina, pro léčebné účely se používá kořen (sklízíme 3 letý kořen na podzim). Koře...
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo