Flavonoidy (vitamin P) zahrnují více jajk tisíce různých sloučenin a jejich seznam stále roste. Jsou rozpustné ve vodě. Nacházejí se téměř ve všech rostlinných buňkách a protože jde o barviva, dodávají rostlinám jejich charakteristické zabarvení. Někteří odborníci flavonoidy řadí mezi vitaminy P, protože zvyšují pružnost cévních kapilár. V rostlinách se často nacházejí společně s vitaminem C a chrání ho před oxidací. kromě antioxidačních vlastností působí antibakteriálně a podporují i tvorbu hormonů. Zjistilo se, že zvýšený příjem flavonoidů snižuje riziko onemocnění srdce a cév. Flavonoidy podporují též imunitu a mají protinádorový účinek.
- flavonoidy jsou ve vodě rozpustné a vyskytují se ve formě barviv jako flavanony, flavanonoly, flavony, flavonoly, chalkony, aurony, isoflavony, antokyanidiny, proantokyanidiny v zelenině, ovoci, zrnech, listech a kůře stromů. Jako přirozené barviva potravin jsou nejvýznamnější flavony a flavonoly
- některé bioflavonoidy mají oproti vitaminu C a E až 50 x větší antioxidační aktivitu a speciálně bioflavonoidy obsažené v tmavočervených hroznech mají až 1000x větší aktivitu při potlačování oxidace LDL cholesterolu
Obsažené bioflavonoidy a antioxidanty rozdělujeme nejčastěji do skupin jednak podle jejich vztahu k účinku vitamínu C, s nímž některé z nich působí synergicky (tato skupina flavonoidů se nazývá zejména v USA vitamín C2 a spolu s vitamínem C jako C-komplex); jednak podle jejich vztahu k cévám a krevnímu oběhu, jejichž některé parametry vylepšují (tato skupina flavonoidů se nazývá vitamín P a i zde může být účinek často podpořen přítomností vitamínu C).
Některé drogy s obsahem účinných flavoidů je vhodné pro zvýšení účinku bioflavonoidů resp. obsaženého vitamínu C mezi sebou kombinovat. Součástí léčebných směsí (např. ve formě tablet, kapslí či ovocných čajů) jsou různé kombinace těchto plodů a dalších drog: maliny, ostružiny či malinoostružiny, brusinky, borůvky, hlošinky, bílá část oplodí citrónu a pomeranče (komplex flavonoidů hesperidin), nať pohanky, list jinanu, barvivo červeného vína, šípky, plod jeřabiny, plod jeřabiny černé (arónie), plod černého rybízu, plod aceroly, plod a květ černého bezu, kořen lékořice, list ginkgo biloby, maliníku, ostružiníku, nať máty aj.
Flavonoidy a jejich účinky na zdraví:
- silné antioxidanty
- chrání vitamin C před oxidací
- zvyšují účinnost vitaminu A, E a betakarotenu
- podporují imunitní systém
- proti rakovinové účinky
- podporují ochranu jaterním buňkám
- antibakteriální účinky
- zvyšují pružnost a pevnost cévních kapilár a podporují jejich regeneraci
- působí proti krevním sraženinám
- potlačuji oxidaci LDL cholesterolu
- více
Dělení flavonoidů:
- flavonoly (kvercetin, kempferol, myricetin)
- flavanoly (katechiny)
- fenolové antioxidanty - fenolové kyseliny a jejich deriváty (kyselina kávová, gallová, chlorogenová, felurová, sinapová, vanilová, syringová, p-kumarová, salicylová, protokatechová, 3,4 - dihydroxybenzaldehyd, vanilin)
Zdroje flavonoidů:
- bobulové ovoce (ostružiny, maliny, černý rybíz, arónie, brusinky, dřínky, hlošinky, šípky, borůvky, goji, třešně, hroznové víno..)
- granátové jablko, jablka, hrušky, švestky,
- červená řepa, artyčok kardový
- vanilka
- obilniny (pohanka)
- kakao
- ořechy
- zelenina
- hořká čokoláda, káva
- ostropestřec mariánský
- bergénie tučnolistá, podporuje imunitní systém, antioxidant
- lékořice
- fenykl, obsahuje rutin, který posiluje jemné krevní kapiláry, protizánětlivý quercetin a anetol, jehož účinné látky mají antibakteriální a fungicidní vlastnost
- moringa olejodárná, je zdrojem luteinu, chlorofylu, rutinu, flavonoidů a polyfenolů
- šišák bajkalský obsahuje flavonoidy baikalin, baikalein a wogonin
Seznam flavonoidů:
- resveratrol
- anthokyany, zdroj modré až černé bervy
- quercetin, zdroj žluté barvy
- rutin, zdroj červené barvy
- liquiritin, lékořicový flavonoid