Podle odhadů asi 45 % lidí ve věku nad 65 let trpí nedostatkem vitaminu B12 (kobalamin), ale skutečnost může být ještě vyšší. Vitamin B12 je účasten v mnoha tělesných procesech včetně tvorby DNA nebo produkci červených krvinek... V případě, že nemáme dostatek vitamínu B12 cítíme se staří, máme špatnou koordinaci pohybů, svalovou slabost, křeče, mravenčení – brnění končetin, zpomalené reakce, dochází k degenerací nervových vláken a nevratným poškozením nervové soustavy, ztrátu paměti, deprese atd. Nedostatek vitaminu B12 je také spojován s poruchami sluchu.
Aby vitamin B12 správně působil, je důležité jeho vstřebávání, a v tom může být problém. Ke správnému zpracování vitaminu B12 slouží několik řetězových metabolických reakcí. Enzymy slinivky břišní, vápník a kyslina chlorovodíková (stárnutím se její produkce též snižuje). S přibývajícím věkem se tento proces ještě komplikuje. Častou příčinou nedostatku vitaminu B12 může být střevní onemocnění.
Častý výskyt neodstatku vitaminu B12 bývá u veganů a vegetariánů (absence masa, jater, mléka a mléčných výrobků atd.). B12 společně s vitamínem B6 a B9 pomáhá snižovat hladinu homocysteinu. Nedostatek vitamínu B9 a B12 může být přičinou chudokrevnosti (anémie).
Vitamín B12 Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu
- přispívá k normální psychické činnosti
- přispívá k normální tvorbě červených krvinek
- přispívá k normální funkci imunitního systému
- přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- podílí se na procesu dělení buněk
Pro co je vitamín B12 důležitý?
- pro vytváření červených krvinek (brání anémii) a hemoglobinu
- pro dodání energie, působí jako životabudič
- při anorexii – zvláště k nabrání hmotnosti a zvýšení chuti k jídlu
- chrání kuřáky před vznikem rakoviny plic
- podporuje trávení tuků, sacharidů a bílkovin
- posiluje kosti a působí jako prevence proti vzniku osteoporózy
- působí preventivně proti onemocněním srdce
- CNS – neurologické poškození způsobené dlouhodobým nedostatkem vitamínu B12 může být ireversibilní (nezvratné).
Kde najdeme vitamín B12?
- ryby, ústřice, mořští mlži, sardinky, losos, tuňák, treska, makrela, rybí tuk
- játra
- sýry, mléko, sýry, mléčné výrobky (pravý řecký jogurt), vejce – žloutek (jedno vejce postačí na doplnění denní dávky vitamínu B12)
- hovězí, vepřové a jehněčí maso
- řasy chlorella, spirulina, nori (nebyl dostatečně prokázán vitaminový účinek vitaminu B12 obsažený v těchto řasách)
- fermentované kysané zelí, mléčná kvašená zelenina
- pivo (pivovarské kvasnice)
- fortifikované potraviny – potraviny obohacené o vitamin B12 (rostlinné nápoje, cereálie)
Jak se projevuje nedostatek vitaminu B12?
- velmi křehké nehty a nezdravě vypadající vlasy
- bolestivé a ochablé svaly
- dýchavičnost
- problémy se zrakem
- únava, deprese
- bledá kůže (i díky nedostatku železa)
- mravenčení či brnění v končetinách
- častější zapomínání
- oteklost končetin i jazyka