U histaminové intolerance nefunguje tenké střevo (může být způsobené alergií na lepek nebo častou konzumací sladkostí) Důležité je vyřadit potraviny s lepkem a sladkosti a dodat např. kukuřici, červenou řepu, prášek z ječmene nebo chlorelly.

Histamin (je termostabilní, nelze ho zničit teplem, ale je rozpustný ve vodě) se vyskytuje všude tam, kde dochází k procesu zrání či kvašení, ať už záměrně či nahodile. Je spouštěčem všech alergických reakcí. Dokud je uložený v žírných buňkách a bazofilech, je neškodný. Jakmile se ale alergik setká s alergenem (typicky například pylem), vyplaví se do těla protilátky. Ty se navážou na takzvané H-receptory, což je signál k tomu, aby se histamin uložený v těle vyplavil do krve. Histamin v krevním řečišti způsobí rozšíření cév, což se projeví typicky otokem, zarudnutím, či mokváním. Histamin vyplavený do krve způsobuje také sennou rýmu, potíže s dýcháním, či bolesti hlavy.

  • Histamin je přítomen ve vysokém množství především v kůži, plicích, střevech, ale také v mozku, míše a dalších tkáních

Které potraviny snižují hladinu histaminu?

  • kurkumin, látka obsažená v kurkumě
  • vitamin C má s histaminem antagonistický vztah
  • potraviny podporující zdravou střevní flóru
  • podáním sympatomimetik, zejména látek na bázi adrenalinu či noradrenalin

Kysané zelí, a především šťáva z něho není vhodná pro lidi s intolerancí na histamin

 Co způsobuje zvýšená hladinu histaminu?

  • vznik tzv. senné rýmy
  • křeče hladkého svalstva
  • zvyšuje hladinu kyseliny chlorovodíkové v žaludku
  • svědění, otok kůže a sliznic
  • migrénu
  • bronchiální astma
Zobrazit více Zabalit

Histamin

Řadit dle:0 produktů
Nebyly nalezeny žádné produkty. Zkuste změnit kritéria hledání.