GARANCE PŘEDÁNÍ DOPRAVCI platí pro objednávky uskutečněné do 14.12.2019 do 12:00 hodin a zboží které je skladem. Více ZDE

Bílkoviny (proteiny) patří mezi nutnou základní výživu pro naše tělo, které se skládají z aminokyselin. Proteiny jsou důležité pro stavbu svalové hmoty, ale i pro regeneraci a správný chod metabolismu, měly by tvořit zhruba 15–30 % denního energetického příjmu.

  • proteiny (neukládají se však do zásoby) tvoří spolu se sacharidy a tuky základní složky stravy
  •  z bílkovin jsou tvořeny i řídící entity např. hormony, růstové faktory či různé receptory na buňkách, říká  RNDr. Michaela Bebová, odbornice na výživu a biochemička
  • ve stravě by měli rostlinné proteiny převažovat nad živočišnými proteiny

Rostlinné zdroje kompletních proteinů:

  • soja, amarant, quinoa, teff
  • směs -sušené ovoce, semínka, oříšky
  • konopný protein
  • kombinace obilnin a luštěnin (fazole a celozrnná rýže, celozrnná rýže a čočka, celozrnná rýže a sójová pasta, kroupy a hrách a česnek)
  • řasy (chlorella, spirulina)
  • švábí mléko (entomléko) ze švába druhu Diploptera punctata obsahuje bílkoviny, tuky i cukry, všechny esenciální aminokyseliny

Kompletní bílkovina musí obsahovat 9 esenciálních aminokyselin (histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin a cystein, fenylalanin a tyrosin, threonin, valin a tryptofan), které si tělo neumí samo vyrobit a proto je nutné je přijímat v potravě. Pokud strava neobsahuje během dne kompletní bílkoviny tělo postupně chřadne a ztrácí svalovinu.

Kompletní proteiny a jejich účinky:

Protein p53:

protein P53 (tumorový protein, nádorový antigen, strážce genomu), reguluje expresi mnohých genů, které mohou kontrolovat růst buněk, apoptózu (programovanou buněčnou smrt), opravu DNA, stárnutí buněčných populací a angiogenezi (růst nových cév). p53 vyhledává na DNA poškozená místa a pokud takové najde, spustí transkripci genu p21, který zastaví dělení buňky, dokud není poškozené místo reparováno. Pokud to nelze, buňka spustí programovanou buněčnou smrt.

  • zastavuje zkracování telomer (může si jej dovolit 1 % populace, protože je hodně drahý) a tím pádem prodloužení délky života - podobně jako Věc Makropulos (K. Čapek)
  • zbraňuje vzniku rakoviny, brání genomové mutaci
  • aktivuje opravné procesy při poškozené DNA, hraje důležitou funkci při stárnutí
  • hraje důležitou roli při udržování kmenových buněk v průběhu vývoje a zbytku lidského života

Rodina proteinů  p53 zahrnuje proteiny p53, p63 a p73, které se podílejí na vývoji buňky a na řízení buněčné odpovědi na stres.

Jak poznáte, že vám v těle chybí proteiny?

  • cítíme se unavení a malátní
  • máme často chuť na sladké
  • necítíme se sytí

Co způsobuje nadbytek proteinů?

  • vylučování proteinů nadměrně zatěžuje ledviny

Solar Foods, elektrické jídlo, které by mohlo zachránit planetu

Solein je proteinový prášek (podobný mouce) vyrobený z mikrobů (mikroorganismy v kapalině jsou napájeny bublinami oxidu uhličitého a vodíku, které jsou uvolněny z vody pomocí elektrické energie, vytváří proteiny, jež se pak suší na prášek), vody, oxidu uhličitého a vodíku, a to vše za pomoci obnovitelné energie, zejména solární.

  • Cena 1000g Soleinu bude stát cca 5 EUR
  • není potřeba zemědělské půdy a jen minimum vody ve srovnání s živočišnou výrobou
  • Výroba připomíná vaření piva nebo mléčné kvašení. Kvasinky se dají do vody, do které se přidává oxid uhličitý a vodík. Oba komponenty jsou vyráběny z ovzduší pomocí obnovitelných zdrojů energie
  • vzniklý protein až stokrát šetrnější k životnímu prostředí než jiné zdroje bílkovin, včetně těch, které se vyrábí z rostlin
  • komerční produkce startuje v roce 2021, kdy se má vyprodukovat 50 milionů porcí, o rok později už dvě miliardy
  • SOLEIN nevyžaduje ornou půdu ani zavlažování a není omezena klimatickými podmínkami.
  • Produkt může být vyroben kdekoliv na světě, včetně oblastí, kde tradiční produkce proteinů nebyla nikdy možná
  • Solein vypadá a chutná jako běžná pšeničná mouka, lze ho přidávat do jogurtů, smoothie, těstovin i chleba
  • Továrna Solar Food potřebuje na stejnou produkci až 20 000krát méně půdy, než je potřeba k produkci stejného množství potravin (např. pěstováním sóji). Pro produkci všech bílkovin, které potřebuje současný svět, potřebuje Solein menší plochu než stát Ohio

V současné době tři rostliny - rýže, kukuřice a pšenice jsou zdrojem téměř 60% kalorií a bílkovin, které jako lidstvo získáváme z roslin. Tři čtvrtiny světových kalorií pocházejí z 12 rostlinných a pěti živočišných druhů

Jedna čtvrtina světové uhlíkové stopy je způsobena produkcí potravin, ale dle  OSN bude do poloviny století zvýšit produkci potraviny o 50-70%.

Zdroj: https://www.theguardian.com/environment/2019/jun/29/plan-to-sell-50m-meals-electricity-water-air-solar-foods

https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/oct/31/electric-food-sci-fi-diet-planet-food-animals-environment

Zdroj:Wikipedie

Proteiny

Nebyly nalezeny žádné produkty. Zkuste změnit kritéria hledání.

    GARANCE PŘEDÁNÍ DOPRAVCI platí pro objednávky uskutečněné do 14.12.2019 do 12:00 hodin a zboží které je skladem.